Στις 5 Φεβρουαρίου το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Θεσσαλονίκη

Advertisement

Στις 5 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πρώτο κρουαζιερόπλοιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον COO της Fraport Greece, Ηλία Μαραγκάκη, τον Εκτελεστικό Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΟΛΘ Α.Ε., Θάνο Λιάγκο, τον CEO του Dimera Group, μέλος του Δ.Σ. και CIO της ΟΛΘ Α.Ε., Artur Davidian και την Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΟΛΘ Α.Ε. Θεοδώρα Ρήγα.

Η έλευση του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στις αρχές του Φεβρουαρίου, όπως τονίζει ο υπουργός, δείχνει την επέκταση της τουριστικής περιόδου και της βιομηχανίας της κρουαζιέρας, που είναι τόσο σημαντική για τη Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί στρατηγικό στόχο για τη χώρα μας.

Στο μεταξύ, ο προχωράει με γοργούς ρυθμούς η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι προχωρά η κτηριακή αναβάθμιση του λιμανιού του ΟΛΘ για την κρουαζιέρα.

Advertisement

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Τουρισμού γνωστοποίησε ότι με τη συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού, της Fraport, του ΟΛΘ και του επενδυτή, το check-in και η μεταφορά των αποσκευών των ταξιδιωτών που θα καταλήγουν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στο λιμάνι και θα επιβιβάζονται στην κρουαζιέρα, θα γίνεται με μέριμνα της Fraport και του ΟΛΘ.

Το ίδιο θα συμβαίνει και για τις αποσκευές των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων οι οποίοι θα συνεχίζουν το ταξίδι τους από το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Όπως επισήμανε, μέσω τέτοιων ποιοτικών υπηρεσιών αναβαθμίζεται ο ελληνικός Τουρισμός, ενώ οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης θα έχουν περισσότερο διαθέσιμο χρόνο στα ξενοδοχεία, τα μαγαζιά και τα εστιατόρια της πόλης.

«Τέτοιες συνέργειες, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των υποδομών, ενισχύουν το τουριστικό μας προϊόν και φέρνουν περισσότερα έσοδα, τα οποία επιμερίζονται όχι μόνο στους επενδυτές του λιμανιού ή τη Fraport, αλλά κυρίως στη μέση ελληνική οικογένεια και στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Advertisement

Ακολουθεί η δήλωση του υπουργού Τουρισμού:

«Είμαστε σήμερα εδώ για την έναρξη της κοινής μας προσπάθειας με τον CEO της Fraport και την εταιρεία, σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο «Μακεδονία», με τον Πρόεδρο του ΟΛΘ και τον επενδυτή του λιμανιού. Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ανακοινώσω ότι αναβαθμίζεται κτηριακά η επιβίβαση και αποβίβαση, διά του κτηρίου του λιμανιού του ΟΛΘ για την κρουαζιέρα. Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι στις 5 Φεβρουαρίου θα έχουμε το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αυτό δείχνει την επέκταση της τουριστικής περιόδου και της βιομηχανίας της κρουαζιέρας, που είναι τόσο σημαντική για τη Βόρεια Ελλάδα και γενικά για τη χώρα μας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Τουρισμού, η Fraport, ο ΟΛΘ και ο επενδυτής είναι σε προχωρημένες συζητήσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε παραπάνω χρόνο και ποιότητα στους επισκέπτες και ταξιδιώτες στη Θεσσαλονίκη, στην Κεντρική Μακεδονία και σε όλη τη Β. Ελλάδα. Το check-in από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τη Fraport για τις αποσκευές των ταξιδιωτών που θα καταλήγουν στο λιμάνι και θα επιβιβάζονται στην κρουαζιέρα θα γίνεται αυτόματα και από το λιμάνι προς το αεροδρόμιο και από το αεροδρόμιο προς το λιμάνι.

Κάτι που σημαίνει ότι βγάζουμε τους ταξιδιώτες μας από την επιβάρυνση να κάνουν check-in οι ίδιοι με τις αποσκευές τους – το φροντίζουν η Fraport και ο ΟΛΘ αυτό – και τους δίνουμε παραπάνω χρόνο στην πόλη, περισσότερες ποιοτικές στιγμές διασκέδασης, γευσιγνωσίας, παραπάνω χρόνο στα ξενοδοχεία μας, στα μαγαζιά μας, στα εστιατόριά μας. Τέτοιες ποιοτικές υπηρεσίες με συνέργειες θα ενισχύουμε και θα κάνουμε κομμάτι του τουριστικού μας προϊόντος, έτσι ώστε να δουν όλοι στην πράξη ότι αναβαθμίζεται ο Τουρισμός στη χώρα, ότι μιλάμε για ποιοτικό Τουρισμό, ότι διεκδικούμε μεγαλύτερα έσοδα και όλα αυτά τελικά επιμερίζονται όχι μόνο στους επενδυτές του λιμανιού ή τη Fraport, αλλά κυρίως στη μέση ελληνική οικογένεια, κυρίως στους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον Τουρισμό».

Advertisement

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε ουσιαστικά για αναβάθμιση υπηρεσιών τόσο από την πλευρά του ΟΛΘ όσο και από την πλευρά της Fraport στο κομμάτι του home porting, οπότε θα αναβαθμιστεί και η ξενοδοχία στην περιοχή…

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Φανταστείτε ότι οι ταξιδιώτες στη Θεσσαλονίκη θα απολαμβάνουν άλλη μία υπηρεσία. Καθώς θα προσγειώνονται στο αεροδρόμιο, δεν θα χρειάζεται οι ίδιοι να φροντίζουν για τη μεταφορά των αποσκευών τους στα κρουαζιερόπλοια.

Advertisement

Αντίστοιχα, ερχόμενοι με την κρουαζιέρα στο λιμάνι δεν θα χρειάζεται να κάνουν check-in, αφού οι αποσκευές θα πηγαίνουν απευθείας στο αεροδρόμιο.Όλοι παραδέχονται πλέον ότι έχουμε ένα εξαιρετικό αεροδρόμιο, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», και ότι συνεχώς αναβαθμίζεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και γίνονται επενδύσεις – ανακοίνωσα ήδη την έναρξη μίας σήμερα. Είναι προφανές ότι η αναβάθμιση των υποδομών ενισχύει το τουριστικό μας προϊόν και όλο αυτό επιμερίζεται στους Θεσσαλονικείς και στους επαγγελματίες του Τουρισμού.

Στις 55 οι προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2022

Από την 1η Μαΐου, οπότε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα «δέσει» για πρώτη φορά φέτος το κρουαζιερόπλοιο «Celestyal Crystal», θα ενεργοποιηθεί επί του πρακτέου η συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και του ιδιώτη επενδυτή με τη Fraport Greece και το υπουργείο Τουρισμού, στον τομέα της κρουαζιέρας.

Advertisement

Το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο, που χρησιμοποιεί τη Θεσσαλονίκη ως «home port» (σημείο εκκίνησης και κατάληξης ταξιδιών), θα προσεγγίσει την πόλη 30 φορές το 2022, αρχής γενομένης από την Πρωτομαγιά, και οι επιβάτες του θα επωφεληθούν -μεταξύ άλλων- από τις δυνατότητες που προσφέρει η προαναφερθείσα συμφωνία.

Βάσει αυτής, το check-in και η μεταφορά των αποσκευών των ταξιδιωτών, που θα καταλήγουν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στο λιμάνι, προκειμένου να επιβιβαστούν στην κρουαζιέρα, θα γίνεται με μέριμνα της Fraport και του ΟΛΘ. Το ίδιο θα ισχύει και για τις αποσκευές των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων, οι οποίοι θα αποβιβάζονται στο λιμάνι και θα συνεχίζουν το ταξίδι τους από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Η φετινή σεζόν της κρουαζιέρας θα ανοίξει στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, με την άφιξη -στις 7.30 το πρωί- του πλοίου «Viking Sky», το οποίο θα αναχωρήσει στις 10 το βράδυ για το Κουσάντασι της Τουρκίας (το 2021 η πρώτη άφιξη είχε γίνει στις 29 Ιουνίου). Συνολικά για το 2022 (με βάση τα αναρτημένα στοιχεία, που το ΑΠΕ-ΜΠΕ άντλησε από την ιστοσελίδα του ΟΛΘ), έχουν ήδη επιβεβαιωθεί 55 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη (με 15 διαφορετικά πλοία), έναντι 17 το 2021 και μόλις έξι στο προπανδημικό 2019.

Advertisement

Στο μεταξύ, για την υποδοχή των επιβατών της κρουαζιέρας πρόκειται να πραγματοποιηθούν βελτιωτικές εργασίες μικρής κλίμακας εντός και πέριξ του κτιρίου του επιβατικού σταθμού του λιμανιού. Οι δε εξαγγελθείσες παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στο κτίριο του σταθμού (παλιό τελωνείο) προγραμματίζεται να είναι έτοιμες ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες υποχρεωτικές επενδύσεις, που περιλαμβάνονται στο σχετικό πρόγραμμα του ιδιώτη επενδυτή στο λιμάνι. Το κτίριο, ο θεμέλιος λίθος του οποίου μπήκε το 1910, θεωρείται αυξημένης σημασίας: με μήκος 200 μέτρων, πλάτος 25 και εμβαδόν 12.000 τ.μ, δεσπόζει στην περιοχή της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης, με τα κρουαζιερόπλοια να «δένουν» πίσω του, αλλά απαιτείται σημαντική στατική ενίσχυσή του, ο προϋπολογισμός της οποίας έχει ανακοινωθεί ότι ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η έναρξη της σεζόν της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη στις 5 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε σήμερα επισήμως από τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον COO της Fraport Greece, Ηλία Μαραγκάκη, τον εκτελεστικό πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΘ Α.Ε., Θάνο Λιάγκο, τον CEO του Dimera Group, μέλος του Δ.Σ. και CIO της ΟΛΘ Α.Ε., Artur Davidian και τη διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΟΛΘ Α.Ε., Θεοδώρα Ρήγα._

 

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement