Τα έξι μέτρα στις 3 Ιανουαρίου δεν θα είναι τα μοναδικά – Το παρασκήνιο και τα σχολεία

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Να πάρει το ρίσκο και να αφήσει την εστίαση και τη νυκτερινή διασκέδαση να λειτουργήσει απρόσκοπτα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου αποφάσισε τελικά χθες η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η θετικότητα σκαρφάλωσε στο 9,76%, κι ενώ οι προβλέψεις για θεαματική αύξηση των κρουσμάτων τα επόμενα εικοσιτετράωρα, αρχής γενομένης από σήμερα, Τρίτη, επιβεβαιώνουν ότι η Όμικρον ήδη «επελαύνει» στη χώρα.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης συνέδεσε την απόφαση για εφαρμογή των μέτρων μετά την Πρωτοχρονιά από το γεγονός ότι παρά το απόλυτο χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι καταγράφουν πτωτική πορεία, γεγονός που οδηγεί σε μερική αποσυμφόρηση του ΕΣΥ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής κ. Γκ. Μαγιορκίνης επικαλέστηκε όλες τις διεθνείς μελέτες, βάση των οποίων, για τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Με το παραπάνω σκεπτικό, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνεί και η πλειονότητα των ειδικών, οι οποίοι διαβουλεύτηκαν επί ώρες χθες μέχρι να καταλήξουν στις τελικές τους εισηγήσεις.

Advertisement

Κατά τις ίδιες πηγές, αυτό που έγειρε τη ζυγαριά υπέρ της εφαρμογής των μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου, πέραν των παραπάνω, είναι ότι αν λαμβάνονταν από την προπαραμονή ή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο συνωστισμός, από τους ελεγχόμενους χώρους εστίασης και διασκέδασης, θα μεταφέρονταν στα σπίτια και σε ιδιωτικούς χώρους όπου δεν θα υπήρχε καμία δυνατότητα ελέγχου.

«Τώρα το βάρος πέφτει στους ελέγχους από τα αρμόδια όργανα αλλά και τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους πριν από τις εξόδους ή τα οικογενειακά τραπέζια» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ευχόμενα να αποδειχθούν επαρκή. Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 16 Ιανουαρίου 2022, με δυνατότητα χρονικής επέκτασης των μέτρων, πιθανότατα δεν θα είναι τα μοναδικά.

Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν εκ νέου αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, προκειμένου να αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση και να συζητήσουν εκ νέου το κρίσιμο ζήτημα των σχολείων. Παρ ότι η κυβέρνηση -όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες- στέλνουν το μήνυμα ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν κανονικά, είναι προφανές ότι το ζήτημα θα χρειαστεί επαναξιολόγηση. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία τους.

Advertisement

Προς ώρας, από τις 3 Ιανουαρίου, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

1. Στην εστίαση και την ψυχαγωγία:

– Το ωράριο λειτουργίας θα σταματά στις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν θα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες. Σε κάθε τραπέζι θα κάθονται έως 6 άτομα. Μεταξύ των τραπεζιών θα υπάρχουν αποστάσεις. Αν διαπιστωθεί παραβίαση των μέτρων, θα σταματήσει η μουσική.

2. Μάσκες:

– Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ95 – FFP2) ή διπλή μάσκα και στο προσωπικό της εστίασης.

Advertisement

– Παραμένει δε και για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

3. Εργασιακοί χώροι (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας):

– Τηλεργασία σε ποσοστό έως 50%

– Κυλιόμενο ωράριο.

4. Γήπεδα:

– Μείωση πληρότητας στο 10%, με πλαφόν τα 1.000 άτομα.

– Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Advertisement

5. Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων:

– Η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών.

6. Νοσηλευτικά ιδρύματα:

– Απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες

– Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement