Πού κλείνουν τα σχολεία – Το μοντέλο που εφαρμόζουν άλλες χώρες

Advertisement

Κλείνουν τα σχολεία σε χώρες του εξωτερικούς, έστω για μία εβδομάδα για να ελεγχθούν τα κρούσματα.

Κλείσιμο σχολείων έστω για μία εβδομάδα επιλέγουν αρκετές χώρες για να ελέγξουν τη μετάλλαξη Δέλτα και τη μετάλλαξη Ομικρον. Ήδη, αρκετές χώρες ανακοινώνουν ότι κλείνουν τα σχολεία, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία εφαρμόζονται πιο αυστηρά μέτρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τηλεργασία, επέκταση της χρήσης μάσκας και είσοδο σε κλαμπ με πιστοποιητικό. Αυτό ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον. Η Δανία κλείνει δημοτικά σχολεία, μπαρ και εστιατόρια, ενώ στις ΗΠΑ τα σχολεία περνούν ξανά, για μια ημέρα την εβδομάδα τουλάχιστον σε τηλε-εκπαίδευση.

Στον μεγαλύτερο κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά από τον κορονοϊό αναφέρεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο ΠΟΥ ζητά να προστατευθούν καλύτερα τα παιδιά, που αυτή τη στιγμή είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο.

Τη στιγμή που ο κορονοϊός βρίσκεται σε έξαρση στην Ευρώπη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε την Τρίτη να προστατεύονται καλύτερα τα παιδιά, που αυτή τη στιγμή αποτελούν την ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο, με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού να συνεχίσει να αποτελεί «απολύτως ύστατη λύση».

Advertisement

Προκειμένου να αποτραπεί το εκ νέου κλείσιμο σχολείων και η επιστροφή στην τηλεκπαίδευση, ο ευρωπαϊκός βραχίονας του Οργανισμού συστήνει να ενισχυθούν οι διαγνωστικοί έλεγχοι στα σχολεία και να εξεταστεί ο εμβολιασμός παιδιών που πάνε σχολείο.

«Η χρήση μασκών και εξαερισμού, παράλληλα με τακτικά τεστ, οφείλει να είναι ο κανόνας σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ο εμβολιασμός των παιδιών πρέπει να συζητηθεί και να εξεταστεί σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύονται τα σχολεία», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Κεραμέως: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων», λόγω κορονοϊού, επανέλαβε με έμφαση, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα Νέα Προγράμματα Σπουδών, στην αξιολόγηση και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται.

Advertisement

«Αυτή την ώρα βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας μόλις οχτώ τμήματα σε όλη τη χώρα σε πάνω από 80.000 τμήματα συνολικά. Εάν είχαμε μαζική διασπορά στα σχολεία, τότε θα είχαμε χιλιάδες τμήματα κλειστά», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως, σημειώνοντας ότι «τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται πολύ καλά στα σχολεία μας από εκπαιδευτικούς, μαθητές, τις οικογένειές τους, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους αυξημένους αυτοδιαγνωστικούς και εργαστηριακούς ελέγχους -σε περίπτωση κρούσματος οι στενές επαφές κάνουν 7 δωρεάν τεστ την εβδομάδα- μας επιτρέπει να εντοπίζουμε εγκαίρως κυρίως ασυμπτωματικούς φορείς και συνεπώς να περιορίζουμε σημαντικά τη διασπορά».

ΕΡ: Το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έφερε αντιδράσεις από τον εκπαιδευτικό κόσμο, οι ομοσπονδίες του οποίου επισημαίνουν, πως τέτοιες μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε ένα «αυταρχικό, ταξικό, εμπορευματοποιημένο σχολείο ανισοτήτων». Η ΟΛΜΕ αναφέρει, επίσης, ότι η νέα αξιολόγηση του υπουργείου οδηγεί, μεταξύ άλλων, στην κατηγοριοποίηση των σχολείων σε «καλά-μέτρια-κακά», πρόσθετη γραφειοκρατική δουλειά για τους εκπαιδευτικούς σε ώρες μη εργασίας τους, ενώ ανοίγει το δρόμο στα σχολεία, προκειμένου να επιβιώσουν, να ψάχνουν για χρηματοδότηση από μη δημόσιους θεσμούς. Ποια είναι η θέση του υπουργείου;

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement