Για μήνες μπορεί να επιμείνει ο κορωνοϊός αφού περάσει από όλο το σώμα

Advertisement

Μέσα σε μέρες εξαπλώνεται ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 από τους αεραγωγούς στην καρδιά, τον εγκέφαλο και σχεδόν σε κάθε όργανο στο σώμα, όπου μπορεί να επιμένει για μήνες, σύμφωνα με μελέτη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, στην πιο ολοκληρωμένη ανάλυση μέχρι σήμερα για την κατανομή και την επιμονή του ιού στο σώμα και τον εγκέφαλο, επιστήμονες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ δήλωσαν πως βρήκαν ότι μπορεί να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα πολύ πέρα από την αναπνευστική οδό.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η καθυστερημένη απομάκρυνση του ιού από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι αυτή που πιθανώς συμβάλλει στα επίμονα συμπτώματα σε αυτούς που πάσχουν από μακρά Covid.

Advertisement

Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη εξεταστεί από ανεξάρτητους επιστήμονες και βασίζονται κυρίως σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από θανατηφόρες περιπτώσεις Covid, όχι από ασθενείς με μακρά Covid.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό έργο», δήλωσε ο Ziyad Al-Aly, διευθυντής του κέντρου κλινικής επιδημιολογίας στο Veterans Affairs Health Care System στο Μιζούρι, ο οποίος έχει ηγηθεί χωριστών μελετών σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid-19. «Εδώ και πολύ καιρό, αναρωτιόμαστε γιατί η Covid φαίνεται να επηρεάζει τόσα πολλά συστήματα οργάνων. Αυτό το έγγραφο ρίχνει λίγο φως και μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσει γιατί η μακρά Covid μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε άτομα που είχαν ήπια ή ασυμπτωματική νόσο».

Ωστόσο, η τάση του κορωνοϊού να μολύνει κύτταρα έξω από τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες αμφισβητείται, με πολυάριθμες μελέτες να παρέχουν στοιχεία υπέρ και κατά της πιθανότητας.

Advertisement

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο NIH στην Bethesda του Μέριλαντ, βασίζεται σε εκτεταμένη δειγματοληψία και ανάλυση ιστών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτοψίας σε 44 ασθενείς που πέθαναν μετά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό κατά το πρώτο έτος της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Η ομάδα ανίχνευσε επίμονο RNA του SARS-CoV-2 σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων περιοχών σε όλο τον εγκέφαλο, για έως και 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

«Τα αποτελέσματά μας συλλογικά δείχνουν ότι ενώ το υψηλότερο βάρος του SARS-CoV-2 είναι στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, ο ιός μπορεί να διαδοθεί νωρίς κατά τη διάρκεια της μόλυνσης και να μολύνει κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement