Στα σούπερ μάρκετ η ακρίβεια με αυξήσεις έως 20%

Advertisement

Το κύμα της ακρίβειας φτάνει στα σούπερ μάρκετ, με νέες αυξήσεις έως 20%.

Ένα νέο κύμα ακρίβειας έφτασε στα σούπερ μάρκετ και μέσα στις επόμενες μέρες θα σαρώσει τα ράφια. Βασικά είδη διατροφής θα εμφανιστούν με νέες τιμές, αυξημένες έως 20%, πιθανότατα από τις 15 Ιανουαρίου.

Σε μέσο επίπεδο, αναμένεται αύξηση κατά 8% σε βασικά είδη διατροφής, όπως, αλεύρι, δημητριακά, ζυμαρικά, λάδι, κατεψυγμένα, μπισκότα και είδη προσωπικής φροντίδας, καθώς θα μετακυλιστεί το ενεργειακό κόστος σε είδη πρώτη ανάγκης.

Ήδη οι αλυσίδες της οργανωμένης λιανικής τροφίμων έχουν λάβει νέα τιμολόγια από τους προμηθευτές τους, τα οποία για πολλές κατηγορίες προϊόντων είναι αυξημένα από 5% έως 20%.

Από 15 Ιανουαρίου ανατιμήσεις αναμένονται σε άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα-μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, ροφήματα, σοκολάτες, είδη ζαχαροπλαστικής, τοματικά-κονσέρβες, αρτοσκευάσματα-φρυγανιές, αυγά, κατεψυγμένα τρόφιμα, σακούλες απορριμμάτων, χαρτί υγείας-χαρτί κουζίνας-χαρτοπετσέτες και απορρυπαντικά.

Advertisement

Το θέμα των ανατιμήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθάναση και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου με επικεφαλής και στελέχη των μεγαλύτερων αλυσίδων σούπερ μάρκετ της χώρας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε χθες ανοικτό το σενάριο η κυβέρνηση να κάνει χρήση της ευελιξίας που προσφέρει την τρέχουσα περίοδο η ΕΕ και να προχωρήσει σε προσωρινές μειώσεις του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες για να περιοριστεί η πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Βέβαια, όταν στα μέσα Οκτωβρίου ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζητούσαν την προσωρινή μείωση των φόρων κατανάλωσης ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε πως «όταν έχεις πληθωρισμό, το να αυξάνεις τη ρευστότητα με μείωση των φόρων, είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά».

Advertisement

Ακριβότερος είναι ο καφές στο χέρι από την 1η Ιανουαρίου 2022. Αυτό οφείλεται στις πλαστικές συσκευασίες στις οποίες σερβίρεται ο καφές και τα υπόλοιπα ροφήματα.

Από την Πρωτοχρονιά οι καταναλωτές take away καφέ επιβαρύνονται με ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος 4 λεπτών συν ΦΠΑ για το ποτήρι κι άλλα τόσα για το καπάκι του. Με το ΦΠΑ και τη στρογγυλοποίηση η επιβάρυνση διαμορφώνεται στα δέκα λεπτά.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement