Χριστούγεννα χωρίς μέτρα στη σκιά της Ομικρον – Οι πρώτες φωνές για αυστηρό lockdown

Advertisement

Χωρίς νέα μέτρα μέσα στις γιορτές η Ελλάδα. Πάμε για νέο ωράριο στην εστίαση και τηλεεργασία, ενώ πλέον επιστήμονες τονίζουν ότι δεν θα αποφύγουμε το lockdown.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στη σκιά της μετάλλαξης Ομικρον, χωρίς νέα μέτρα κάνει η Ελλάδα. Μάλιστα, αν και σήμερα έχουμε Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το πότε θα διατεθούν τα δωρεάν self test στους πολίτες.

Η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή την προηγούμενη εβδομάδα για τα self test, ενώ σε τρεις μέρες έχουμε Χριστούγεννα Σε κάθε περίπτωση απαισιόδοξα τα μηνύματα που εκπέμπουν οι ειδικοί σχετικά με την εξάπλωση και τις επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εκτιμά πως είναι αναπόφευκτο το lockdown, και μάλιστα αυστηρό.

«Θεωρώ ότι θα είναι υποχρεωτική κίνηση το lockdown», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ANT1.

Advertisement

Επισήμανε ότι «στην τρίτη δόση κάποιος είναι σχεδόν πλήρως προφυλαγμένος», εκφράζοντας την ανησυχία του για τους εμβολιασμένους με δύο δόσεις και τους νοσήσαντες, λόγω της σταδιακής επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον.

Ακόμη, σημείωσε πως «συμφωνώ με το Σωτήρη Τσιόδρα που ανέφερε ότι ζούμε το υποδόριο κύμα της Όμικρον».

Ο κ. Σαρηγιάννης δεν παρέλειψε να τονίσει πως «παρατηρείται εκθετική αύξηση σε πολλές περιοχές», προβλέποντας πως «το πολύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον».

Advertisement

Όσον αφορά τη νόσηση από τη νέα μετάλλαξη, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως «δεν αποδεικνύεται ότι κανείς νοσεί ελαφρύτερα, με βάση τα ευρωπαϊκά στοιχεία».

Αν η διασπορά, όπως είπε, συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς «δεν θα είναι επιλογή το lockdown, θα μας το επιβάλλει η μετάλλαξη Όμικρον».

Τα νέα μέτρα για το 2022

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή. Έκανε πίσω αναφορικά με τα rapid test που θα χρειάζονταν όλοι (εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι) για να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους την περίοδο των εορτών και ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκ νέου η πλατφόρμα, προκειμένου να δοθούν δύο δωρεάν self test στους πολίτες, μέσα στις γιορτές.

Advertisement

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, αναλύοντας ένα σχέδιο δύο φάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η δεύτερη φάση της άμυνας έναντι της μετάλλαξης Όμικρον «αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022». Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων»

Τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι:

Περιορισμός στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα,

Advertisement

Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών.

Διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.

Τα συμπτώματα της Όμικρον

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι μπορεί να χρειαστεί ακόμα λίγος χρόνος για να κατανοηθεί πλήρως η απειλή που θέτει η Όμικρον, ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα συμπτώματα που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή είναι διαφορετικά από αυτά που προκαλούνται από άλλες παραλλαγές.

Advertisement

Σύμφωνα με τον Κλούγκε, μέχρι στιγμής, το 89% των πρώιμων κρουσμάτων της Όμικρον στην Ευρώπη σχετίζονταν με κοινά συμπτώματα COVID, όπως βήχα, πονόλαιμο και πυρετό. Τα περισσότερα κρούσματα είχαν αναφερθεί σε ενήλικες ηλικίας 20 και 30 ετών, τα οποία εξαπλώθηκαν αρχικά στις πόλεις σε κοινωνικές συγκεντρώσεις και στο χώρο εργασίας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οποιοσδήποτε μπορεί να έχει ήπια έως σοβαρά συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό ή ρίγη, βήχα, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση, μυϊκούς ή σωματικούς πόνους, πονοκέφαλο, νέα απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πονόλαιμο, συμφόρηση ή καταρροή, ναυτία ή έμετος και διάρροια.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα ήπια συμπτώματα που οφείλονται στην «Όμικρον» και την κάνουν να μοιάζει με κοινή ίωση.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας, Νίκος Σύψας, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΕΚΠΑ, οι ασθενείς με «Όμικρον» φαίνεται να ταλαιπωρούνται με:

  • Πονοκέφαλο,
  • Κόπωση
  • Καταρροή
  • Φτέρνισμα
  • Πονόλαιμο
Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement
Επιστοφή επάνω