Νέα μέτρα από το 2022: Τα Χριστούγεννα κρίνουν την πανδημία

Advertisement

Το νέο μεγάλο στοίχημα για την πορεία της πανδημίας είναι τα Χριστούγεννα και να μην αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Νέα μέτρα τη νέα χρονιά, κρίσιμο το κρας τεστ των εορτών.

Η πιο κρίσιμη ώρα για την αναζωπύρωση ή όχι της πανδημίας τον φετινό χειμώνα είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων.

Και ενώ η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει -μαζί της και ο συνωστισμός σε δρόμους και καταστήματα- έντονος είναι ο προβληματισμός των επιστημόνων, καθώς οι σκληροί δείκτες είναι σε υψηλά επίπεδα: Παρότι υπάρχει αποκλιμάκωση στα κρούσματα, σημειώνεται «έξαρση» σε θανάτους και διασωληνωμένους.

Το μεγάλο βάρος έχει πέσει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης για να αποφευχθούν νέα μέτρα. Η κυβέρνηση αναμένει το ποσοστό του πληθυσμού που αναμένεται να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου να φτάσει στο 70%. Την ίδια ώρα, αύριο ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών, ενώ ήδη από χθες οι άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση επτά μήνες μετά τη δεύτερη, θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Σε μια προσπάθεια να σπεύσουν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν, αλλαγές άρχισαν να ισχύουν και στο πιστοποιητικό νόσησης, που ισχύει μόνο για τρεις μήνες και μπορεί να εκδοθεί μόνον εφόσον έχει επιβεβαιωθεί με μοριακό τεστ.

Advertisement

Τι θα κρίνει ενδεχόμενα νέα μέτρα από τη νέα χρονιά;

Τα ρεβεγιόν, τα πάρτι, ο συνωστισμός. Και το κατά πόσο θα τηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα, αφού πλέον έχει ξεκαθαριστεί ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα είναι όλα ανοιχτά.

Αν το χαλαρό κλίμα των εορτών οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων, τότε θα συζητηθούν και νέα μέτρα, καθώς τότε θα μπορεί να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη διασπορά του ιού. Υπενθυμίζεται πως μέχρι την Παρασκευή διατίθενται δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικους, κάτι που θα επαναληφθεί και μετά τις γιορτές ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς.

αλλά και πάλι μόνο για ανεμβολίαστους, όπως όλα δείχνουν τουλάχιστον με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Advertisement

Ποιες θα είναι οι νέες αποφάσεις; Τα επικρατέστερα σενάρια είναι τα εξής:

  • Επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε νέες ομάδες. Εξάλλου, από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ ανά μήνα.
  • Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους θα μπουν εκ νέου στο τραπέζι.
  • Αύξηση των τεστ για την εργασία (σε τρία τεστ ανά εβδομάδα).

Πηγή/Φωτ. Eurokinissi/Θανάσης Καλλιάρας

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement