Ποιοι μπορεί να είναι οι Έλληνες… Ντράγκι: Ο Στουρνάρας, ο Βενιζέλος, ο Σχοινάς και ο… «άγνωστος Χ»

Advertisement
Ποια πρόσωπα συζητούνται στο παρασκήνιο για μια κυβέρνηση «τύπου Παπαδήμου». Σε νευρική κρίση το Μέγαρο Μαξίμου. Γιατί ο Μητσοτάκης δεν συζητά μια τέτοια εξέλιξη.

Νευρική κρίση δημιουργούν στο Μαξίμου τα δημοσιεύματα περί κυβέρνησης «τύπου Παπαδήμου» προκειμένου να διαχειριστεί τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ή προκειμένου να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση μετά τις πρώτες και τυχόν δεύτερες εκλογές, εφόσον η Νέα Δημοκρατία αναδειχτεί πρώτη δύναμη σε αυτές.

Το δημοσίευμα του Euractiv, μάλιστα, ότι κύκλοι της Κομισιόν πιέζουν για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Ελλάδα προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο πρωθυπουργό περιβάλλον, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε διάψευση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο παρασκήνιο, πάντως, ήδη «κυκλοφορούν» τα βασικά ονόματα που θα μπορούσαν να είναι οι Έλληνες… Ντράγκι, καθώς στην Ιταλία έχει ήδη εφαρμοστεί το σχετικό μοντέλο.

Advertisement
  • Ο Γιάννης Στουρνάρας, είναι πάντοτε ένα από τα πρώτα πρόσωπα που θα μπορούσε να παίξει με επάρκεια τον ρόλο αυτό. Διαθέτει την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών, των Βρυξελλών, της μεγάλης επιχειρηματικής τάξης της χώρας, έχει δώσει «δείγματα» στη διαχείριση ως υπουργός Οικονομικών στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου την περίοδο των μνημονίων, θεωρείται στην Ευρώπη ένας «πολύ επιτυχημένος Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας», ενώ στα υπόλοιπα θέματα (πχ εξωτερική πολιτική, δικαιώματα κοκ) κινείται στο πλαίσιο της πολιτικής των «εκσυγχρονιστών» του Κώστα Σημίτη. Ο ίδιος δεν έχει κρύψει ποτέ ότι έχει «έρωτα με την πολιτική», ενώ τελευταία οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου μαζί του δεν είναι τόσο θερμές όσο παλιά. Όσοι τον γνωρίζουν καλά επιμένουν πως ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αν και φαίνεται στη δεύτερη θητεία του ως κεντρικός τραπεζίτης να «έχει ηρεμήσει» και να μην αναζητά πολιτικό ρόλο, «δύσκολα θα έλεγε όχι σε μια τέτοια πρόταση», με τον ίδιο ωστόσο να είναι αδιάφορος και να μην ασχολείται με τα σενάρια αυτά.
  • Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επίσης, είναι ένα από τα ονόματα που μπαίνουν στο τραπέζι στις συζητήσεις που γίνονται για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο Έλληνας… Ντράγκι. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, που δεν διαθέτει το ρόλο που αρχικά είχε διαφημιστεί ότι θα έχει στην Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μάλλον δείχνει να κολακεύεται από τις σχετικές συζητήσεις. Σίγουρα, πάντως, δεν θα έλεγε «όχι» σε τυχόν πρόταση να είναι ο Έλληνας… Ντράγκι, αν και μια τέτοια πρόταση προϋποθέτει παρέμβαση των Βρυξελλών, καθώς ο νυν Επίτροπος έχει ως χάντικαπ την ελάχιστη σχέση με τη χώρα και το πολιτικό της σύστημα.
  • Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι για κάποιους το «φαβορί» για έναν τέτοιο ρόλο. Έχει δοκιμαστεί στις πολιτικές θέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαθέτει ισχυρή επιρροή στην αστική τάξη της χώρας και εκτίμηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και την πολιτική εμπειρία και το πολιτικό ένστικτο που απαιτείται για μια τέτοια αποστολή. Για κάποιους κύκλους μάλιστα μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί τη μόνη ευκαιρία στο παρόν χρονικό διάστημα να επανέλθει πρωταγωνιστικά στην κεντρική πολιτική σκηνή, από τη στιγμή που δεν προτάθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από τη στιγμή που έχει απορρίψει τη στρατηγική να ηγηθεί κόμματος. Για τους ίδιους κύκλους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση – τα «Παιχνίδια Εξουσίας» έχουν γράψει προ ημερών για το τι πιστεύει το Μέγαρο Μαξίμου για τον Ευάγγελο.
  • «Άγνωστος Χ», παρότι ακούγονται και άλλα ονόματα, δεν φαίνεται να υπάρχει με αξιώσεις πάνω στο τραπέζι. Ίσως, μάλιστα, να είναι πιο ενδιαφέρον για ένα επόμενο ρεπορτάζ το ποιοι «άγνωστοι» συζητούν για την επιβολή του …έλληνα Ντράγκι , καθώς θα δείξει τις υπόγειες και παρασκηνιακές -πλην όμως βαθιές- αλλαγές που συντελούνται στο πολιτικο-οικονομικό μπλοκ του 2011-2019.

Ο εκνευρισμός του Μεγάρου Μαξίμου για τα σχετικά σενάρια είναι κάτι παραπάνω από έντονος, καθώς, κυρίως, αποτυπώνουν κλίμα αποσυσπείρωσης και αμφισβήτησης της κυριαρχίας Μητσοτάκη, κλονίζοντας τα έως σήμερα «δεδομένα» της πολιτικής του κυριαρχίας. Οι πληροφορίες της στήλης, μάλιστα, επιμένουν πως ένα ή δυο από τα πρόσωπα που ακούγονται ως Έλληνες… Ντράγκι, κατόπιν και πιέσεων, θα προχωρήσουν σε σχετική διάψευση εντός των ημερών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, εφόσον η Νέα Δημοκρατία ξεπεράσει το σκόπελο των εκλογών με απλή αναλογική και δεν σχηματιστεί κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων και εφόσον αναδειχθεί πρώτη δύναμη από τις δεύτερες κάλπες χωρίς αυτοδυναμία, θα κάνει οποιαδήποτε συνεργασία προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός. Σε διαφορετική περίπτωση, άλλωστε, θα εκδηλωθεί αμφισβήτηση και εντός της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι, όμως, φανερό πως κυβέρνηση «τύπου Παπαδήμου» πολύ δύσκολα θα δεχτεί και ο Αλέξης Τσίπρας, από τη στιγμή που διαθέτει μια διαφορετική πολιτική πρόταση για τη χώρα.

Advertisement

Αλλά στο θέμα θα χρειαστεί να επανέλθουμε – και μάλιστα σύντομα!

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement