Αυτές είναι οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα έλατα

Advertisement

Στα “πόστα” τους, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Βόλο, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής θα βρίσκονται από τις 27 Νοεμβρίου. Μένοντας πιστοί στην παράδοση, θα τιμήσουν και φέτος τη φήμη τους, τροφοδοτώντας την ελληνική αγορά με χιλιάδες χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Διαθέτοντας στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων επί σειρά δεκαετιών, οι 1.000 και πλέον κάτοικοι του ορεινού χωριού της Χαλκιδικής, ηλικίας από 20 έως και 75 χρόνων, έχουν ήδη «σηκώσει τα μανίκια».

“Είμαστε ετοιμοπόλεμοι, προκειμένου και φέτος να κυλήσουν όλα ομαλά και να ανταποκριθούμε στον ρόλο που έχουμε αναλάβει”, επισήμανε ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός, προσθέτοντας: ” μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων θα είμαστε στο πόστο μας, με την ελπίδα να κερδίσουμε το στοίχημα που βάλαμε με τους εαυτούς μας.

Advertisement

Να ξεπεράσουν οι φετινές μας πωλήσεις τις 28.000 έλατα, έναντι των 25.000 πέρυσι, χρονιά που πετύχαμε ρεκόρ 10ετίας και τα 22.000 πρόπερσι”.

Σταθερές, θα μείνουν και φέτος οι τιμές των ελάτων, οι οποίες όπως επισήμανε ο κ. Ξάκης ” θα κυμανθούν στα επίπεδα της τελευταίας 10ετίας. Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού -όπως σημείωσε- «στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά “ψηφίζουν” τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται τόσο ευρέως στη Θεσσαλονίκη».

Ο ϊδιος έσπευσε να επισημάνει ότι «κάθε χρόνο, ιδίως τα τελευταία έτη της οικονομικής κρίσης, τα ” παζάρια” μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών “καλά κρατούν” και νικητής τελικά δεν αναδεικνύεται ποτέ κανείς, αφού τις περισσότερες φορές, πωλητής και αγοραστής τα βρίσκουν στη μέση».

Advertisement

Σχετικά με την αγορά της Αθήνας, ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι «οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες εάν οι παραγωγοί δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους τόσο μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους». Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή, σύμφωνα με τον κ. Ξάκη, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή ενώ στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του. ” Το κόστος που καταβάλλει ένας παραγωγός ελάτου για να πραγματοποιήσει τις πωλήσεις του στην Αθήνα, είναι υψηλότερο ίσως και πάνω από 50% έναντι της εγκατάστασής του στη Θεσσαλονίκης”, διευκρίνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξάκης επανέλαβε ότι “κανένας ελατοπαραγωγός του Ταξιάρχη Χαλκιδικής δεν …θησαυρίζει από τις πωλήσεις που κάνει ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων», ενώ για ακόμη μια φορά κάλεσε τους Έλληνες να δώσουν την ” ψήφο” εμπιστοσύνης τους στα έλατα Ταξιάρχη και να μην ” ενδώσουν στα εισαγόμενα από Δανία ή Βουλγαρία ή από όπου και εάν έρχονται στη χώρα μας. Έχουμε τα δικά μας ελληνικά και άκρως ποιοτικά έλατα. Γιατί να μην τα προτιμήσουν”;, διερωτήθηκε.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι για έκτη χρονιά φέτος παραγωγοί του Ταξιάρχη θα εξάγουν έλατά τους στην Κύπρο, όπου αναμένεται να αποσταλούν, περισσότερα από 1.500 δέντρα.

Advertisement

Σχετικά με την καλλιέργεια του ελάτου, ο κ. Ξάκης, τη χαρακτήρισε «πολύ απαιτητική ασχολία» και τόνισε ότι μπορεί να χρειαστούν και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Όπως εξήγησε, ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος.

«Αν δεν περάσουν από το φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ” ήδη εμείς (οι κάτοικοι του Ταξιάρχη) έχουμε στα ” σκαριά” εκατομμύρια έλατα, αφού κάθε χρόνο την περίοδο που κόβουμε και μεταφυτεύουμε, σπέρνουμε ταυτόχρονα”.

ΑΜΠΕ

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement