Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί 25 φορές με ασφάλεια μια μάσκα Ν95

Advertisement

Οι μάσκες υψηλής προστασίας N95 μπορούν να καθαριστούν με ασφάλεια και να ξαναφορεθούν έως και 25 φορές χωρίς να χάσουν την αποτελεσματικότητά τους, υποστηρίζει μελέτη που διεξήχθη στη Βοστώνη από ερευνητές του Beth Israel Deaconess Medical Center και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Όπως είναι γνωστό, τους πρώτους μήνες της πανδημίας, τα νοσοκομεία αντιμετώπισαν μεγάλες ελλείψεις σε είδη εξοπλισμού ατομικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των μασκών N95. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως όπλο για να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές πέρασαν επτά μάσκες N95 μέσα από μια διαδικασία που περιλάμβανε εξατμισμένο υπεροξείδιο του υδρογόνου (VHP), η οποία, όπως ανέφεραν είναι μια «τυποποιημένη διαδικασία απορρύπανσης».

Advertisement

Αφού πέρασαν από τη διαδικασία VHP 25 φορές, οι μάσκες N95 βρέθηκαν να διατηρούν αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος 95% ή μεγαλύτερη.

Κάθε φορά που μια μάσκα περνούσε τη διαδικασία VHP, οι ερευνητές την αξιολογούσαν για να προσδιορίσουν τον βαθμό στον οποίο επηρεάστηκε το πόσο καλά εφαρμόζει στο πρόσωπο και πόσο αποτελεσματικά φιλτράρει. Διαπίστωσαν ότι «ακόμη και μετά από 25 κύκλους απολύμανσης δεν υπήρξαν αλλαγές στην αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement