Τι θα πει ο Μητσοτάκης για το χάος από την «Ελπίδα» – Ποια θα είναι η τύχη του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας

Advertisement
Στις 11 σήμερα το πρωί η πρώτη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την χάος με την κακοκαιρία. Τα τρια βασικά σημεία της παρέμβασής του.

Με μία «ειλικρινή συγνώμη» και με ταυτόχρονη παραδοχή από τον ίδιον τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, για τις ανεπάρκειες και τις αστοχίες, που όπως θα πει, οδήγησαν σε απίστευτη ταλαιπωρία εκατοντάδες πολίτες στο Λεκανοπέδιο τα τελευταία δύο 24ωρα, επιχειρεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο της οργής που εκδηλώνεται εσχάτως.

Η πρώτη δημόσια παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη θα γίνει στις 11.00 σήμερα το πρωί, στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, δια τηλεδιασκέψεως. Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis.gr, ο πρωθυπουργός θα παραδεχθεί ότι υπήρξαν προβλήματα τα οποία δικαιολογημένα προκάλεσαν αντιδράσεις στους πολίτες, αλλά ταυτοχρόνως θα τονίσει ότι τα αντανακλαστικά υπήρξαν καλύτερα από αυτά που επιδείχθηκαν στη «Μήδεια».

Κατά τις ίδιες πηγές, το πνεύμα της παρέμβασης που θα κάνει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, συμπυκνώνεται σε τρία σημεία :

Advertisement

• Ότι για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών ακραίων καιρικών φαινομένων χρειάζεται ένας μηχανισμός με τη συνέργεια και τη συνεργασία πολλών φορέων, και ότι με δεδομένο ότι δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία, απαιτείται χρόνος μέχρι να λειτουργήσει με τη δέουσα αποτελεσματικότητα

• Oτι η κυβέρνηση έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι δεν έχει δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της, αλλά στην ώρα τους και όχι «την ώρα της μάχης»,

• Ότι η ελλιπής διαχείριση των προβλημάτων που ενέσκυψαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία υπερβαίνει τα πρόσωπα και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, ζήτημα που η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να επιλύσει νομοθετικά το επόμενο διάστημα.

Advertisement

Το τελευταίο, στην πραγματικότητα κρύβει και την απάντηση στο ερώτημα τί θα γίνει με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και δευτερευόντως τον υφυπουργό κ. Τουρνά, οι οποίοι βρίσκονται εκ του ρόλου της στο επίκεντρο της προσοχής.

Που σημαίνει με άλλα λόγια, ότι σε αυτή τη φάση, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να απομακρύνει την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, η οποία, άλλωστε, μετράει μόλις έξι μήνες και υπήρξε προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν πρωτοβουλίες οι οποίες θα περιορίσουν, κατά το δυνατόν, τις κοινωνικές αντιδράσεις και θα μετριάσουν τις εντυπώσεις από τη γενικευμένη εντύπωση του χάους στην αντιμετώπιση των συνεπειών της προαναγγελθείσας από τους μετεωρολόγους κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Advertisement

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσονται οι χθεσινές εξαγγελίες για αποζημίωση 2000 ευρώ από την Αττική Οδό σε όλους όσοι έμειναν επί πολλές ώρες εγκλωβισμένοι στον πιο σύγχρονο οδικό δίκτυο που διαθέτει η χώρα, αλλά και άλλων 1000 ευρώ στους 400 επιβάτες της αμαξοστοιχίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έμειναν επίσης εγκλωβισμένοι επί 16 ώρες σε συνθήκες ψύχους.

Όλοι, ωστόσο, στην κυβέρνηση αλλά και στο κόμμα της ΝΔ αντιλαμβάνονται ότι οι παραπάνω κινήσεις δεν αρκούν για να αναστρέψουν το κλίμα, αλλά χρειάζεται τουλάχιστον γενναία απόδοση ευθυνών για να υπάρξει μία μικρή, έστω, εκτόνωση του δικαιολογημένου θυμού των πολιτών.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση περιορίζεται να αναδεικνύει σε κεντρικό πρόσωπο της τραγωδίας τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ο οποίος, όπως καταδεικνύεται και σε βίντεο που κυκλοφόρησε χθες η «Ομάδα Αλήθειας» εμφανίζεται να διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι η Περιφέρεια δεν θα αφήσει τους δρόμους να κλείσουν και στη συνέχεια να εγκλωβίζονται στις κλειστές κεντρικές λεωφόρους εκατοντάδες οδηγοί.

Advertisement

Όπως παρατηρούν, ωστόσο, γαλάζιοι βουλευτές, ο κ. Πατούλης συνιστά εύκολο στόχο, αν συνυπολογίσει κανείς ότι και πριν την έλευση της «Ελπίδας» ήδη κυκλοφορούσε στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο ότι η ΝΔ αναζητεί νέο πρόσωπο για να στηρίξει για την κούρσα της Περιφέρειας Αττικής το 2023.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement