Νόβακ Τζόκοβιτς: Διαψεύδεται από Αυστραλία η σύλληψη του τενίστα

Advertisement

Ένα πρωτοφανές αλαλούμ ακολούθησε της απόφασης του δικαστηρίου να κάνει δεκτή την έφεση του Νόβακ Τζόκοβιτς και να επιστρέψει πίσω την βίζα του ώστε να αγωνιστεί στο Australian Open, παρότι ανεμβολίαστος.

Και αυτό γιατί αρχικά, βρετανικά ΜΜΕ και ο αδερφός του ισχυρίστηκαν πως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο κορυφαίος τενίστας συνελήφθη και όδευε προς απέλαση. Ωστόσο νεότερες πληροφορίες των αυστραλιανών ΜΜΕ διαψεύδουν τη σύλληψη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο υπουργός Μετανάστευσης δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το εάν θα προσβάλει την απόφαση του δικαστηρίου ή εάν θα τη δεχτεί.

Advertisement

Νωρίτερα, τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για σύλληψη του τενίστα, επικαλούμενα τον αδερφό του. Τα ΜΜΕ σε Βρετανία και Αυστραλία μεταδίδουν την πληροφορία επικαλούμενα τον πατέρα του τενίστα.  «Άυπνες νύχτες για όλη την οικογένεια. Περνάμε πολύ δύσκολες στιγμές, ο Νόβακ έδειξε πόσο επίμονος είναι και πόσο πιστεύει στα ιδανικά του και ότι είναι σπουδαίος άνθρωπος και πάλεψε όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά για όλο τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα σύστημα στην Αυστραλία που πήρε μια απόφαση και δεν υπήρχε λόγος για άλλη απόφαση, τώρα όμως έχουμε πληροφορίες ότι προφανώς ο Υπουργός Εσωτερικών είναι πάνω από το δικαστήριο και θέλουν να τον συλλάβουν», δήλωσε ο αδερφός του Νόβακ Τζόκοβιτς στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό TV Prva, και συνέχισε: «Όλα αυτά είναι πολιτική. […] Ο Νόβακ βρίσκεται με τους δικηγόρους του στους χώρους όπου έγινε η δίκη και αυτή τη στιγμή εξετάζει τις επιλογές του. Σήμερα υπέστησαν μια μεγάλη δικαστική ήττα οι αυστραλιανές αρχές και τους είναι δύσκολο να το αντέξουν».

Advertisement

Η απόφαση του δικαστηρίου

Νωρίτερα, ο δικαστής έκρινε ότι η απόφαση των αρχών για ακύρωση της βίζας του ήταν αβάσιμη. Ο παίκτης προσκόμισε γνωμάτευση γιατρού που έδειχνε πως ήταν βάσιμη η εξαίρεση από τον εμβολιασμό που έλαβε για ιατρικούς λόγους, ώστε να μπορέσει να παίξει στο τουρνουά.

Advertisement

Ο δικαστής διέταξε την άμεση απελευθέρωση του τενίστα από το ξενοδοχείο καραντίνας.

Το σκεπτικό της απόφασης

Όπως αναφέρει ο Guardian, το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε στο ότι η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν έδωσε στον Τζόκοβιτς αρκετό χρόνο αφού τον ενημέρωσε για την πρόθεσή της να ακυρώσει τη βίζα του. Παρόλα αυτά, ο υπουργός Μετανάστευσης, Alex Hawke, μπορεί πλέον να παρέμβει προσωπικά και να αποφασίσει να ακυρώσει τη βίζα του, ούτως ή άλλως, για νέους λόγους. Κάτι που η κυβέρνηση επισήμανε στο δικαστήριο.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο Τζόκοβιτς έχει δηλώσει την αντίθεσή του στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός είναι ιδιωτική και προσωπική απόφαση. Ωστόσο, μέχρι την περασμένη εβδομάδα δεν είχε αποκαλύψει εάν είχε εμβολιαστεί. Σε μια κατάθεση στο δικαστήριο το Σάββατο, οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς δήλωσαν ότι ο σταρ του τένις βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό στα μέσα Δεκεμβρίου και ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε κάνει λάθος όταν ακύρωσε τη βίζα του λόγω της απαίτησης εμβολίου.

Advertisement

Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να καταλήξει ξανά στο δικαστήριο, επειδή ο Τζόκοβιτς θα αντιμετωπίσει αποκλεισμό από την Αυστραλία για τρία χρόνια εάν ο υπουργός αποφασίσει να ακυρώσει τη βίζα.

Η απάντηση του δικαστή στα όσα είπε η πλευρά Τζόκοβιτς

Νωρίτερα, ο δικαστής Άντονι Κέλι είχε τοποθετηθεί θετικά έναντι του αιτήματος του Τζόκοβιτς.  Πιο συγκεκριμένα, αφότου άκουσε τα όσα είχε να πει ο νομικός εκπρόσωπος του κορυφαίου τενίστα, που παρουσίασε τα βήματα που ακολούθησε ο Σέρβος και η ομάδα του προκειμένου να ζητήσουν την ιατρική εξαίρεση για ν’ αγωνιστεί στο Australian Open, ο δικαστής είπε σχετικά «τι άλλο μπορούσε να κάνει αυτός ο άνθρωπος για να μπει στην Αυστραλία;», με τον Νικ Γουντ να αναφέρει «Συμφωνώ μαζί σας εντιμότατε».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement