Κακοκαιρία σαρώνει την Ελλάδα: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Advertisement

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες, τα χιόνια αλλά και τους θυελλώδεις ανέμους – ως επί το πλείστον νοτιάδες.

Ειδικότερα η κακοκαιριά που έχει σαρώσει την Ήπειρο έχει δημιουργήσει πλημμύρες σε πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν για τις επόμενες ώρες τις άσκοπες μετακινήσεις ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να είναι πολύ προσεκτικοί.

Advertisement

Στον αστικό ιστό δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής προβλήματα.

Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας παραμένει κλειστή. Τα χωριά που επηρεάζονται άμεσα είναι: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα.

Κλειστός επίσης παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών.

Με μεγάλη προσοχή, μετά από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, γίνεται η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου- Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες.

Advertisement

Οι υπηρεσίες του δήμου με τα μηχανήματα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιχειρούν σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, καθαρίζοντας δρόμους από φερτά υλικά, τάφρους και διανοίγοντας πρόχειρες διόδους για τη διοχέτευση νερών.

Προβλήματα έχει δημιουργήσει και η υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα. Στη Γλυκή πλημμύρισαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού. Ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών πνίγηκαν στα λασπόνερα. Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος Φαναρίου ενώ σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών.

Υπερχείλισε παραπόταμος του Αχέροντα

Υπερχείλισε και ο παραπόταμος του Αχέροντα, ο Κοκυτός με αποτέλεσμα να είναι πιο έντονα τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο Φαναρίου. Τα ορμητικά νερά του παρέσυραν γέφυρα στην περιοχή Σκάνδαλο, η οποία έδινε πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες. Νωρίς το απόγευμα γέφυρα στη Μικρή Γότιστα Ιωαννίνων κατέρρευσε . Το γεφύρι έσπασε από την μανία του Αράχθου και κόπηκε στα δύο.

Advertisement

Γέφυρα στον Άραχθο κόπηκε στα δύο και κατέρρευσε

Δεν άντεξε τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας και κατέρρευσε μια μικρή γέφυρα στον Άραχθο και συγκεκριμένα στην Μικρή Γότιστα. Πρόκειται για το γεφύρι Τριαντάφυλλου στο δρόμο από Μπαλντούμα προς Μεγάλη Γότιστα στην Ήπειρο.

Η γέφυρα κόπηκε στα δύο από την ένταση της βροχόπτωσης και τα ορμητικά νερά, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί. Δείτε τις πρώτες εικόνες που ανέβηκαν στο facebook.

gefiraXsFF

Advertisement

gefira

Προσοχή στους πολίτες εφιστά ο Δήμος Ζηρού

Στο μεταξύ σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ζηρού αναφέρεται ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της στάθμης του Λούρου ποταμού απαιτείται μεγάλη προσοχή σε όσους κινούνται κατά το μήκος του.

Το σύνολο των μηχανημάτων έργων του δήμου βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Advertisement

Οι μεγάλες βροχοπτώσεις είχαν ως συνέπεια την αύξηση της στάθμης του Λούρου ποταμού και την υπερχείλισή του σε ορισμένα σημεία. Για τον λόγο αυτό εφιστάται ιδιαίτερη προσοχή όλων των πολιτών που διαμένουν, ή μετακινούνται κατά μήκος του Λούρου ποταμού. Στο μεταξύ το σύνολο των μηχανημάτων έργου του Δήμου Ζηρού, επιχειρούν διαρκώς από τις πρώτες πρωινές ώρες για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ελλάδας.

Ζημιές έχουν προκληθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και οικείες, ενώ προβλήματα καθιζήσεων και κατολισθήσεων έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου και κυρίως στις Κοινότητες Παπαδατών, Μελιανών, Πολυσταφύλου, τον Οικισμό Γαλήνη (Γαλατάς), καθώς και στο Θεσπρωτικό, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει ήδη αποκατασταθεί.

Σπάνιες εικόνες στον ποταμό Βοϊδομάτη

Φούσκωσαν τα ποτάμια της Ηπείρου από την έντονη βροχόπτωση που πέφτει τα τελευταία 24ωρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Βοϊδομάτης ποταμός που έχει ανέβει τόσο πολύ δημιουργώντας σπάνιες εικόνες για όσους τον γνωρίζουν καλά. Δείτε το βίντεο του ipeirotika.gr από τη γέφυρα της Κλειδωνιάς.

Advertisement

Καταστροφές στον Δήμο Δυτικής Αχαϊας – Έντονα προβλήματα σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο

Μεγάλες καταστροφές έχει προκληθεί στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης. Δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας για να παρέμβει σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις οικιών που έχουν πλημμυρίσει στα χωριά Γομοστό Νιφορέϊκα, Καλαμάκι, Καρέϊκα, Λάππα Ράχη και Σαγέϊκά και αλλού. Έχουν σημειωθεί ζημιές στις υποδομές τόσο σε δρόμους και γέφυρες, όσο και σε αγροτικές καλλιέργειες. Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους προληπτικά».

Advertisement

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας προτρέπει τους πολίτες να μην χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοί οδοί:

Υπόγεια διάβαση από Παλαιά Εθνική Οδό – Κάτω Αλισσός

Αράξου, στο ύψος της Βλαχέραινας

Άγιος Κωνσταντίνος – Μιχόι

Ριόλος – Λάππα

Άρλα – Γιουλέικα

Λάππα – Άραξος

Λουσικά – Άνω Αχαΐα

Καγκάδι – Ριόλος

Τέλος υπογραμμίζεται ότι πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση από πλημμυρισμένα σημεία προς αποφυγή επικίνδυνων καταστάσεων.

Στο μεταξύ, η Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Δυμαίων ενημερώνει με ανακοίνωσή της ότι εξαιτίας της θεομηνίας παρουσιάστηκαν προβλήματα στα αντλιοστάσια στην Κάτω Αχαΐα, τον Κάτω Αλισσό, το Αχαϊκό, τα Λουσικά καθώς και στο αντλιοστάσιο του διαδημοτικού.

Advertisement

Στην Αιτωλοακαρνανία

Στις περιοχές του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα από την δυνατή βροχόπτωση.

Στο Μεσολόγγι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνστασταντίνο Λύρο, η κατάσταση παραμένει οριακή καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενη υπερχείλιση του ρέματος της Αγριλιάς. Νωρίτερα όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «απομακρύνθηκαν προληπτικώς περίπου 150 κάτοικοι των περιοχών Βαλτούλια, Κολοβέϊκα και Ταμπακαριά και ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία».

Στη Ναύπακτο, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 65 περίπου κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων, ενώ απομακρύνθηκαν και 15 άτομα προληπτικά από τις οικίες τους.

Advertisement

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπάκτου Βασίλειο Γκίζα έχουν σημειωθεί πλημμύρες σε υπόγεια ενώ οριακή είναι η κατάσταση στους χειμάρρους «Βαριάς» και «Σκας», ωστόσο όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και στην περιοχή γίνονται, με την βοήθεια μηχανημάτων έργου, οι απαραίτητες παρεμβάσεις».

Η κακοκαιρία χτύπησε και τα Τρίκαλα

Από την πλευρά της η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσπαθεί με 22 μηχανήματα να αντιμετωπίσει τις καταπτώσεις βράχων, από την κακοκαιρία, στο ορεινό οδικό δίκτυο και τα νερά στο οδόστρωμα, προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις.

Σύμφωνα με όσα τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς είναι σε ανοδική πορεία. «Είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα» τονίζει ο κ.Μιχαλάκης, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Advertisement

Στο όριο επιφυλακής ο Πηνειός

Στο μεταξύ συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές λόγω της επιθετικά γρήγορης ανόδου της στάθμης του Πηνειού ποταμού στο ύψος της Νομής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το trikalavoice.gr, η στάθμη ανέβηκε μέσα σε λίγες ώρες στα 3.75 μ. με όριο πλημμύρας τα 4.75 μ.. Δεδομένου ότι η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται εκφράζονται φόβοι για το πως μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση.

Πλημμύρισε η Θέρμου στις εργατικές κατοικίες – Με δυσκολία η κυκλοφορία

Δύσκολες ώρες περνά και Ναυπακτία. Η επαρχιακή οδός της Θέρμου πλημμύρισε με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να έχει γίνει πολύ δύσκολη για τους κατοίκους. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να πλήττουν ολόκληρη τη Ναυπακτία.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Κάτω Βασιλική. Όπως βλέπετε στις εικόνες, το ρέμα που καταλήγει στη θάλασσα έσπασε, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένας τεράστιος χείμαρρος ο οποίος έχει μπει στις αυλές των σπιτιών και πολύ πιθανόν και σε υπόγεια. Άνθρωποι, προσπαθούν με τα ίδια τους τα χέρια και με σκαπτικά μηχανήματα να κλείσουν τις δίοδους.

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά σε Ρίο και Εύβοια – Διακοπές ρεύματος στην Κέρκυρα

Η κακοκαιρία χτυπά δυτική Ελλάδα και Εύβοια. Προβλήματα έχουν προκληθεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στο Ρίο, όπου η θάλασσα βγήκε στον δρόμο που πλημμύρισε για ακόμη μία φορά. Ο δρόμος έχει κλείσει αφού η κίνηση είναι αδύνατη.

Εικόνες κατακλυσμού στην Εύβοια

Μανιασμένα κύματα στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν την περιοχή, φτάνοντας τα 9 μποφόρ, ένωσαν τη θάλασσα με τις αυλές των σπιτιών και των καταστημάτων, στα Νέα Στύρα.

evia.jpeg

Οι ισχυροί άνεμοι ανέβασαν τη στάθμη του νερού και έτσι η θάλασσα κάλυψε το παραλιακό δρόμο στα Νέα Στύρα, όπου η κυκλοφορία γινόταν με μεγάλη δυσκολία. Οι δυνατοί άνεμοι και το κύμα έβγαλαν πέτρες και χαλίκια από τη θάλασσα τα οποία έχουν «πνίξει» τον δρόμο. Συνεργεία του Δήμου Καρύστου έσπευσαν στο σημείο για να καθαρίσουν το δρόμο από τα φερτά υλικά.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πυροσβεστική – Έχει δεχθεί πάνω από 200 κλήσεις λόγω της κακοκαιρίας

Περισσότερες από 200 κλήσεις έχει δεχθεί από το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει την Ελλάδα. Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 214 κλήσεις και συγκεκριμένα: 103 κλήσεις για κοπές δέντρων, 64 για αντλήσεις υδάτων και 47 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Αναλυτικότερα:

Σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, 108 κλήσεις, εκ των οποίων 62 για κοπές δέντρων, 2 για άντληση υδάτων και 44 για αφαιρέσεις αντικειμένων.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) 63 κλήσεις, εκ των οποίων 18 για κοπές δέντρων, 44 για άντληση υδάτων και 1 για αφαίρεση αντικειμένου.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου (Άρτα, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα), 27 κλήσεις εκ των οποίων 13 για κοπές δέντρων και 14 για άντληση υδάτων.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Κέρκυρα, Ζάκυνθος) 16 κλήσεις, εκ των οποίων 10 για κοπές δέντρων, 4 για άντληση υδάτων και 2 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Όπως τονίζει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ανακοίνωσή του, παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Τέλος η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Προσοχή επικίνδυνη κακοκαιρία σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Λήμνο, τι λέει το «112»

Προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 εστάλη το απόγευμα του Σαββάτου σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω των επικείμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, στο μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας σημειώνονται τα εξής: Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Λήμνο.

Οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθήσουν τις οδηγίες Αρχών

H πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες μέρες

Κυριακή

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης, με σποραδικές βροχές ή όμβρους, αλλά και με διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο
τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Τοπικά παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Δευτέρα

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, κυρίως στα βορειοανατολικά.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, με νεφώσεις κατά διαστήματα και τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Στα βόρεια θα φτάσει τους 9 με 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 12 με 14 και στο Αιγαίο τους 17 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά παγετός θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement