Τα 3 μέτρα τα Χριστούγεννα και οι επόμενες κρίσιμες εβδομάδες

Advertisement
Σημάδια αποκλιμάκωσης της πανδημίας στη χώρα μας διαπιστώνει η κυβέρνηση. Τι θα γίνει με ενδεχόμενα νέα μέτρα για τα Χριστούγεννα και οι 3 άξονες της διαχείρισης.

Τη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας την επόμενη περίοδο με τις γιορτές των Χριστουγέννων παρουσίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, τα μέτρα με τα οποία θα πάμε στις γιορτές είναι τα εξής τρία:

Πρώτον: «Εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας: Να μη νοσήσουμε βαριά, να μην κινδυνεύσουμε και για να μειώσουμε τη διασπορά στην κοινότητα. Διαπιστώνεται άλλωστε, τόσο από τα στοιχεία που δίνουν τα νοσοκομεία όσο και από τον επιδημιολογικό χάρτη των Περιφερειών ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης με τη διασπορά του ιού. Επίσης, οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα ανά 100.000 πληθυσμού είναι αυτές που έχουν τη χαμηλότερη -κάτω του 55%- εμβολιαστική κάλυψη. Και αυτό είναι ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους μας.»

Δεύτερον: «Κάνουμε όλοι -εμβολιασμένοι και μη- συστηματική χρήση του testing, προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι η κατάστασή μας, να προστατευτούμε, αλλά να μη συμβάλλουμε άθελά μας στη διασπορά της λοίμωξη στο περιβάλλον μας. Για το σκοπό αυτό, από σήμερα μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου θα δίνεται δωρεάν σε όλους -εμβολιασμένους και μη- ένα self-test για να διαπιστώσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και αν κάποιοι από μας νοσούν, να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Το μέτρο αυτό κρίνεται απαραίτητο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και να διασφαλίσουμε κατά το μέγιστο δυνατό την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για λόγους θρησκευτικούς, οικονομικούς, αλλά και κοινωνικούς.»

Advertisement

Και τρίτον: «Τηρούμε σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ατομικής προστασίας, κυρίως τη χρήση μάσκας, τόσο σε κλειστούς χώρους που είναι υποχρεωτική όσο και σε ανοιχτούς χώρους ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός.»

Όπως είπε χθες στον ΣΚΑΪ, η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί παραλλαγή ανησυχίας, καθώς έχει δυνατότητα μεγαλύτερης πρόσβασης στα κύτταρα, άρα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας και πιθανής ανοσιακής διαφυγής, δηλαδή να μην αναγνωρίζει αντισώματα από προηγούμενη λοίμωξη η από εμβολιασμό εξήγησε ο καθηγητής.

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατίθεται δωρεάν ένα self test σε κάθε ενήλικο, για να μπορέσουν να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς. Το ίδιο θα γίνει ξανά μετά τις γιορτές, από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, για να εξεταστεί η πορεία της μετάδοσης κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement