Άλλαξε το πρωτόκολλο κορωνοϊού στη Super League: Αυτές είναι οι αλλαγές…

Advertisement

Η Super League ανακοίνωσε τις αλλαγές στο Πρωτόκολλο για τον κορωνοϊό, διευκρινίζοντας τι συμβαίνει με τα κρούσματα σε παίκτες, προπονητή και τερματοφύλακες των ομάδων και πως οδηγείται μια αναμέτρηση σε αναβολή.

Συγκεκριμένα, στα 7 κρούσματα δεν θα διεξάγονται παιχνίδια, ενώ αν είναι μέσα σε αυτά και ο προπονητής της ομάδας πάλι το οποιοδήποτε ματς θα οδηγείτε σε αναβολή. Παράλληλα, οι έλεγχοι θα πρέπει να διενεργούνται 48 και 24 ώρες πριν το κάθε ματς, σε περίπτωση που δυο τερματοφύλακες είναι θετικοί σε ομάδα τότε υπάρχει ξανά αναβολή, ενώ, αν προκύψουν 9 κρούσματα στο σύνολο σε δυο ελέγχους, τότε πάλι δεν γίνεται παιχνίδι.

Αναλυτικά η ενημέρωση της Superleague:

Το επικαιροποιημένο Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων της ΓΓΑ ισχύει από 10 Ιανουαρίου 2022 και για την πληρέστερη ενημέρωση όλων των φιλάθλων, ανεξαρτήτως συλλογικής προτίμησης, παρατίθενται τα δεδομένα που ισχύουν, με πρωταρχικό μέλημα τη διασφάλιση της υγείας όλων όσοι εμπλέκονται στη διεξαγωγή των αγώνων του Πρωταθλήματος Super League Interwetten.

Advertisement

Μετά από σχετική συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Super League στις 7 Ιανουαρίου, οι εισηγήσεις από τις ΠΑΕ-Μέλη της Super League για τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του Πρωτοκόλλου Διεξαγωγής Αγώνων της ΓΓΑ, τέθηκαν υπόψη των αρμοδίων φορέων της ΓΓΑ, για την επικαιροποίησή του.

Η πανδημία είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου απαιτείται σε τακτά χρονικά διαστήματα η επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου Διεξαγωγής Αγώνων της ΓΓΑ, ώστε να προσαρμόζεται στα νέα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν.

Στο επικαιροποιημένο Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων της ΓΓΑ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα (σελ. 32-33):

Advertisement

Οι περιπτώσεις αναβολής ενός αγώνα είναι οι ακόλουθες:

i. Αν στην ομάδα εντοπισθούν 7 ή περισσότερα νέα κρούσματα σε επαγγελματίες αθλητές κατά τους δύο τελευταίους ελέγχους πριν τον αγώνα (αθροιστικά), τότε ο αγώνας αναβάλλεται. Στα 7 ή περισσότερα κρούσματα συμπεριλαμβάνεται και ο πρώτος προπονητής της Α’ ομάδας.

ii. Μία ομάδα δύναται, μία ή δύο ημέρες (MD-1 ή MD-2) πριν από την ημέρα τέλεσης του αγώνα (με ισχυρή σύσταση στο MD-2), να υποβάλει σε έλεγχο (PCR test) τους επαγγελματίες αθλητές της συν τον πρώτο προπονητή της Α’ ομάδας.

Ο εν λόγω έλεγχος δύναται να ταυτίζεται με τον προγραμματισμένο έλεγχο πριν τους αγώνες που προβλέπεται στην παράγραφο 2.2. των Βασικών Αρχών (Κεφ. I – Βασικές Αρχές), εφόσον αυτός διενεργείται στο MD-1 ή MD-2 (και όχι μέχρι 72 ώρες πριν τον αγώνα).

Advertisement

Σε περίπτωση που προκύψουν εννέα (9) ή περισσότερα κρούσματα σε επαγγελματίες αθλητές (στα οποία όμως μπορεί να συμπεριλαμβάνεται και ο πρώτος προπονητής της Α’ ομάδας), τότε ο οικείος αγώνας αναβάλλεται.

Από την παρούσα διάταξη εξαιρούνται αθλητές που υπάγονται στην παράγραφο 1.1 και 2.1 του Κεφαλαίου III (Μέτρα σε περίπτωση θετικού στον ιό περιστατικού – Διαχείριση κρούσματος), καθώς και αθλητές με επιβεβαιωμένο ιστορικό λοίμωξης COVID-19 (συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί) που δύναται να φέρουν ακόμη ανενεργά συγκύτια του ιού και να έχουν επί μακρό χρονικό διάστημα θετικά τα μοριακά τεστ χωρίς να είναι μεταδοτικοί.

iii. Αν στην ομάδα, κατά τον τελευταίο έλεγχο πριν τον αγώνα, εντοπισθούν θετικά κρούσματα σε τερματοφύλακες έτσι ώστε δεν είναι εφικτή η δήλωση δύο επαγγελματιών τερματοφυλάκων (ακόμα και αν αυτοί είναι τραυματίες ή τιμωρημένοι) στο Φύλλο Αγώνα, τότε ο αγώνας αναβάλλεται.

Advertisement

Η παρούσα διάταξη ισχύει για όσες ομάδες έχουν 4 ή περισσότερους επαγγελματίες τερματοφύλακες. Σε περίπτωση που μια ομάδα έχει τρεις ή λιγότερους επαγγελματίες τερματοφύλακες, τότε εάν δεν είναι εφικτή η δήλωση ενός επαγγελματία τερματοφύλακα (ακόμα και αν αυτοί είναι τραυματίες ή τιμωρημένοι) στο Φύλλο Αγώνα, τότε ο αγώνας αναβάλλεται.

Ως διαθέσιμοι τερματοφύλακες νοούνται: α) μέχρι την κατάθεση της επίσημης λίστας που προβλέπεται στην παράγραφο 2.2. των Βασικών Αρχών (Κεφ. I – Βασικές Αρχές) όσοι έχουν επαγγελματικά συμβόλαια, β) μετά την κατάθεση της λίστας που προβλέπεται στην παράγραφο 2.2. των Βασικών Αρχών (Κεφ. I – Βασικές Αρχές) όσοι συμπεριλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα.

iv. Αν στην ομάδα εντοπισθούν εννέα (9) ή περισσότερα κρούσματα σε αθλητές (ή και στον πρώτο προπονητή της Α’ ομάδας) σε δύο διαδοχικούς ελέγχους (αθροιστικά), τότε αναστέλλονται οι ομαδικές προπονήσεις για επτά (7) ημερολογιακές ημέρες (συνεχίζεται η ατομική άθληση).

Advertisement

Το εν λόγω επταήμερο εκκινεί από την επόμενη μέρα από τη διενέργεια του εργαστηριακού ελέγχου κατά τον οποίο προέκυψε το ένατο θετικό κρούσμα.

Πώς γίνεται η επιστροφή

Οι αθλητές και ο προπονητής της ομάδας (εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι) επιστρέφουν στις ομαδικές προπονήσεις μετά την παρέλευση του επταημέρου (την 8η μέρα), μετά από αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) που γίνεται υποχρεωτικά την 7η μέρα του εν λόγω επταημέρου, με εξαίρεση όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ που επιστρέφουν χωρίς τεστ.

Στη συνέχεια, η διαδικασία συνεχίζεται όπως πριν από την εμφάνιση κρουσμάτων, με τον εβδομαδιαίο έλεγχο. Όσον αφορά στην επιστροφή σε επίσημους αγώνες θεωρείται αγωνιστικά αποδεκτό ένα διάστημα τριών (3) ημέρων (8η, 9η και 10η ημέρα) μετά την επιστροφή στις ομαδικές προπονήσεις για τη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών σε αγώνα.

Advertisement

Συνεπώς, αγώνες που έχουν οριστεί μέσα σε διάστημα δέκα (10) ημέρων από την επόμενη μέρα από εκείνην που προέκυψε το ένατο θετικό κρούσμα, αναβάλλονται. Ομοίως, εξ αναβολής αγώνας μπορεί να διεξαχθεί την 4η ημέρα μετά την επανέναρξη των προπονήσεων.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement