Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι για τις αντοχές του ΕΣΥ από την επέλασή της – Τετραπλάσια κρούσματα σε μια εβδομάδα

Advertisement

Βέβαιοι ότι η καταιγίδα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού θα χτυπήσει πολύ σύντομα τη χώρα μας, είναι οι επιστήμονες, οι οποίοι προβλέπουν ακόμη και τετραπλασιαμό των κρουσμάτων έως τα μέσα Ιανουαρίου ενώ οι αντοχές του συστήματος Υγείας αναμένεται να δοκιμαστούν σκληρά με τις ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά.

«Ενδεχομένως την Τρίτη ή την Τετάρτη να δούμε νούμερα πάνω από 9.000 και ίσως προς τις 15 με 20 Ιανουαρίου να δούμε πολύ παραπάνω, 15.000 με 20.000 κρούσματα », δήλωσε χαρακτηριστικά στο OPEN ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν για πρώτη φορά στα ύψη, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στα προηγούμενα κύματα.

Advertisement

«Αυτό σημαίνει ότι δεν καταγράφονταν κρούσματα και εν τέλει αυτή τη στιγμή οι καταγραφές τις βλέπουμε στο τέλος όταν έρχονται με τη μορφή θανάτων», εξηγεί ο καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης

«Έκρηξη» κρουσμάτων

Η δυναμική της αύξησης των κρουσμάτων αποτυπώθηκε μέσα στην εβδομάδα, όταν μέσα σε 4 ημέρες τα κρούσματα από 3.689 στις 20 Δεκεμβρίου, διπλασιάστηκαν και έφθασαν τα 7.665 στις 24 Δεκεμβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα και τις εντατικές στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας να παραμένουν σε «ασφυξία», οι αντοχές του συστήματος υγείας αναμένεται να δοκιμαστούν σκληρά.

Advertisement

«Έχουμε 650, δεν έχω σήμερα πού να βάλω τους ασθενείς αν έρθουνε με κορονοϊό ή χωρίς κορονοϊό, δηλαδή είναι γεμάτη» περιγράφει ο Νίκος Καπραβέλος, τις δραματικές στιγμές στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη.

Σε «βαθύ κόκκινο» ο επιδημιολογικός χάρτης

Την ίδια ώρα, στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ήδη 20 περιοχές έχουν μπει στο «βαθύ κόκκινο», με τελευταία την Εύβοια, με τη διασπορά να είναι μεγάλη σε σχεδόν ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά, τη βόρεια και τη νότια Πελοπόννησο και τη Λέσβο.

Μάλιστα κάποιοι ειδικοί βάζουν στο τραπέζι και την ανάγκη για επιβολή τοπικών lockdown, σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση ξεφύγει.

Advertisement

«Θα μπορούσε να γίνει τοπικό lockdown…σε μια περιοχή αν ξεφύγει η κατάσταση και οι αντοχές δεν είναι πάρα πολύ μεγάλες», δήλωσε χαρακτηρισικά  ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Από τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών που συνεδριάζει αύριο, για να επαναξιολογήσει την κατάσταση, θα κριθεί αν η κυβέρνηση επισπεύσει την επιβολή των μέτρων που έχει προαναγγείλει για τις 3 Ιανουαρίου.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement