Η δημοσκόπηση-ανατροπή που χάλασε τα Χριστούγεννα του Κ. Μητσοτάκη

Advertisement

Είναι άγνωστο αν ο Πρωθυπουργός θα παραμείνει τις μέρες των Χριστουγέννων στην Αθήνα ή θα προτιμήσει μια από τις συνήθεις αποδράσεις του σε ένα χειμερινό προορισμό.

Πάντως είτε μείνει είτε φύγει, το βέβαιο είναι ότι το μυαλό του ήδη ταλαιπωρείται από δυσοίωνες σκέψεις και σενάρια δυσάρεστα. Τα πράγματα με την πανδημία πηγαίνουν άσχημα, η θλιβερή Ιστορία της «Ομικρον» τώρα μόλις αρχίζει να γράφεται και όλα αυτά απειλούν τους εύθραυστους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην οικονομία και στις πολιτικές εξελίξεις.

Τις προηγούμενες μέρες κατέφτασε στο Μαξίμου έρευνα κορυφαίας εταιρείας δημοσκοπήσεων, απ’ αυτές που εμπιστεύονται ο Κ. Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του.

Advertisement

Τα πορίσματα δεν έμοιαζαν με τα δώρα που φέρνει ο Αη Βασίλης για τις γιορτές. Στην πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα είχε πέσει στο 27,5%.Μείωση σχεδόν τριών ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, μόλις ένα μήνα πριν. Ακόμη και με τις «εκτιμήσεις» της εταιρείας και τις διάφορες αναγωγές, το ποσοστό της ΝΔ μετά βίας ξεπερνούσε το 34%.

Για τους γνωρίζοντες τα μυστικά του εκλογικού νόμου, μετά από διπλές εκλογές το κατώφλι της αυτοδυναμίας υπερβαίνει το 38% για μια ισχνή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Όμως τα χειρότερα δεν είναι αυτά. Σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας, τα μέτωπα της οικονομίας και το οικονομικό κλίμα, το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας και τις προσδοκίες για το μέλλον, «αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν», που λέει και το δημοτικό άσμα.

Advertisement

Λίγες μέρες πριν, στην τελευταία (διαδικτυακή) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κ. Μητσοτάκης, αντί για το δημοτικό τραγούδι, είχε προτιμήσει το χολιγουντιανό ρεπερτόριο και συγκεκριμένα τη «Μελωδία της Ευτυχίας» για τις οδηγίες προς ναυτιλομένους υπουργούς και λοιπά κυβερνητικά στελέχη.

Αφού τους ευχήθηκε «Χρόνια πολλά με υγεία», προέβλεψε ότι «το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά, καλύτερη από το 2021» και τους διαβεβαίωσε ότι «η σκιά της πανδημίας φεύγει». Δεν επιβεβαιώνεται ότι στη συνέχεια όλοι μαζί τραγούδησαν τον «Ύμνο της Χαράς» του Μπετόβεν, αλλά είναι αρκετά πιθανό.

Λίγες μέρες μετά «ήρθαν οι μέλισσες». Όχι μόνο η «φωτογραφία της στιγμής» από τις δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως οι προβλέψεις των επιδημιολόγων ότι από τα μέσα Ιανουαρίου και για ένα δίμηνο τουλάχιστον, οι σκληροί αριθμοί της πανδημίας (κρύσματα, διασωληνωμένοι και θάνατοι) θα χτυπήσουν αρνητικά ρεκόρ.

Advertisement

Άνθρωποι που συνομιλούν με τον πρωθυπουργό διαβεβαιώνουν ότι ίσως να είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται τόσο ανήσυχος και προβληματισμένος για τις εξελίξεις. Τον περιγράφουν διαρκώς εκνευρισμένο και με πολλές εκρήξεις θυμού, ακόμη και προς στενούς συνεργάτες του.

Μια παράμετρος που δίνει μια πιθανή εξήγηση για την αποσταθεροποίηση του πρωθυπουργού είναι ότι πλέον καταλαβαίνει πως η κυβέρνηση εισήλθε ήδη στο τελευταίο διάστημα της θητείας της. Ο χρόνος που απομένει έως τις εκλογές είναι το πολύ 18 μήνες. Άρα, όποια προβλήματα ανακύψουν, δεν υπάρχει άνεση χρόνου για την υπέρβαση και τη διευθέτησή τους. «Τα λάθη πλέον, δύσκολα διορθώνονται» επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος.

Κορυφαίος υπουργός υπογραμμίζει πλέον ανοικτά ότι «ήδη ο Μητσοτάκης έπρεπε να έχει κάνει εκλογές, όταν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων τον πήγαιναν στη… στρατόσφαιρα, όπως συνηθίζει να λέει ο ίδιος. Τώρα τα πράγματα δυσκόλεψαν, όχι για τη νίκη, αλλά για την αυτοδυναμία».

Advertisement

Φαίνεται ότι οι εξελίξεις στην πανδημία «έκαψαν» τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού την άνοιξη, μια σκέψη που ουδέποτε έφυγε από το μυαλό του Πρωθυπουργού, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις.

Το φθινόπωρο του 2022 παραμένει μια «εφεδρεία», αλλά μέχρι εκεί οι παράγοντες αβεβαιότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. «Φαντασθείτε ένα καλοκαίρι σαν το περσινό με φυσικές καταστροφές και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές» προσθέτει έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος.

Άλλος ψύχραιμος παρατηρητής προσθέτει στη δέσμη των προβλημάτων το ζήτημα της ακρίβειας και των ανατιμήσεων, που κινούνται πλέον εκτός ελέγχου και επισημαίνει μια σύγκριση : «Ο Σημίτης έχασε τις εκλογές του 2004 εξαιτίας του κύματος της ακρίβειας που προκάλεσε η είσοδος στο ευρώ. Σε αυτά προστέθηκαν τα σκάνδαλα και η κόπωση από την πολυετή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά οι ανατιμήσεις τον πλήγωσαν θανάσιμα, παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας ήταν παραπάνω από ικανοποιητικοί».

Advertisement

Πάνω-κάτω, αυτή είναι η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα για τον Πρωθυπουργό και τα στελέχη που βρίσκονται στο κοντινό περιβάλλον του. Σκέψεις, προβληματισμοί και αμφιταλαντεύσεις, μια ατμόσφαιρα πολύ μακριά από τα «κάλαντα» της ευτυχίας που επιμένουν να τραγουδούν οι συνήθεις «γελωτοποιοί του βασιλιά».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement