Κακοκαιρία Ελπίδα: Φόβους για νέα «Μήδεια» με διακοπές ηλεκτροδότησης ξυπνάει ο χιονιάς

Advertisement

Στον τομέα ευθύνης του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή στο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι εκ των πραγμάτων πιο ευάλωτο σε περιπτώσεις πολύ ισχυρών καιρικών φαινομένων, εντοπίζεται κατά κύριο λόγο η ανησυχία των αρμόδιων φορέων ενόψει της επέλασης του χιονιά με το κατ’ ευφημισμό όνομα «Ελπίδα».

Το «φάντασμα» της περυσινής «Μήδειας» που έπληξε όλη σχεδόν τη χώρα και άφησε επί μέρες χωρίς ρεύμα πολλές επαρχίες, μεταξύ των οποίων και περιοχές της Αττικής, έχει οδηγήσει, αφενός μεν την κυβέρνηση, αφετέρου δε τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΣΦΑ σε πλήρη επιφυλακή προκειμένου να ανταποκριθούν κατά το δυνατόν πληρέστερα στα πιθανά προβλήματα.

Επάρκεια

Παρά την υψηλή ζήτηση που φέρνει πάντα ο χιονιάς, θέμα ενεργειακής επάρκειας δεν φαίνεται να υπάρχει. Φυσικό αέριο, τόσο από τους αγωγούς όσο και από τη Ρεβυθούσα είναι εξασφαλισμένο, έτσι ώστε οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες αερίου να είναι διαθέσιμες στο φουλ.

Advertisement

Οι «γνωστές» λιγνιτικές μονάδες είναι διαθέσιμες, ενώ υπάρχουν και εφεδρείες. Τα υδατικά αποθέματα είναι σε πολύ καλό επίπεδο και συνεπώς η λειτουργία των υδροηλεκτρικών επαυξημένη. Καλό προβλέπεται και το αιολικό δυναμικό, οπότε οι ΑΠΕ θα ενισχύσουν σημαντικά.

Ο ΑΔΜΗΕ έχει θέσει σε ετοιμότητα όλες τις διαθέσιμες μονάδες.

  • Από λιγνίτες δουλεύουν: Άγιος Δημήτριος 2,3,4 και Μελίτη
  • Από τις μονάδες αερίου της ΔΕΗ δουλεύουν: Αλιβέρι 5, Λαύριο 5, Κομοτηνή, Μεγαλόπολη 5
  • Από τις μονάδες αερίου των ανεξάρτητων παραγωγών δουλεύουν: Ήρων, ΕΝΘΕΣ, Θίσβη, Protergia, Κόρινθος Power.

Ειδικότερα, η συνολική ζήτηση σήμερα υπολογίζεται σε 171.775 MWh. Από αυτές, οι ΑΠΕ θα καλύψουν 58.825 MWh, οι θερμικές μονάδες 94.606 MWh και τα Υδροηλεκτρικά 13.290 MWh.

Η αιχμή της ζήτησης αναμένεται στα 8540MW στις πέντε το απόγευμα, και μάλιστα εκείνη την ώρα το σύστημα θα είναι εξαγωγικό, ωστόσο δεν υπάρχει ανησυχία στους υπευθύνους, λόγω των ευνοϊκών στοιχείων της αιολικής παραγωγής.

Advertisement

Ζημιές στο δίκτυο

Εκείνο που δημιουργεί αβεβαιότητα είναι το γεγονός ότι τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα κατά κανόνα δημιουργούν προβλήματα στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής ρεύματος λόγω καταστροφών, ζημιών κ.λπ. Τόσο ο ΑΔΜΗΕ που είναι υπεύθυνος για το δίκτυο μεταφοράς, όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ που είναι υπεύθυνος για το δίκτυο διανομής δηλώνουν ότι βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλη την επικράτεια με το σύνολο των διαθέσιμων συνεργείων για άμεση παρέμβαση αν προκύψει ανάγκη.

Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε την νέα γραμμή βλαβών για τους καταναλωτές 800 400 4000.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης. Το στοίχημα είναι να μην έχουν την ένταση, την έκταση και τη διάρκεια που είχαν τέτοιο καιρό πέρυσι, όταν ενέσκυπτε η «Μήδεια».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement