Νίκος Καπραβέλος: Τον Ιανουάριο είχαμε 7.500 θανάτους – Το 90% ήταν ανεμβολίαστοι

Advertisement

Ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μίλησε για την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού των νοσοκομείων.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την θνητότητα και την νοσηρότητα, ωστόσο η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι ο Ιανουάριος έκλεισε με 7.500 θανατους το 4ο κύμα. Η πρώτη και αιτία είναι οι ανεμβολίαστοι. Το ΕΣΥ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις μεγάλες ανάγκες. Όταν αυτές υπερβίνουν τα όρια μας έχουν επίπτωση στην νοσηρότητα και την θνητότητα», δήλωσε αρχικά.

Advertisement

Υπερμεταδοτικότητα της όμικρον & υποχρεωτικότητα

«Σε όλον τον κόσμο, η όμικρον είναι ένα στέλεχος υπερμεταδοτικό, δεν αδηγεί και δεν πιέζει το σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ. Έχουμε μείωση των εισαγωγών μας και τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τα εισιτήρια. Ωστόσο είναι πολύ υψηλά τα νούμερα των κρουσμάτων καθώς η πανδημία αναζωπυρώθηκε από την όμικρον», συμπλήρωσε.

«Το μεγαλύτερο μάθημα που πήραμε ήταν ότι δεν επεκτείναμε την υποχρεώτικοτητα των εμβολιασμών. Διαφωνώ με την πολιτεία που δεν το έχει εφαρμόσει. Δεν είμαστε λιγότερο δημοκράτες όταν πιστεύουμε ότι το εμβόλιο μπορεί να περάσει ως υποχρεωτική ενέργεια. Έτσι προστατεύεται η ζωή», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Για την άρση των μέτρων

«Έχουμε σταθεί μακριά από αυτές τις πολιτικές αποφάσεις. Δεν είμαστε σύμφωνοι. Χθες η θετικότητα ήταν στο 17%, δεν έχει τελειώσει η πανδημία . Δεν μπορούμε να θρηνούμε 7.500 νεκρούς σε ένα τρίμηνο. Πρέπει να επεκτείνουμε την υποχρεώτικοτητα εάν θέλουμε να έχουμε ένα ηπιότερο 5ο κύμα και να μη χαλαρώσουμε καθόλου», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.

Advertisement

«Οι 800 εργαζόμενοι που δεν έχουν κάνει την 3η δόση δεν θα απολυθούν. Για τους νέους προσληφθέντες, ωστόσο, δεν είναι απλά υποχρέωση του υγειονομικού να εμβολιαστεί αλλά είναι ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του υγειονομικού», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Καπραβέλος.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement