Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για θανάτους και ΜΕΘ

Advertisement
«Φωτιά» στο πολιτικό σκληνικό έβαλε η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ στην Ελλάδα. Και η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί.

Σκληραίνει η πολιτική κόντρα για τα όσα αποκαλύπτονται στη μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θοδωρή Λύτρα, σύμφωνα με την οποία, 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

Η ένταση που καταγράφεται στην πολιτική σκηνή είναι πρωτοφανής από την έναρξη της πανδημίας και πλέον προεξοφλείται ότι θα επισκιάσει και τη συζήτηση για την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Επιπρόσθετα, εντείνεται η αγωνία για τις πιθανές επιπτώσεις όλης αυτής της υπόθεσης στην προσπάθεια για αύξηση των εμβολιασμών, σε μία κρίσιμη περίοδο, εν όψει εορτών και με τη μετάλλαξη Όμικρον να μεταδίδεται με απίστευτη ταχύτητα.

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν να επιτεθεί στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, με βαρείς μάλιστα χαρακτηρισμούς, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να φέρει στα δικά του μέτρα μία επιστημονική μελέτη, με τρόπο χυδαίο και ευτελή, αποκρύπτοντας συνειδητά ότι μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ και ότι την τετραετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πανδημία, υπήρχαν μέρες που είχαμε μέχρι και 90 αναμονές ημερησίως.

Advertisement

Η τοποθέτηση αυτή, ωστόσο, δεν μπαίνει στην ουσία των όσων σοβαρότατων στοιχείων αποτυπώνονται στην έκθεση των ειδικών. Και είναι προφανές ότι τα επόμενα 24ωρα, η κυβέρνηση θα κληθεί να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί της μελέτης. Πολύ περισσότερο όταν ο ένας από τους δύο υπογράφοντες, ο καθηγητής Θ. Λύτρας, προχώρησε αργά χθες σε νέα παρέμβαση, τονίζοντας ότι «έδωσαν την έρευνα σ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις».

«Η έρευνά μας καλύπτει όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας και η εν λόγω μελέτη ήταν ιδέα του καθηγητή Τσιόδρα. Εμείς δίνουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε : Eγώ και ο κ. Τσιόδρας θα ήμασταν υπόλογοι εάν δεν δίναμε τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας σε αυτούς, εάν δεν τους ενημερώναμε. Η θνητότητα, λοιπόν, εκτός ΜΕΘ ήταν κατά 87% μεγαλύτερη εν σχέσει με την εντός ΜΕΘ». Διευκρίνισε, δε, ότι οι πηγές του ιδίου και του Σωτήρη Τσιόδρα για τα στοιχεία της έρευνας είναι ο ΕΟΔΥ.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα εστάλη προς δημοσίευση στο τέλος Μαίου, αλλά δημοσιεύτηκε μόλις την Τρίτη, κατά την πάγια διαδικασία που ακολουθείται για τη δημοσίευση επιστημονικών ερευνών. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι ο χρόνος κατά τον οποίον ενημερώθηκε η κυβέρνηση.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement