Γιατί το Bitcoin έπεσε σε χαμηλό έξι μηνών

Advertisement

Του Μιχάλη Ψύλου

Το Bitcoin υποχώρησε χθες κάτω από το όριο των 38.000 δολαρίων, στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μισό χρόνο. Το πιο γνωστό νόμισμα στον κυβερνοχώρο σημείωσε το ημερήσιο χαμηλό του το απόγευμα της Παρασκευής στα 37.704 δολάρια  ή περίπου μείον 11%.

Η τιμή του bitcoin υποχώρησε έως και 7,4 % έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία την Παρασκευή στα 38.261 δολάρια.Οι απώλειες για ορισμένα από τα μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα του κόσμου εξαφάνισαν περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συνδυασμένη κεφαλαιοποίησή τους, σύμφωνα με στοιχεία της CoinMarketCap.

Advertisement

Η καταστροφή των κρυπτονομισμάτων έρχεται καθώς οι επενδυτές έχουν απορρίψει μετοχές σε εταιρείες τεχνολογίας, ωθώντας τον Nasdaq σε έδαφος διόρθωσης, ενόψει των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα κινηθεί για να χαλιναγωγήσει τη χαλαρή πανδημική νομισματική πολιτική, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Το Bitcoin έχει απωλέσει περίπου 40% από τον Νοέμβριο. Άλλα ψηφιακά νομίσματα υποχώρησαν επίσης σημαντικά: το Ethereum έπεσε κάτω από τα 2.500 δολάρια  στο χρηματιστήριο Coinbase. Οι τιμές των Solana, Cardano ή Binance Coin επίσης κατέρρευσαν κατά διψήφια ποσοστά. Τα κρυπτονομίσματα έχουν χάσει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε αγοραία αξία από το υψηλό όλων των εποχών τον Νοέμβριο. Ενώ η αγοραία αξία των περίπου 17.000 κρυπτονομισμάτων ήταν περίπου 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Νοέμβριο, αυτή τη στιγμή είναι περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τρεις λόγοι

Οι απώλειες έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι ειδικοί βλέπουν τρεις βασικούς λόγους για αυτό: Η υποχώρηση σε μετοχές τεχνολογίας σε όλους τους τομείς, οι αυξανόμενες ρυθμιστικές απειλές και οι ανησυχίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ έχουν επιταχύνει τη διολίσθηση των τιμών στα κρυπτονομίσματα  τις τελευταίες ημέρες ,σύμφωνα με το Bloomberg .Με τον πληθωρισμό να καλπάζει, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και τέσσερις φορές εφέτος. Αναλυτές δεν αποκλείουν μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, η Fed μειώνει τις αγορές ομολόγων της, περιορίζοντας σταδιακά τον διογκωμένο ισολογισμό της. Με τον τρόπο αυτό, αποσύρει ρευστότητα από τις αγορές, γεγονός που περιορίζει τις κερδοσκοπικές συναλλαγές.

Advertisement

Την ίδια ώρα,το Ηνωμένο Βασίλειο , η Ισπανία και η Σιγκαπούρη έχουν ανακοινώσει αυστηρότερους κανόνες για τη διαφήμιση κρυπτονομισμάτων για την καλύτερη προστασία των αρχάριων επενδυτών. Έγινε επίσης γνωστό ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εξετάζει την πλήρη απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων στη ρωσική επικράτεια. Σύμφωνα με τους Financial Times , οι προτεινόμενοι κανονισμοί θα μπλοκάρουν επίσης τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα από τράπεζες και θα απαγορεύουν οποιαδήποτε ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων με παραδοσιακά νομίσματα στη Ρωσία, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. «Πιθανές ρωσικές απαγορεύσεις εξόρυξης, ο αντίκτυπος της μείωσης των προγραμμάτων και οι συνεχιζόμενες ρυθμιστικές ανησυχίες σε ορισμένες χώρες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις συναλλαγές και τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, παραδέχτηκε ο επικεφαλής αναλυτής Bitcoin , Τζέισον Ντιν της Quantum Economics , μιας εταιρείας ανάλυσης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η χρήση του Bitcoin κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή, ειδικά σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό, είπε.

Αγκάθι για τις κεντρικές τράπεζες

Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν αγκάθι στο μάτι πολλών κεντρικών τραπεζών. Αφενός, γιατί είναι πέρα από τον έλεγχό τους και ως εκ τούτου χρησιμοποιούνται συχνά για εγκληματικές συναλλαγές και ξέπλυμα χρήματος. Από την άλλη πλευρά, τα ψηφιακά νομίσματα είναι εξαιρετικά ασταθή. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο εξετάζουν επίσης την εισαγωγή των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων,τα λεγόμενα Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC). Τα πρότζεκτ του ψηφιακού δολαρίου, του ευρώ ή του  ψηφιακού κινεζικού γουάν, δεν έχουν όμως ακόμη προχωρήσει ιδιαίτερα. Το Πεκίνο θέλει να δοκιμάσει πάντως το ψηφιακό γουάν ως πιθανό μέσο πληρωμής μεταξύ αθλητών και καλεσμένων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement