Στο προσκήνιο η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η επαναφορά στο μπόνους των 50 βουλευτών

Advertisement
Στην Κουμουνδούρου δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως δεδομένου πως αντίστοιχες προσπάθειες αλλαγής ατζέντας θα εντείνονται το επόμενο διάστημα, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποφεύγουν αντίστοιχες παγίδες και όχι να τις τροφοδοτούν.

Όσο η φθορά της κυβέρνησης εντείνεται, τόσο «προβοκάτσιες» όπως το περιστατικό με τον προεδρεύοντα της Βουλής κ. Αθανασίου σε βάρος του κ. Πολάκη θα πολλαπλασιάζονται, εκτιμά η Κουμουνδούρου. Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα αποδίδουν την εν λόγω «προβοκάτσια» στην προσπάθεια να αλλάξει άμεσα η ατζέντα από το «φιάσκο» του Μεγάρου Μαξίμου με την κακοκαιρία και την τριήμερη συζήτηση απομόνωση της ΝΔ στην συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως ενδεικτικό της μεθόδευσης, εκλαμβάνεται το γεγονός ότι πίσω από τους βερμπαλισμούς του κ. Τασούλα, ο Πρόεδρος της Βουλής ουσιαστικά «άδειασε» τον κ. Αθανασίου για την πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά αφαίρεση λόγου από βουλευτή, ενώ παρέθετε στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis. Πέραν της μεθόδευσης πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως δεδομένου πως αντίστοιχες προσπάθειες αλλαγής ατζέντας θα εντείνονται το επόμενο διάστημα, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποφεύγουν αντίστοιχες παγίδες και όχι να τις τροφοδοτούν.

Βούληση του Αλέξη Τσίπρα πάντως, μετά και την πρωτοβουλία της πρότασης μομφής, είναι να συνεχίσει να κινείται στη μεγάλη εικόνα, που δεν είναι άλλη από τα μείζονα προβλήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες. Σε αυτά εξάλλου αποδίδεται τόσο η ραγδαία φθορά της ΝΔ όσο και η απομόνωσή της, με τη στράτευση της ήσσονος αντιπολίτευσης πίσω από την πρωτοβουλία Τσίπρα για μομφή κατά του κ. Μητσοτάκη. Ο τελευταίος, όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου, αν και βρέθηκε απολογούμενος επί τριήμερο στη Βουλή, δεν παραδέχθηκε λάθη και αστοχίες πουθενά: Στην δίχως τέλος υγειονομική τραγωδία που ζει η χώρα με την πανδημία με ρεκόρ απωλειών και πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ, στο κύμα ακρίβειας και τη μείωση του εισοδήματος των πολιτών που αντί να αντιμετωπίζουν επιταχύνουν με τις πολιτικές τους, στο επιτελικό χάος που έχει επιφέρει σε όποια φυσική καταστροφή έχει κληθεί να διαχειριστεί με τελευταίο παράδειγμα το μπάχαλο με το χιονιά. Ακόμα ακόμα και για τον θεσμικό κατήφορο με την δυσώδη υπόθεση Φουρθιώτη, που όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις του υπόδικου έκανε κουμάντο στην μισή κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης δεν τόλμησε να πει κουβέντα ούτε καν για τον πιο στενό του συνεργάτη κ. Γεραπετρίτη.

Advertisement

Αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής στρατηγικής Τσίπρα θα είναι η μεγάλη εικόνα της οικονομίας, δεδομένου ότι οι λογαριασμοί ρεύματος πλέον προκαλούν «εγκαφαλικά» σε νοικοκυριά ενώ ήδη προαναγγέλλεται νέο κύμα ανατιμήσεων σε καύσιμα και προϊόντα και η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη πληγή του συστήματος Μητσοτάκη σε όλες τις μετρήσεις.

Αν και η Κουμουνδούρου εξετάζει με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα τις δημοσκοπήσεις, το καθοδικό σπιράλ στο οποίο έχει μπει το Μέγαρο Μαξίμου, τείνει να επιβεβαιωθεί ακόμα και από τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, κάτι που επισημαίνεται από αξιωματούχους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς: Επιβεβαιώνει όχι μόνο την ραγδαία πτώση της ΝΔ μέσα σε δύο μήνες (από την τελευταία μέτρηση της ίδιας εταιρείας) αλλά πως τα ανόητα σενάρια περί αυτοδυναμίας που διακινεί ο κ. Μητσοτάκης αποτελούν όνειρο θερινής νυκτός (32,5% με αναγωγή ενώ για αυτοδυναμία με τον νέο εκλογικό νόμο χρειάζεται 38%). Η ραγδαία κυβερνητική φθορά και οι συντριπτικά περισσότερες αρνητικές γνώμες για τις επιδόσεις της κυβέρνησης (72% αρνητικές γνώμες για την διαχείριση της κακοκαιρίας) αποτελούν κόλαφο για το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην παγιωμένη πλέον πτωτική πορεία της ΝΔ αποδίδουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα τις πληροφορίες τόσο για επικείμενο ανασχηματισμό, μόλις πέντε μήνες μετά τον προηγούμενο του Σεπτεμβρίου, ως προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του κυβερνητικού επιτελείου, όσο και για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου με ουσιαστική επαναφορά του συστήματος «Παυλόπουλου». Ως προς το πρώτο ενδεχόμενο, τονίζουν πως η φθορά είναι ανεπίστρεπτη γιατί «το πρόβλημα των πολιτών είναι πια ο κ. Μητσοτάκης και όχι οι επιτελείς του», ενώ διερωτώνται εάν θα αποπεμφθούν οι υπουργοί που καλύφθηκαν πλήρως από τον κ. Μητσοτάκη, όπως ο κ. Στυλιανίδης και ο κ. Γεραπετρίτης. Ως προς το δεύτερο σενάριο πάντως, δηλαδή μίας νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε να κατέβει το όριο της αυτοδυναμίας στο 36% από το 38% που είναι με τον εκλογικό νόμο Μητσοτάκη, κάνουν λόγο για «ακραία αντιθεσμικά παιχνίδια που αποτελούν παραδοχή κατάρρευσης της ΝΔ» και θυμίζουν ότι δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ίδια θητεία μία κυβέρνηση να αλλάξει δύο φορές τον εκλογικό νόμο για να τον έχει «ραμμένο» στις ανάγκες της.

Advertisement

Για αμφότερα τα σενάρια η Κουμουνδούρου παραμένει με το όπλο παρά πόδα…

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement