Κακοκαιρία Ελπίς: Πώς θα δοθούν αποζημιώσεις σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα – Τι είπε ο Σκρέκας

Advertisement

Ο Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» αναφορικά με τις αποζημιώσεις στα νοικοκυριά που διακόπηκε η ηλεκτροδότηση λόγω της κακοκαιρίας Ελπίς.

Απαντώντας σε ερώτημα πότε θα αρχίσουν να δίνονται οι αποζημιώσεις για τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Ήδη στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ μπορεί κάποιος να μπει και να κάνει αίτημα για αποζημίωση για κατεστραμμένη συσκευή.

Μάλιστα, έχω ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ αυτή η γραμμή να είναι στην μπροστινή σελίδα του ΔΕΔΔΗΕ έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη από τους ενδιαφερόμενους. Αυτό αφορά την αντικατάσταση συσκευών που καταστράφηκαν εξαιτίας χειρισμών που μπορεί να έχουν γίνει από τον ΔΕΔΔΗΕ κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης των βλαβών. Το δεύτερο αφορά την αποζημίωση που έχουμε αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή ο ΔΕΔΔΗΕ ετοιμάζεται να προσδιορίσει με ποιο τρόπο και με τι ποσό βέβαια θα αποζημιώσει αυτούς οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν πάνω από ένα 24ωρο μη ηλεκτροδότησης λόγω της κακοκαιρίας».

Advertisement

Η αποζημίωση της δεύτερης περίπτωσης αφορά όσους έμειναν χωρίς ρεύμα χωρίς απαραίτητα να υπέστη ζημιά κάποια ηλεκτρική συσκευή.

«Το πρόβλημα, και αυτό είναι το μεγάλο θέμα, δεν έχει προχωρήσει σε εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ώστε να γίνεται γνωστό με απομακρυσμένο τρόπο αν ένα σπίτι έχει ηλεκτροδότηση ή όχι. Αν μία παροχή λειτουργεί ή όχι. Για να διαπιστώσει ο διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή, την βλάβη θα πρέπει να επισκεφθεί την παροχή και να διαπιστώσει με τα μάτια να το πω έτσι αν όντως λειτουργεί ή όχι. Βέβαια, μέσα από τους υποσταθμούς οι οποίοι είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό είχαν δηλαδή σβήσει κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας υπάρχει δυνατότητα να προσδιορίσει ο ΔΕΔΔΗΕ με μεγάλη ακρίβεια το ποιες περιοχές είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και ποιες όχι. Άρα με αυτό τον τρόπο θα προσδιοριστούν αυτοί οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν, μετά το μεσημέρι της Τρίτης, έτσι ώστε με κάποιο τρόπο να αποζημιωθούν», είπε στη συνέχεια ο υπουργός Ενέργειας.

Ερωτηθείς αν η αποζημίωση θα γίνει με συμψηφισμό στον λογαριασμό ρεύματος ο κ. Σκρέκας σχολίασε: «Θα προσδιοριστεί ο τρόπος και θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Advertisement

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε πως η αποζημίωση για τις οικοσυσκευές φτάνει μέχρι τα 600€ αλλά δε γνωρίζουμε ακόμα το ποσό με το οποίο θα αποζημιωθεί ο κόσμος που έμεινε χωρίς ρεύμα για περισσότερες από 24 ώρες.

Σχεδιάζουμε την υπογείωση 2,5 χιλιάδων χιλιομέτρων εναέριων καλωδίων

«Βέβαια πρέπει να σας πω αν θέλετε να συζητήσουμε λίγο και το θέμα του φαινομένου αυτού και των επιπτώσεων που αυτό έχει και των επιπτώσεων που γενικά έχουμε στο δίκτυο όταν έχουμε μία έντονη κακοκαιρία, ένα σφοδρό καιρικό φαινόμενο ότι εδώ ως κυβέρνηση προωθούμε μία μόνιμη λύση ώστε τελικά να μη βλέπουμε τόσα νοικοκυριά να μένουνε χωρίς ηλεκτρικό. Δεν είναι μόνο στην Αττική. Φανταστείτε ότι αυτό συμβαίνει σε πολλά χωρία απομακρυσμένα γιατί δε χιονίζει μόνο στην Αθήνα σε άλλες περιοχές της χώρες κυρίως ηπειρωτικές χιονίζει κάθε χρόνο, χιονίζει πολύ, κάποιες άλλες φορές και εκεί μένουν πολλοί οικισμοί χωρίς να έχουν ηλεκτροδότηση. Άρα, ο τρόπος που προωθούμε εμείς είναι να λύσουμε αυτό το θέμα είναι μέσα από την αναβάθμιση του δικτύου, μέσα από την υπογείωση εναέριων δικτύων που έχει ξεκινήσει στη χώρα μας το 2021 και που τα επόμενα δύο χρόνια έχουμε στόχο να υπογειώσουμε 2,5 χιλιάδες χιλιόμετρα εναέριων καλωδίων, κυρίως βέβαια σε οικισμούς, οικισμούς που βρίσκονται κοντά σε δασικά οικοσυστήματα και να αποτρέπουμε τον κίνδυνο πυρκαγιάς το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα να μειώνεται ο κίνδυνος κάποιος να είναι χωρίς ρεύμα εξαιτίας μίας σφοδρής κακοκαιρίας», είπε ο κ. Σκρέκας.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement