Στις κάλπες την Κυριακή το ΚΙΝΑΛ: Τι κρίνουν η συμμετοχή στην ψηφοφορία και η διαφορά του νικητή

Advertisement

Ερώτημα πόσοι από τους ψηφοφόρους του Ανδρέα Λοβέρδου θα προσέλθουν στις κάλπες. Τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι των Παύλου Χρηστίδη, Παύλου Γερουλάνου και Χάρη Καστανίδη. Την Τρίτη η συνεδρίαση της ΚΟ για εκλογή προέδρου αν εκλεγεί ο νικητής του Α΄ γύρου.

Με ισχυρό φαβορί τον Νίκο Ανδρουλάκη προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής στις κάλπες τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να αναδείξουν το νέο πρόεδρο του κόμματος. Ο Ν. Ανδρουλάκης συγκέντρωσε την πρώτη Κυριακή 99.120 ψήφους, ποσοστό 36,88%, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έλαβε 75.183 ψήφους, ποσοστό 27,97%.

Ο πρώην πρωθυπουργός καλείται δηλαδή να καλύψει μια διαφορά 23.937 ψήφων, πράγμα αν όχι αδύνατον πάρα πολύ δύσκολο, πολύ περισσότερο καθώς ο τρίτος στη σειρά υποψήφιος, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 69.827 ψήφους (25,98%) έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη. Πολύ περισσότερο καθώς οι ψηφοφόροι του Α. Λοβέρδου στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αντι-παπανδρεϊκοί.

Σημασία έχει δε τι θα πράξουν οι 24.668 ψηφοφόροι των Παύλου Χρηστίδη (8.733 ψήφοι -3,25%), Παύλου Γερουλάνου (8.027-2,99%) και Χάρη Καστανίδη (7.908 ψήφοι-2,94%): Οι ίδιοι δεν έδωσαν γραμμή, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους υπήρξε φιλικά προσκείμενοι προς τον Γιώργο Παπανδρέου, η παράσταση νίκης του Νίκου Ανδρουλάκη ωστόσο ενδέχεται να ανατρέψει τα έως τώρα δεδομένα.

Advertisement

Τα ερωτήματα, πέραν βεβαίως του νικητή που θα αναδείξει η κάλπη- στην οποία, επαναλαμβάνουμε, υπάρχει πολύ ισχυρό φαβορί- είναι δυο:

-Πόσοι από τους 270.706 ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες την πρώτη Κυριακή θα προσέλθουν και τη δεύτερη; Στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 το ποσοστό αποχής στον δεύτερο γύρο ανήλθε περίπου στο 25%, καθώς στον πρώτο γύρο ψήφισαν 211.191 και στο δεύτερο 156.103 μέλη και φίλοι.

-Ποιον ευνοεί και ποιον όχι η διαφορά; Σύμφωνα με υπολογισμούς εμπείρων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, οποιαδήποτε συμμετοχή πάνω από 200.000 θα ενισχύσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, διευρύνοντας το ποσοστό της επικράτησής του επί του Γιώργου Παπανδρέου-δεν διστάζουν, μάλιστα, να κάνουν λόγο για μια διαφορά σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα και 65-35%! Με μια συμμετοχή κοντά κάτω ή αρκετά κάτω από τις 200.000 ψηφοφόρους ενδέχεται να δημιουργήσει μια διαφορά ακόμη και 55-45%. Επιπλέον, εάν η μεγάλη συμμετοχή δίνει μεγαλύτερη δυναμική στον αρχηγό που θα αναδείξουν οι κάλπες, η μεγάλη διαφορά του επιτρέπει ένα ακόμα μεγαλύτερο πεδίο ελευθεριών.

Advertisement

Αν, πάντως, την Κυριακή εκλεγεί το φαβορί της αναμέτρησης, θα μπει αμέσως στα «δύσκολα»: Την Τρίτη θα κληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναδείξει πρόεδρο, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής…

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement