Πώς δρούσε το μεγάλο κύκλωμα παράνομων συνταγογραφήσεων

Advertisement

Προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη πήραν τα 13 άτομα, που συνελήφθησαν χθες ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, η οποία πραγματοποιούσε κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων ζημιώνοντας τον ΕΟΠΥΥ, μετά από επιχείρηση σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία.

Πρόκειται για το ηγετικό στέλεχος της κυκλώματος και συγκεκριμένα τον πρόεδρο, τον διευθυντή πωλήσεων και δέκα ιατρικούς επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρείας, καθώς και ιδιοκτήτρια ιατρικού κέντρου. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 173 άτομα, μεταξύ των οποίων 49 ιατροί δημοσίων δομών, 64 ιδιώτες ιατροί, φαρμακοποιοί και ιατρικοί επισκέπτες.

Κατηγορούνται για τα εξής αδικήματα -κατά περίπτωση- : εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, νόθευση, απάτη, δωροληψία και δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και παράβαση της νομοθεσίας προσωπικών δεδομένων.

Advertisement

Kατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, προέκυψε ότι το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργαζόμενων ιατρών, τόσο του Δημοσίου όσο και ιδιωτών, καθώς και φαρμακοποιών, πραγματοποιώντας κατευθυνόμενες και ψευδείς συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της εταιρείας τους.

Με τον τρόπο αυτό οι ιατροί λάμβαναν αντίστοιχα «ανταποδοτικά» χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, η εταιρεία αποκόμιζε κέρδος από τις πωλήσεις των σκευασμάτων της και οι φαρμακοποιοί αποκόμιζαν κέρδος από την εκτέλεση των συνταγών στα φαρμακεία τους, επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ και ζημιώνοντας κατ’ επέκταση το Ελληνικό Δημόσιο.

Κατασχέθηκαν πάνω από 120.000 ευρώ

Μετά από έρευνα σε σπίτια, χώρους εργασίας και οχήματα κατασχέθηκαν πάνω από 120.000 ευρώ αλλά ο τζίρος της σπείρας εκτιμάται πώς ήταν μεγαλύτερος. Τα μέλη χρησιμοποιούσαν τον ακόλουθο τρόπο δράσης:

Advertisement
  • Στοχευμένη – κατευθυνόμενη συνταγογράφηση συγκεκριμένων σκευασμάτων της εν λόγω εταιρείας σε πραγματικά περιστατικά ασθενών
  • Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ , εν αγνοία των κατόχων τους, τους οποίους το προαναφερόμενο δίκτυο έχει αλιεύσει από διάφορες πηγές
  • Ψευδείς συνταγογραφήσεις σε ΑΜΚΑ ατόμων του συγγενικού και κοινωνικού τους κύκλου, εν γνώσει τους και με την συναίνεσή τους
  • Αλλαγή των συνταγών από τους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς, κατά την εκτέλεση αυτών στα φαρμακεία τους – διαδικασία κατά την οποία χορηγούν στον ασθενή διαφορετικό φάρμακο από το τυχόν αναγραφόμενο στη συνταγή («κλειδωμένες συνταγές»), και προκαλώντας στη συνέχεια την συνταγογράφηση από συνεργαζόμενο ιατρό, του φαρμάκου το οποίο ήδη είχαν χορηγήσει, χωρίς να εκτελούν ποτέ την αρχική συνταγή που είχε προσκομίσει ο ασθενής πελάτης τους, αλλά την μετέπειτα εκδοθείσα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «σασική επιδίωξη της οργάνωσης ήταν η αλίευση των αποκαλούμενων «μηδενικών» ΑΜΚΑ, δηλαδή ΑΜΚΑ, οι κάτοχοι των οποίων δεν είναι υπόχρεοι σε καταβολή συμμετοχής κατά την προμήθεια φαρμακευτικών σκευασμάτων, με τον ΕΟΠΥΥ να επιβαρύνεται εξ’ ολοκλήρου με το συνολικό ποσό του φαρμάκου και την οργάνωση να μεγιστοποιεί τα κέρδη της.

»Επιπλέον, τα παρανόμως συνταγογραφηθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα, «μεταπωλούνταν» σε τιμές λιανικής, διαδικασία από την οποία το κύκλωμα πολλαπλασίαζε τα κέρδη του, καθώς για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισέπραττε έσοδα, τόσο από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και από την παράνομη μεταπώληση.

»Για τις ανάγκες λειτουργίας και επίτευξης των στόχων της, η εγκληματική οργάνωση είχε πυραμιδική δομή, με διακριτούς ρόλους, και είχε χωρίσει την ελληνική επικράτεια σε βόρειο και νότιο τομέα, όπου στον κάθε τομέα προΐστατο ως τομεάρχης υπάλληλος της εταιρείας, έχοντας υπό την εποπτεία του έναν αριθμό ιατρικών επισκεπτών.

Advertisement

»Εκείνοι είχαν ως αρμοδιότητα την στρατολόγηση γιατρών, προκειμένου να προβαίνουν σε κατευθυνόμενη – παράνομη συνταγογράφηση σκευασμάτων συμφερόντων της εταιρείας, διαδικασία από την οποία αποκόμιζαν οικονομικό όφελος και τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και οι συνεργαζόμενοι ιατροί».

Σημειώνεται ότι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνέλεγαν σε μηνιαία βάση τα στατιστικά συνταγογραφήσεων των συνεργαζόμενων ιατρών («εκτυπώσεις»), τα οποία εξάγονταν μέσω εξειδικευμένων ιατρικών λογισμικών συνταγογράφησης – προγραμμάτων, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι ιατροί.

Στη συνέχεια οι συνταγές παραδίδονταν από τους ιατρικούς επισκέπτες στους τομεάρχες, οι οποίοι τις ήλεγχαν και υπολόγιζαν τα χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα που έπρεπε να καταβληθούν στους συνεργαζόμενους ιατρούς.

Advertisement

Έπειτα οι τομεάρχες λάμβαναν από την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά – αθέμιτα ωφελήματα, τα οποία κατά κύριο λόγο αποστέλλονταν ως ασυνόδευτα δέματα με λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ. ή παραλαμβάνονταν σε δια ζώσης συναντήσεις στην έδρα της εταιρείας και με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στους ιατρικούς επισκέπτες, οι οποίοι τα κατέβαλαν στους τελικούς αποδέκτες, τους συνεργαζόμενους ιατρούς.

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • 12 βιβλιάρια καταθέσεων
  •  54 φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, tablets, κινητά, usb)
  • 5 μαχαίρια
  • Χιλιάδες εκτελεσμένες συνταγές φαρμακευτικών σκευασμάτων
  • 2.340 φαρμακευτικά τεμάχια σκευασμάτων, λίστες με συνεργάτες ιατρούς
  • 393 Έντυπα μηνιαίων συνταγογραφήσεων ιατρών και
  • ατζέντες με χειρόγραφες σημειώσεις.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement