Η ακρίβεια σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Τα στενά περιθώρια και η κλιμάκωση των πιέσεων

Advertisement
Η ακρίβεια, που δεν έφυγε επί της ουσίας ποτέ από την επικαιρότητα είναι ο νούμερο ένας βραχνάς για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Mία ακριβώς εβδομάδα μετά την παράλυση και το χάος στην Αττική από την κακοκαιρία «Ελπίδα» και με φόντο την τριήμερη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επανέρχεται στα μεγάλα ανοικτά της συγκυρίας: Την πανδημία και κυρίως την ακρίβεια, η οποία εξελίσσεται σε βραχνά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, εκτός από τα εξόφθαλμα μηνύματα δυσαρέσκειας για τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, ήταν ορατή δια γυμνού ορατού η αγωνία των πολιτών για την ακρίβεια, τόσο στο ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, όσο και στα βασικά είδη κατανάλωσης.

Η αγωνία αυτή είναι διάχυτη και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στο οποίο μεταφέρεται εξ αντανακλάσεως από τους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Ieidiseis.gr, με μία μικρή ανάπαυλα λόγω της κακοκαιρίας, οι γαλάζιοι βουλευτές μεταφέρουν καθημερινά στους υπουργούς το κλίμα έντασης που εισπράττουν από τους ψηφοφόρους τους για την ακρίβεια.

Advertisement

Και οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, όμως, βρίσκονται αντιμέτωποι με διογκούμενη πίεση από επαγγελματικές ομάδες και κοινωνικά υποσύνολα που ζητούν πιο δυναμική στήριξη της κυβέρνησης, μπροστά στη λαίλαπα του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Όλα τα αιτήματα – και πληθαίνουν καθημερινά – φτάνουν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θ. Σκυλλακάκη, ο οποίος εκ του ρόλου του, είναι αυτός που πρέπει να κρατάει «σφικτά τα χαλινάρια». Στο ίδιο κλίμα, άλλωστε, είναι και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος, με κάθε ευκαιρία, αν και τονίζει ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη σε όσους πλήττονται από την ακρίβεια, επαναλαμβάνει ότι το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα και ως εκ τούτου, θέλει προσοχή και σύνεση και διορατικότητα για να μην οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Η εξίσωση είναι δυσεπίλυτη, καθώς βρίσκει την κυβέρνηση σε μία στιγμή που έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται φθορές στο προφίλ της και ταυτοχρόνως σε μία συγκυρία που η κόπωση από μνημόνια και πανδημία είναι δυνατόν να εξελιχθούν σε εστίες ανάφλεξης.

Advertisement

Ήδη, κόμματα και οργανωμένοι φορείς πιέζουν για επέκταση και διεύρυνση των μέτρων στήριξης από τη λαίλαπα της ακρίβειας, οι αγρότες, οι οποίοι επίσης πλήττονται άμεσα από τις ανατιμήσεις της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης, απειλούν με κινητοποιήσεις, αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα ανακούφισης, ενώ και κλάδοι εμπλεκόμενοι με την εστίαση και τον τουρισμό ζητούν πρόσθετη στήριξη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας γνωστοποίησε χθες ότι κατέθεσε πρόταση στην DG COMP για υψηλότερη επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος σε επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση στο ενεργειακό κόστος και συγκεκριμένα η επιδότηση να καλύπτει το 75% των αυξήσεων των τιμών ρεύματος, από το 50% που ήταν τον Ιανουάριο.

Πέραν αυτού του μέτρου των ενισχύσεων, το οποίο πρέπει να πάρει το πράσινο φως για να υιοθετηθεί, ο κ. προανήγγειλε και σειρά άλλων παρεμβάσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση στο πρώτο , εξάμηνο του έτους για την εξοικονόμηση ενέργειας των επιχειρήσεων, όπως πχ την προκήρυξη προγράμματος «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις ύψους 450 εκ. ευρώ με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων κα.

Advertisement

Ανάλογη εσωτερική διαβούλευση γίνεται και μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και με άλλα υπουργεία και είναι πολύ πιθανό το αμέσως επόμενο διάστημα να ανοίξει κι άλλο η ομπρέλα των μέτρων στήριξης.

Τα προβλήματα, ωστόσο, είναι μπροστά, όπως εκτιμούν οι εμπειρότεροι του κυβερνητικού επιτελείου. Και δεν υπάρχουν μαγικές κινήσεις για να λυθούν.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement