Θεοφάνια: Η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων από το ναό της Αγίας Τριάδος στον Πειραιά

Advertisement

Με κατάνυξη, αλλά και με μέτρα κατά του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε και στον Πειραιά η εορτή των Θεοφανίων.

Η ΕΡΤ2 μετέδωσε ζωντανά τη λειτουργία από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στον Πειραιά, ενώ ακολούθησε και ο καθαγιασμός των Υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Στον Πειραιά όπου κάθε χρόνο γίνεται ο επίσημος αγιασμός των υδάτων, πραγματοποιήθηκε κανονικά η θεία Λειτουργία στην Αγία Τριάδα.

Advertisement

Ο αγιασμός των υδάτων έγινε με λίγα άτομα στην ειδική εξέδρα μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Σεραφείμ ενώ οι πιστοί βρίσκονταν περιμετρικά με αποστάσεις

Αυτός που έπιασε το Σταυρό λέγεται Διονύσης Πετρίδης, είναι πατέρας τριών κοριτσιών και το έκανε με αγάπη για τις κόρες του.

Δείτε βίντεο


Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου των Φώτων (Αγιασμού, Θεοφάνια, Αγίου Ιωάννη) γιορτάζεται και μία υπολανθάνουσα λατρεία προς το νερό. Τα Θεοφάνια λέγονται και «Φώτα», γιατί κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την παραμονή των Θεοφανίων βαπτίζονταν οι οπαδοί της νέας θρησκείας. Το τριήμερο ξεκινά με τον εκκλησιασμό των χριστιανών το πρωί της παραμονής των Θεοφανίων. Στους Ιερούς ναούς ψάλλεται η ακολουθία των «Μεγάλων Ωρών» και κατόπιν λαμβάνει χώρα ο «Μεγάλος Αγιασμός» που την ημέρα αυτή τελείται μέσα στον ναό. Οι πιστοί, αφού πάρουν αγιασμό και αντίδωρο, θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Εκεί, οι νοικοκυρές θα ετοιμάσουν το νηστίσιμο φαγητό για το μεσημέρι και τα παιδιά θα ξεχυθούν στα σπίτια για να ψάλουν τα κάλαντα των Θεοφανίων.

Advertisement

Δείτε φωτογραφίες

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement