Αυγενάκης: Αναλαμβάνουμε θεσμικές πρωτοβουλίες, «αγνοείται» το εκσυγχρονισμένο καταστατικό για την ΕΠΟ

Advertisement

Τις θεσμικές παρεμβάσεις που ετοιμάζει για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με άξονες την επαγγελματική διαιτησία και την πιστή εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, όπως προέκυψε από τις υπογραφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν ανέλυσε σε συνέντευξή του σήμερα ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε συνεργασία με τον αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ, ο υφυπουργός Αθλητισμού γνωστοποίησε μιλώντας στον Ελευθερο Τύπο ότι στοχεύει στην υιοθέτηση των καλών πρακτικών των προηγμένων ποδοσφαιρικά χωρών και τόνισε με έμφαση ότι το εκσυγχρονισμένο Καταστατικό για την ΕΠΟ… «αγνοείται».   «Είναι απολύτως απαράδεκτο που η διοίκηση της ΕΠΟ κωλυσιεργεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του κ. Αυγενάκη προκάλεσαν όπως ήταν φυσικό την αντίδραση της ΕΠΟ η οποία σε ανακοίνωσή της ισχυρίστηκε ότι ο υφυπουργός «παραβιάζει με ωμό τρόπο την Αυτονομία και το Αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου»

Advertisement

Aναλυτικά ο κ. Αυγενάκης στις δηλώσεις του σημείωσε:

«O εκφοβισμός συγκεκριμένου δικαστικού λειτουργού, όπως είχα πει, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι στα όσα διαμείβονται στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα.

Αντί να έχουμε ήδη περάσει στη νέα εποχή σύγχρονης λειτουργίας της, με την ενσωμάτωση των προβλέψεων της Ολιστικής Μελέτης στο Καταστατικό της ΕΠΟ και την εφαρμογή του, όπως ομόφωνα ψηφίστηκε στη Γ.Σ. της 27ης Αυγούστου, κυλάνε οι μήνες, αλλάζει το έτος και το εκσυγχρονισμένο Καταστατικό αγνοείται!

Μαθαίνω, μάλιστα, από τις καθημερινές επαφές με τις διεθνείς συνομοσπονδίες ότι η FIFA, στην οποία υποβλήθηκε αργοπορημένα το νέο Καταστατικό, το επέστρεψε στην ΕΠΟ απαιτώντας άμεσα διορθώσεις που αφορούν σε έννοιες της Ολιστικής Μελέτης!

Advertisement

Θυμίζω ότι η Ολιστική Μελέτη προέκυψε από τις υπογραφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και τον αντιπρόεδρο της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ, και είναι απολύτως απαράδεκτο που η διοίκηση της ΕΠΟ κωλυσιεργεί.

Οπως απαράδεκτα είναι και τα αίτια για τις παραιτήσεις ανθρώπων του ποδοσφαίρου από τις θέσεις ηγεσίας (του κ. Ζαγοράκη και του κ. Μπουτσικάρη), αλλά και το ότι να κινδυνεύουν να εκπέσουν, λόγω παραβιάσεων του Καταστατικού τους, οι εναπομείναντες παράγοντες στο προεδρείο.

Γενικότερα, είναι απαράδεκτη η απαξίωση που εντείνεται με γεωμετρική πρόοδο και για όλα αυτά τα απαράδεκτα υπάρχει μόνο ένας δρόμος, μονόδρομος:

Advertisement

Η άμεση και πιστή εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, σε πλήρη συνεργασία με FIFA και UEFA, από άφθαρτα πρόσωπα που μπορούν να την υλοποιήσουν και που πραγματικά πιστεύουν στη δυναμική του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Να σας δώσω και μία είδηση: Τις προάλλες συναντήθηκα με τον αρχιδιαιτητή, τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Ακριβώς πάνω στα όσα προβλέπει η Ολιστική Μελέτη για τη διαιτησία, ο εξαιρετικός επικεφαλής της ΚΕΔ, που επιθυμεί να παραμείνει μια ακόμα διετία για να ολοκληρώσει το στρατηγικό πλάνο του, πρότεινε έναν συγκεκριμένο «οδικό χάρτη»:

Advertisement

Να θεσμοθετήσουμε άμεσα την «επαγγελματική διαιτησία», να υιοθετήσουμε τις καλές πρακτικές άλλων προηγμένων ποδοσφαιρικών χωρών, να εκπαιδεύσουμε και να εμφυσήσουμε εμπιστοσύνη στον Ελληνα διαιτητή, να τον ανεξαρτητοποιήσουμε από τον σφικτό εναγκαλισμό και τα συμπαρομαρτούντα των ΕΠΣ, να επεκτείνουμε το VAR και στη Super League 2 και μια σειρά άλλων θεσμικών παρεμβάσεων.

Συμφώνησα 100% με τον κ. Κλάτενμπεργκ!

Στηρίζουμε απολύτως το έργο του και τον ίδιο προσωπικά και ήδη συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για να συνεργαστούμε στενότερα και να προκύψουν αποτελέσματα τους αμέσως προσεχείς μήνες».

Η απάντηση της ΕΠΟ

«Με αφορμή συνέντευξη του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία γνωστοποιεί στους φιλάθλους τα παρακάτω.

Advertisement

1. Η ολιστική μελέτη υιοθετήθηκε τον Αύγουστο του 2021 από το σύνολο των εμπλεκομένων στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο με ιστορική για τα ποδοσφαιρικά χρονικά ομοφωνία (65-0 υπέρ), γεγονός για το οποίο και ο υφυπουργός, προσβλέποντας προφανώς στα συνεπακόλουθα προσωπικά πολιτικά οφέλη, είχε σπεύσει να θριαμβολογήσει. Κατά συνέπεια, οι οποίες αναφορές του στο περιεχόμενο του νέου καταστατικού, είναι αβάσιμες. Αντιθέτως, η διαρκής συνεργασία της ΕΠΟ με τις FIFA-UEFA μετά την ιστορική αυτή ΓΣ είναι αυτή που αποσκοπεί και εγγυάται την απόλυτη αποτύπωση κι εφαρμογή της.

2. Αν υπάρχει κάποιος που βάναυσα προσβάλλει το πνεύμα και το περιεχόμενό της ολιστικής μελέτης, αυτός είναι ο ίδιος ο υφυπουργός, ο οποίος παραβιάζει με ωμό τρόπο την Αυτονομία και το Αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, θεμελιώδεις αρχές της ολιστικής μελέτης, υποδυόμενος ρόλους, οι οποίοι προφανώς και δεν άπτονται της ιδιότητάς του, που ο ίδιος όμως πιστεύει ότι του επιτρέπουν να εισβάλει -δίκην αυτόκλητου κομισάριου- στον πυρήνα του Παιχνιδιού, όπως είναι η δομή και διοίκηση του Αθλήματος, η διαιτησία, η εκπαίδευση κοκ. Αυτός είναι βέβαια και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο υφυπουργός αποφεύγει να συναντήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς φορείς, εκθέτοντας για άλλη μία φορά την χώρα.

3. Υπενθυμίζουμε στον υφυπουργό ότι όσες ομάδες εργασίας κι αν συγκροτήσει και όποιον ρόλο ή αποστολή έχει επιλέξει για τον εαυτό του, ο θεσμικός φορέας του Ποδοσφαίρου στην Ελλάδα είναι η Ομοσπονδία και κατά συνέπεια τα του Αθλήματος τα ρυθμίζει το καταστατικό της και όχι οι πολιτικοί. Πολύ περισσότερο, όταν η Διοίκηση έχει εκλεγεί με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο, συντριπτική πλειοψηφία και παρουσία εκπροσώπων των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών.

Advertisement

4. Η ποδοσφαιρική οικογένεια της χώρας εξακολουθεί να περιμένει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η απαράδεκτη επίθεση εις βάρος του δικαστικού λειτουργού-μέλους του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου προέρχεται από τον ποδοσφαιρικό χώρο. Ο σιωπηλός επί 31 ημέρες υφυπουργός εξακολουθεί ωστόσο να συκοφαντεί και να σπιλώνει ανενδοίαστα τους ανθρώπους του Ποδοσφαίρου. Αναλόγως επιχειρεί έντεχνα να εμπλακεί σε ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις. Είναι ασφαλές δείγμα για τον τρόπο που συνολικά πολιτεύεται κι ευτυχώς ο κόσμος του Αθλητισμού τον γνωρίζει καλά πλέον.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement