Έφυγε από το Άδενδρο, πήγε στη Θεσσαλονίκη, κόντραρε τις πολυεθνικές και σήμερα έχει 7.500 υπαλλήλους

Advertisement

Διαμαντής Μασούτης ξεκίνησε από ένα χωριό, πήγε στη Θεσσαλονίκη, ήρθε σε κόντρα με τις πολυεθνικές και σήμερα έχει 7.500 υπαλλήλους. Μια ιστορία που μοιάζει απίστευτη καθώς πόσες πιθανότητες έχει ένα αγόρι να ξεκινήσει από το χωριό του όπου βόσκει πρόβατα και τελικά να φτιάξει μια πραγματική αυτοκρατορία;

Ο χάρτης των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα άλλαξε. Ο Διαμαντής Μασούτης παρακολουθούσε τις εξελίξεις και έκανε την κίνησή του όταν βρήκε την κατάλληλη στιγμή. Όπως είναι γνωστό ο Μασούτης εξαγόρασε την Προμηθευτική και πλέον βρίσκεται στην Αθήνα σε μια κίνηση-απάντηση στην άνοδο του Σκλαβενίτη, μέσω Μαρινόπουλου, στη βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα η Spar επανέρχεται στην ελληνική αγορά.

Το όνομα Μασούτης είναι γνωστό και αξιοσέβαστο στο χώρο των επιχειρήσεων. Ένα μαγαζί νοικοκυρεμένο το οποίο πολλοί θέλησαν να αποκτήσουν, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν τα κατάφερε.

Advertisement

Η ιστορία του Διαμαντή Μασούτη ιδρυτή της ομώνυμης λιανεμπορικής αλυσίδας θυμίζει την εκπλήρωση αμερικάνικου ονείρου.

Περίπου μισό αιώνα πριν, έφυγε μόνος από το χωριό να πάει να ζήσει στη Θεσσαλονίκη και τελικά κατάφερε να δημιουργήσει έναν επιχειρηματικό κολοσσό, ο οποίος κατατάσσεται στους μεγαλύτερους παίκτες του ελληνικού λιανεμπορικού τομέα.

Διαμαντής Μασούτης: Η ιστορία του

Advertisement

Η ιστορία ξεκινάει από την Ανατολική Θράκη. Οι γονείς του Διαμαντή Μασούτη ήταν πρόσφυγες από την περιοχή και το 1920, η οικογένεια Μασούτη βρίσκεται στο χωριό Όσσα, κοντά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Εκεί γεννήθηκαν και τα τρία παιδιά της οικογένειας .

Ο Διαμαντής Μασούτης είναι το τέταρτο παιδί της οικογένειας και γεννήθηκε το 1941, όταν η οικογένεια έχει μετακομίσει στο Άδενδρο, ένα χωριό της Θεσσαλονίκης. Από μικρός θα ασχοληθεί με τις αγροτικές εργασίες. Πηγαίνει στα χωράφια αλλά και στο βουνό για να βοσκήσει τα πρόβατα, να αρμέξει τις αγελάδες και να κάνει όλες τις δουλειές. Θα παρατήσει το σχολείο και το μόνο πτυχίο που θα έχει στα χέρια του είναι το απολυτήριο του δημοτικού.

Από το χωριό Άδενδρο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, θα φύγει σε ηλικία 23 χρόνων παίρνοντας το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη όπου και θα αναζητήσει μια καλύτερη τύχη.

Advertisement

Το 1965, προσλαμβάνεται ως πωλητής στην ΤΡΥΛΕΤ. Τα χρήματα που παίρνει ως μισθό θα τον οδηγήσουν να αναζητήσει άλλους πόρους για να επιβιώσει. Έτσι αποδέχεται την πρόταση της εταιρείας να δουλέψει, για τα επόμενα δυο χρόνια, ως πωλητής σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Στην ΤΡΥΛΕΤ εργάστηκε ως πωλητής, έως το τέλος του 1969 με μισθό 2.800 δραχμές, από τα οποία πλήρωνε 2.500 δραχμές για τα γραμμάτια του σπιτιού του.

Εκείνη την εποχή αναγκάζεται να δανειστεί χρήματα από συγγενείς για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Άλλωστε τότε το εμπόριο γινόταν και επί του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα δανείζεται 55.000 δραχμές από συγγενικά του πρόσωπα, αγοράζει ένα αυτοκίνητο, δημιουργεί μία αποθήκη και ξεκινάει το χονδρεμπόριο.

Advertisement

Αυτή ήταν η αρχή για την δημιουργία μιας επιχείρησης που θα γινόταν γνωστή σε όλη την Ελλάδα με την αλλαγή από το χονδρεμπόριο στη λιανική.

Ο Διαμαντής Μασούτης ξεκινά να προμηθεύεται εμπορεύματα επί πιστώσει και τα διοχετεύει σε μαγαζιά του λιανικού εμπορίου. Ο τζίρος της επιχείρησης του αρχίζει να ανεβαίνει.

Ο Διαμαντής Μασούτης εδραιώνεται όλο και περισσότερο

Έτσι το 1976 ακολουθεί τη συμβουλή του… Grand της Unilever και αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα και να ανοίξει το πρώτο σούπερ μάρκετ Μασούτης, στην πλατεία Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το μαγαζί αυτό αποτέλεσε το πρώτο θεμέλιο λίθο για την αλυσίδα που θα δημιουργούσε στη συνέχεια.

Advertisement

Η ανοδική πορεία της πρώτης επιχείρησης του θα τον οδηγήσει στο επόμενο βήμα. To 1978 γίνεται η εξαγορά του πρώην σούπερ μάρκετ Μέγας Αλέξανδρος στην οδό Ολυμπιάδος και δημιουργείται το τρίτο κατάστημα της εταιρίας στην οδό Π. Συνδίκα 75 και Γαμβέτα.

Συγχρόνως, εγκαταλείπει το χονδρεμπόριο και αφοσιώνεται στη λιανική.

Από τότε και από εκείνη τη συνάντηση με το στέλεχος της πολυεθνικής «υιοθέτησε» το «Grand» και έκτοτε το αξιοποιεί ως το πρώτο συνθετικό στην επωνυμία «Grand Μασούτης» σε καταστήματά του.

Advertisement

Ο όμιλος Μασούτης αρχίζει να εδραιώνεται όλο και περισσότερο. Έτσι μέχρι το 1990, διαθέτει 14 καταστήματα όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε σημαντικές αγορές της περιφέρειας όπως στην Κατερίνη, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα.

Το 1992, ο όμιλος θα μπει δυναμικά και στην αγορά της Καβάλας. Εξαγοράζει λοιπόν την αλυσίδα «Φθηνή Αγορά» η οποία διέθετε πέντε καταστήματα στην μακεδονική πόλη.

Τον επόμενο χρόνο, 1993, εξαγοράζει την εταιρία «Συν Ένα», που διαθέτει τρία καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Πέντε χρόνια αργότερα το 1998 η εταιρεία προχωρά σε ακόμη πιο δυναμικές κινήσεις.

Advertisement

Ανοίγει πέντε νέα καταστήματα, μεταξύ των οποίων και το Grand, της Καλαμαριάς, που θεωρείται πρωτοποριακό. Τον Σεπτέμβριο του 1999, εξαγοράζει της αλυσίδες «Αφοί Μπίσκα» και «Δύο Άλφα», με 53, συνολικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Δύο χρόνια αργότερα, γίνεται η εξαγορά των σούπερ μάρκετ «Άλφα Δέλτα», το δίκτυο των οποίων αριθμεί 39 σημεία. Έτσι τα σούπερ μάρκετ Μασούτης βρίσκονται πια σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης.

Στις αρχές του 2011, μετά από 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας, ο Διαμαντής Μασούτης παραχώρησε τη διοίκηση της επιχείρησης στα παιδιά του.

Διαμαντής Μασούτης: Οι εξαγορές και οι διαψεύσεις

Το όνομα της Μασούτης έχει ακουστεί πολλές φορές ως υποψήφιο για εξαγορά από πολυεθνικές αλλά μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει. Τις περισσότερες φορές τα σενάρια ήθελαν την Μασούτης να εξαγοράζεται από την ΑΒ Βασιλόπουλος και κάθε φορά διαψεύδονταν. Έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα ξένων πολυεθνικών που… καλοβλέπουν τα σούπερ μάρκετ του Μασούτη, ωστόσο πάντα πήραν ένα ευγενικό «όχι»…

Advertisement

Ήδη εδώ και λίγες μέρες Μασούτης, η οποία σήμερα διαθέτει 274 καταστήματα, προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς της αθηνοκεντρικής αλυσίδας «Προμηθευτική» η οποία αριθμεί 58 καταστήματα και απασχολεί 1.050 εργαζόμενους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει η εταιρεία στα 42 χρόνια τής αναπτυξιακής πορείας της.

Η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ είναι market leader του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα. Διαθέτει δίκτυο καταστημάτων με 273 καταστήματα, 251 καταστήματα λιανικής και 22 καταστήματα χονδρικής Cash & Carry. Αναπτύσσεται γεωγραφικά σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας και τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Θάσο.

Advertisement

Για το 2017, το προσωπικό που απασχολήθηκε από την εταιρεία, στο σύνολό του ήταν 7.479 άτομα.

Η προμηθευτική στα χέρια του Μασούτη

Το Νοέμβριο του 1981, μια μικρή επιχείρηση ανοίγει στο Γαλάτσι, στην οδό Εκάβης. Ένα μικρό μαγαζί σε μια ελληνική γειτονιά, που μόλις το 1984 γίνεται επίσημα το πρώτο από μια σειρά καταστημάτων. Μαζί με το κατάστημα που ανοίγει στη Λυκούδη, στα Άνω Πατήσια, σηματοδοτούν το ξεκίνημα της αλυσίδας. Μέσα σε 6 χρόνια, 7 καταστήματα ανοίγουν στην ευρύτερη κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας – Πατήσια, Κυψέλη, Γαλάτσι, Πολύγωνο καθώς και ένα βορειότερα, στο Κοντόπευκο.

Advertisement

Σήμερα διαθέτει 57 καταστήματα, ένα κατάστημα franchise εντός του νομού Αττικής, απασχολεί πάνω από 1.050 υπαλλήλους και συνεργάζεται με 300 και πλέον προμηθευτές.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement