Νέα μέτρα για μπουζούκια και κλαμπ: Πρόταση για είσοδο μόνο με 3η δόση

Advertisement
Συναγερμός για την πανδημία τα Χριστούγεννα. Ο Νίκος Τζανάκης προτείνει νέα μέτρα με είσοδο στους εμβολιασμένους μόνο με 3η δόση στα κέντρα διασκέδασης, μπουζούκια, κλαμπ.

Τη λήψη πιο δραστικών μέτρων πριν τα Χριστούγεννα ζητούν ορισμένοι επιστήμονες. Μάλιστα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, πρότεινε να απαγορεύεται η είσοδος ακόμα και σε εμβολιασμένους στα μπουζούκια, τα κλαμπ και γενικά τα κέντρα διασκέδασης, και να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσους έχουν κάνει και την 3η δόση του εμβολίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη του αυξημένου testing σε όλο τον πληθυσμό αλλά και την παράταση των σχολικών διακοπών μετά τις γιορτές.
«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθήσει να πιέζεται και μετά τις γιορτές, οι θάνατοι για μια ακόμα εβδομάδα ακόμα θα είναι ψηλά και μετά θα αρχίσουν ελαφρά να μειώνονται και θα δούμε σημαντική μείωση λίγο μετά τις γιορτές» είπε χαρακτηριστικά.

«Μιλάμε για ένα σενάριο επικράτησης της Όμικρον και νομίζω ότι μέσα στις γιορτές θα έχουμε εξελίξεις ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου. Η Όμικρον αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς αλλά δεν ξέρουμε το πλήρες κλινικό της προφίλ, δεν ξέρουμε σε τι βαθμό προκαλεί βαριά νόσο και σε ποιους» επισήμανε ο ίδιος.

Advertisement

Και πρόσθεσε:

«Ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση και κυρίως οι νέοι δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου, αν προσέχουν στοιχειωδώς», επισήμανε. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, να σπεύσουν να την κάνουν.

Συγκεκριμένα για τα σχολεία, ο κ. Τζανάκης επισήμανε επίσης πως πρέπει να ανοίξουν αργότερα τα σχολεία μετά τις διακοπές αλλά και να απαγορευτούν οι εκδρομές, καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια αύξηση των κρουσμάτων κατά 5%-7% στις ηλικίες 0-18 ετών.

Τέλος, για το ενδεχόμενο υπερμετάλλαξης από τον συνδυασμό Δέλτα και Όμικρον, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι είναι μια προσέγγιση που μπορεί να ισχύσει. Σε περίπτωση, συνέχισε, που ο άνθρωπος που προσβληθεί είναι ανοσολογικά ανεπαρκής και διαρκέσει πολύ μεγάλο διάστημα αυτή η φορία των δύο ιών, ενδεχομένως να ανταλλάξουν μεταξύ τους γενετικό υλικό και να προκύψει ένας ιός «χίμαιρα» που μπορεί να είναι πολλές κατευθύνσεις.

Advertisement

«Η μια είναι να παραμείνει ο ίδιος, η άλλη να γίνει πολύ πιο ήπιος και η τρίτη να γίνει πολύ πιο σοβαρός» τόνισε.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement