Πληρώνεται σήμερα το επίδομα θέρμανσης – Η ακρίβεια αποκαλύπτεται

Advertisement
Σήμερα θα γίνει η πληρωμή στους παλαιούς δικαιούχους για το επίδομα θέρμανσης 2021, ενώ ταυτόχρονα θα αποκαλυφθεί – και επίσημα – το νέο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την ελληνική αγορά σε όλα τα επίπεδα.

Την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης των 100 – 750 ευρώ θα δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους μέχρι σήμερα το βράδυ, τα νοικοκυριά που είχαν λάβει πέρυσι το επίδομα θέρμανσης, ενώ την ίδια ώρα θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός, που θα δείξει σε ένα βαθμό το μεγάλο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την Ελλάδα.

Προϋπόθεση για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης είναι η υποβολή έως και τις 30 Νοεμβρίου της αίτησης στην πλατφόρμα myΘέρμανση.

Ακρίβεια και πληθωρισμός

Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός, που ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι από την ΕΛΣΤΑΤ, για τον μήνα Νοέμβριο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4,5%, κάτι που απεικονίζει την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στην ελληνική οικονομία.

Advertisement

Ο μεγάλος φόβος για τους καταναλωτές είναι η ακρίβεια να συνεχιστεί στα βασικά είδη διατροφής και στην ενέργεια, ενώ όπως είναι γνωστό όταν ανεβαίνουν οι τιμές στην Ελλάδα δεν πέφτουν.

Τα πλήγματα της ακρίβειας είναι ισχυρότερα στα χαμηλά εισοδήματα όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση. Μόνο η αύξηση της τιμής των έξοδών στέγασης, μεταφοράς, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών τον Οκτώβριο μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4% ενώ οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας το Νοέμβριο ενισχύουν τη διάβρωση της αγοραστικής του δύναμης κοντά στο 10%.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι πληρώνονται

Σήμερα πληρώνονται οι παλαιοί δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης. Οι νέοι δικαιούχοι, τα νοικοκυριά δηλαδή που θα λάβουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των κριτηρίων, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2021 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και θα εισπράξουν την προκαταβολή έως τις 30 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Δεκεμβρίου 2021 και για αυτούς.

Advertisement

Το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα καταβληθεί σε ακόμα δόσεις ως εξής:

Έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.

Έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022. Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2021 έως 31.03.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022. Η καταβολή των ανωτέρω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολή.

   Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement