Τα σίγουρα νέα μέτρα σήμερα – Τι αλλάζει για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους

ΑΘΗΝΑ. ΦΩΤ. EUROKINISSI
Advertisement
Τα σίγουρα νέα μέτρα που ανακοινώνει σήμερα ο υπουργός Υγείας μετά το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Ποιο μέτρο θα αφορά εμβολιασμένους. Αλλάζουν τα rapid test.

Το επόμενη βήμα με νέα μέτρα, μία μέρα μετά την ανακοίνωση για υποχρεωτικό εμβολιασμό με πρόστιμο 100 ευρώ στους άνω των 60 ετών, κάνει σήμερα με ανακοινώσεις η κυβέρνηση.

Οι ειδικοί συνεδριάζουν και όπως φαίνεται τα νέα μέτρα στην εστίαση, στο λιανεμπόριο και στην εργασία θα βρεθούν στο τραπέζι. Το πιθανότερο επόμενο βήμα θεωρείται ότι είναι η αύξηση των υποχρεωτικών rapid test για τους εργαζόμενους σε τρία την εβδομάδα. Δηλαδή οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν 30 ευρώ την εβδομάδα για να πάνε στη δουλειά τους, άρα 120 ευρώ το μήνα. Μένει άγνωστο τι θα γίνει με εστίαση και λιανεμπόριο και με τη μάσκα παντού. Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι είχε τεθεί και το πλήρες μπλόκο στους ανεμβολιαστους και από τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα, καθώς και να απαιτείται rapid test 24ώρου αντί 48ώρου για πρόσβαση στο λιανεμπόριο.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί η πορεία της Ελλάδας στην Πανδημία, που πλέον είναι προς τον γκρεμό. Μόνο Οκτώβριο και Νομέβριο είχαμε 3.329 νεκρούς. Ο φετινός αριθμός των θανάτων covid είναι κατά 65,2% μεγαλύτερος σε σχέση με πέρσι, ενώ αστάθμητος παράγοντας είναι η εμφάνιση της μετάλλαξης Ομικρον.

Advertisement

Τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα σε μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών ετών, που δεν θα έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση εμβολιασμού μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, μετά από σχετική διασταύρωση των στοιχείων και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ειδικό ταμείο για τα νοσοκομεία.Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης δύο δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες πολίτες την περίοδο των εορτών, ένα πριν τα Χριστούγεννα και ένα πριν την Πρωτοχρονιά.

«Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα.

Advertisement

Ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σήμερα θα εξειδικεύσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αλλά αναμένεται να προσθέσει και κάποια ακόμη, με τουλάχιστον ένα εξ αυτών να αφορά και στους εμβολιασμένους.

Τα δύο νέα μέτρα που θεωρούνται σίγουρα είναι:

  • Επέκταση των υποχρεωτικών rapid tests από 2 σε 3 και με διάρκεια 24 – αντί 48 – ωρών για ανεμβολίαστους
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, τόσο από ανεμβολίαστους όσο και από εμβολιασμένους.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι ειδικά για τους ανεμβολίαστους δεν αποκλείται, το επόμενο διάστημα και εφόσον επιδεινωθεί περαιτέρω η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, να επιβληθούν δύο ακόμη μέτρα:

  • Η μέθοδος του Click away για τα ψώνια στα εμπορικά
  • Ο αποκλεισμός από εξωτερικούς χώρους εστίασης

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement