Κορωνοϊός: Μικρή αποκλιμάκωση, αλλά η ανησυχία παραμένει – Γιατί ήταν «σωτήριο» το άτυπο lockdown στα σχολεία λόγω χιονιά

φωτ. EUROKINISSI
Advertisement

Περιθώρια για αισιοδοξία αφήνει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που δείχνει να μειώνεται, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, όπως τονίζουν οι ειδικοί εξηγώντας πως για να κάνουμε ένα ασφαλές Πάσχα θα πρέπει να δείξουμε ακόμα προσοχή. Άλλωστε όπως σημειώνουν αρκετοί από αυτούς, η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως για άνοιγμα των νυχτερινών κέντρων είναι λίγο ριψοκίνδυνη, δεδομένου του αριθμού νεκρών και διασωληνωμένων. Ας μην ξεχνάμε πως οι καθημερινοί θάνατοι από κορονοϊό αλλά και οι διασωληνωμένοι είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο χθες η χώρα μέτρησε 112 θανάτους και 633 διασωληνωμένους.

Σαρηγιάννης: Από τέλος Φλεβάρη η αποκλιμάκωση

Μιλώντας στην εκπομπή του OPEN TV, «Ωρα Ελλάδος» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευκρίνισε πως ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας μειώνεται αργά αλλά σταθερά, ωστόσο αποκλιμάκωση θα δούμε από τα μέσα Μαρτίου και θα ακολουθήσει πτώση και στους θανάτους. Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα τόνισε πως από τα τέλη Φλεβάρη θα σημειωθεί ουσιαστική αποκλιμάκωση, δηλαδή θα κυμαίνονται περίπου στα 10.000.

Αναφερόμενος στη διασπορά του κορονοϊού στα παιδιά, είπε πως παρατηρείται μια αύξηση το τελεταίο διάστημα, ωστόσο εξήγησε πως θα λειτουργήσει θετικά το γεγονός πως οι μαθητές δεν πήγαν σχολείο λόγω του χιονιά. «Ήταν ένα πενθήμερο που λειτούργησε θετικά. Τα παιδιά θα γυρίσουν στις τάξεις μετά από δέκα ημέρες, αυτό είναι θετικό», σημείωσε.

Advertisement

Γεροτζιάφας: Ο ιός θα γίνει ενδημικός αλλά θα είναι ακόμα επικίνδυνος

Την εκτίμηση του πως ιός μελλοντικά θα γίνει ενδημικός αλλά αυτό δεν θα σημαίνει πως δεν θα είναι επικίνδυνος, παρέθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

«Δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα, ο ιός θα γίνει ενδημικός κάποια στιγμή αλλά δεν θα πάψει να είναι κακός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα, σημείωσε πως η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή και για αυτό το λόγο είπε πως να πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αντιμετωπιστεί. «Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει μαζί και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία», δήλωσε συγκεκριμένα.

Advertisement

Σχετικά με τους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρα μας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα προηγούμενα peak των προηγούμενων κυμάτων.

Μάλιστα, ανάλογα με το προφίλ των ασθενών, δήλωσε πως το 15-30%  από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν εώς και 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών , εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός του διαστήματος του ενός μηνός από τη νόσηση. «Στη Γαλλία, για αυτόν το λόγο αναβάλλονται χειρουργεία σημείωσε.»

«Τα κρούσματα μετατρέπονται σε νοσηλείες όταν παράλληλα δεν έχουμε εμβολιασμό», σχολίασε.

Advertisement

Με δεδομένο τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών χαρακτήρισε αντιφατική τη χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο τόνισε πως θετικά θα λειτουργήσει για την αποκλιμάκωση ο εγκλεισμός των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο των σχολείων.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement