Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων – Ποια μέτρα «κλειδώνουν»

Advertisement

Συνεδριάζει αυτήν την ώρα η επιτροπή ειδικών για την επαναλειτουργία των σχολείων, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται μετά τις 17.00. Όπως είναι ήδη γνωστό η απόφαση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου είναι ειλημμένη και μένει να οριστικοποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα τεθούν σε ισχύ.

Όπως έχει αναφέρει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προκρίνεται η μη παράταση των σχολικών διακοπών, καθώς το σχολικό περιβάλλον εξασφαλίζει καλύτερο έλεγχο των μαθητών και το βάρος για την επιστροφή στα θρανία θα δοθεί στην αύξηση της επιτήρησης.

Επαναλειτουργία στις 10 Ιανουαρίου

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, τρία δεδομένα συνηγορούν στη διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων: αρχικά, μέσα στις τάξεις οι μαθητές φορούν απαρέγκλιτα τις μάσκες τους, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται όταν οι μαθητές βγαίνουν για παιχνίδι ή για διασκέδαση με τους φίλους τους. Κατά δεύτερον, όταν τα σχολεία λειτουργούν διά ζώσης γίνονται συστηματικά τεστ στους μαθητές, ενώ, τρίτο, ισχύει ειδικό πρωτόκολλο αυστηρών ελέγχων όταν υπάρξει κρούσμα στην τάξη.

Advertisement

Όπως ανέφερε στην Καθημερινή: «Είναι προτιμότερο τα παιδιά να έρχονται στο σχολείο και να γίνονται έλεγχοι εντός του σχολικού πλαισίου παρά το αντίθετο», παρατηρεί η κ. Κεραμέως, προσθέτοντας πως κατά το πρώτο τετράμηνο της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων, στο 80% των τμημάτων όπου υπήρξε ένα κρούσμα δεν υπήρξε δεύτερο. Αυτό αποδίδεται στους συστηματικούς ελέγχους.

Το επιχείρημα ότι τα παιδιά εντός σχολικού περιβάλλοντος είναι πιο «πειθαρχημένα» στην τήρηση των μέτρων αναδείκνυαν και κυβερνητικές πηγές, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα η επιδημιολογική εικόνα θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου που στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επεσήμανε ότι βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να επαναλειτουργήσουν στις 10 Ιανουαρίου με όλα τα μέτρα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί οι οποίοι θα συμπεριλάβουν στην εισήγησή τους όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Advertisement

Τα μέτρα που εξετάζονται

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των ειδικών τάσσεται υπέρ της αύξησης του αριθμού των self test σε 3 την εβδομάδα αντί για 2 που ίσχυε μέχρι πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Έτσι, εξετάζεται οι μαθητές να κάνουν τρία self tests – την Κυριακή, την Τρίτη και την Πέμπτη.

Επίσης, θα υπάρξει και διαφορετική προσέγγιση των υπολοίπων μαθητών στη διαχείριση μετά από κρούσμα κοροναϊού. Για την ακρίβεια, εξετάζεται όλοι οι συμμαθητές στο τμήμα του μαθητή που νόσησε να κάνουν rapid test. Τώρα, μόνον οι ανεμβολίαστοι κάνουν rapid και οι εμβολιασμένοι self test, ενώ εξαρτάται και εάν κάθονται κοντά στο θρανίο του μαθητή που εντοπίστηκε θετικός.

Advertisement

Αλλαγές, πάντως, δεν αποκλείονται και στο πρωτόκολλο του 50%+1 για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα, μολονότι η συζήτηση για αυτό το θέμα παραμένει ανοιχτή. Πληροφορίες θέλουν αυτό το ποσοστό να μειώνεται στο 30% ή 40%, βάσει του οποίου θα αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία του τμήματος.

Φροντιστήρια και ΑΕΙ

Η τελική απόφαση για τις σχολικές μονάδες θα ισχύσει και για τα φροντιστήρια και τα ΑΕΙ. Χθες στα φροντιστήρια επαναλειτούργησαν τα τμήματα προετοιμασίας των μαθητών της Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Στην Αττική πολλά φροντιστήρια λειτούργησαν με τηλεκπαίδευση, ενώ στην περιφέρεια ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις.

«Θα λειτουργήσουμε αυτές τις μέρες τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα και εφαρμόζοντας όλα τα ισχύοντα πρωτόκολλα. Για όσο διάστημα και όπου κριθεί απαραίτητο, η νόμιμη φροντιστηριακή κοινότητα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει το αδιάκοπο της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών», ανέφερε η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement