Κορωνοϊός: 1.579 νεκροί μέσα σε 17 μέρες – Η Ελλάδα στη χειρότερη θέση της Ευρώπης

Advertisement

Τα στοιχεία προκαλούν σοκ. Ο νέος κορονοϊός σκοτώνει στην Ελλάδα όσο πουθενά αλλού.

Τελειωμό δεν έχει το ελληνικό δράμα, με τον αριθμό των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά λόγω του νέου κορονοϊού να εξακολουθεί να είναι τραγικά μεγάλος.

Σήμερα (17/12) έχασαν τη ζωή τους άλλοι 85 άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται στους 19.736 και τους δείκτες να προμηνύουν ότι θα σκαρφαλώσει στους 20.000 νωρίτερα από τις γιορτές. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση των σχετικών στοιχείων, από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα, δηλαδή μέσα σε χρονικό διάστημα μόνο 17 ημερών, στην πατρίδα μας πέθαναν 1.579 άτομα, ενώ κατά το αντίστοιχο διάστημα, μόλις έναν μήνα πριν (1/11 έως 17/11), οι απώλειές μας ήταν 1.037.

Πρόκειται για μια τραγωδία που πυροδοτεί αντιδράσεις, ειδικά τις τελευταίες ημέρες που η μελέτη Τσόδρα-Λύτρα έχει γεννήσει πληθώρα ερωτημάτων για τη διαχείριση της επιδημίας στη χώρα μας, τουλάχιστον από τον περασμένο Μάιο.

Στην Ελλάδα το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο, με τους νεκρούς να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της θλιβερής πραγματικότητας. Εν τω μεταξύ η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται στην επικράτεια, την ίδια στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήδη στενάζει. Διά στόματος Παπαευαγγέλου εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να ληφθούν οριζόντια νέα μέτρα, ωστόσο παραμένει άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που η νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2 αυξήσει αισθητά τα κρούσματα του ιού εν μέσω εκατοντάδων νοσηλειών σε ΜΕΘ.

Advertisement

Διότι ο αριθμός των διασωληνωμένων διατηρείται στα ύψη, ενόσω καταμαρτυρείται σε όλους τους τόνους και από πλείστα επιστημονικά χείλη ότι υπάρχει αναγκαστική διαλογή ασθενών με Covid-19 ελλείψει ΜΕΘ. Όπως όλα δείχνουν, ο Δεκέμβριος θα φύγει στιγματισμένος από εκατόμβη νεκρών, με το πέμπτο κύμα του στελέχους Όμικρον να απειλεί ανοικτά τις αρχές της νέας χρονιάς. Ειδικοί δηλώνουν ότι αυτό το κύμα είναι πάρα πολύ πιθανό να μας πλήξει το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Τα σχετικά γραφήματα του ourworldindata.org, το οποίο συγκεντρώνει τα δεδομένα από ολόκληρο τον πλανήτη, είναι διαφωτιστικά και ταυτόχρονα άκρως ανησυχητικά. Δείχνουν την τροχιά των θανάτων στον κόσμο και την Ευρώπη κατά το τελευταίο επταήμερο. Ο «μαύρος» ανήφορος της Ελλάδας εν σχέσει με την ασύγκριτα ομαλότερη πορεία των υπολοίπων κρατών του πλανήτη, είναι κυριολεκτικά τρομακτικός (Στοιχεία 7ημέρου ανά εκατ. κατοίκων):

ΚορονοϊόςΚορονοϊός

Advertisement

Το διάγραμμα με τη θέση της Ελλάδας (Στοιχεία 7ημέρου ανά εκατ. κατοίκων):

ΚορονοϊόςΚορονοϊός

Οι σημερινοί σημερινοί «σκληροί» δείκτες:

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.736 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 684 (59.8% άνδρες).

Advertisement

Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 81.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (82.6%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (17.4%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.656 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 319 (ημερήσια μεταβολή -19.85%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 355 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement