Έρχεται 24ωρη απεργία – Πού στήθηκαν μπλόκα αγροτών

Advertisement
Σε νέα 24ωρη απεργία προσανατολίζεται η ΓΣΕΕ, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται τα μπλόκα των αγροτών. Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» έγραφαν το Σάββατο ότι η ακρίβεια φέρνει κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παιχνιδιών Εξουσίας», προγραμματίζει 24ωρη απεργία για το θέμα της ακρίβειας, συνδέοντάς την και με αιτήματα των εργαζομένων για την αντιμετώπισή της, όπως η ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού-τώρα και όχι τον …Μάιο! Η Γενική Συνομοσπονδία, μάλιστα, ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα μεγάλη καμπάνια για το μείζον θέμα της ακρίβειας.

Οι μικρομεσαίοι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εφόσον δεν υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους, συζητούν το κλείσιμο των καταστημάτων τους, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται το επόμενο διάστημα.

Στις 26 Φεβρουαρίου συνδικάτα που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και όχι μόνο, διοργανώνουν με αφορμή και τα δυο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας διαδήλωση στο Σύνταγμα. «Ως εδώ και μη παρέκει» είναι το σύνθημα του συλλαλητηρίου του Συντάγματος.

Advertisement

Σε μείζον θέμα συνολικότερης πολιτικής και κοινωνικής αναμένεται να εξελιχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα το θέμα της ΛΑΡΚΟ, καθώς τα σωματεία απορρίπτουν το τελεσίγραφο των αρμοδίων, αρνούνται τις απολύσεις και ετοιμάζονται για σκληρή αναμέτρηση. Η απόφαση του Συντονιστικού των Σωματείων είναι ομόφωνη, ενώ προγραμματίζεται απεργία την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου και κινητοποίηση στην Αθήνα, καθώς και μαζικό συλλαλητήριο στη Λάρυμνα, την άλλη Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου. Η «υπόθεση ΛΑΡΚΟ» αναμένεται να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους της κυβέρνησης, όχι μόνο γιατί τα σωματεία της (με την εμπειρία της ιστορικής πολύμηνης κινητοποίησης του 1977) θα έχουν πανελλαδική συμπαράσταση, αλλά και γιατί στην κακοδιαχείριση εμπλέκονται και σημαντικά στελέχη της σημερινής Νέας Δημοκρατίας.

Τα μπλόκα οι αγρότες

Οι αγρότες της Θεσσαλίας που απέκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό, απορρίπτουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, για κάλυψη 80% της αύξησης στα τιμολόγια του ρεύματος και τους μήνες από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο και μειώσεις ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει λόγο για υποκινούμενες κινητοποιήσεις και δηλώνει ανοιχτό σε διάλογο.

Advertisement

Είμαστε σε ένα μόνιμο και ανοιχτό διάλογο με τους αγρότες και παραγωγούς. Έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση προχθές, όπου καλύπτεται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο μέχρι 31/12 αναφέρει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Στύλιος.

Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας βγήκαν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Χαλικίου λίγο έξω από το Αγρίνιο, όπως λένε είναι η πρώτη από μία σειρά κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν μία σειρά κινητοποιήσεων.

Σε Θεσσαλία, Αργολίδα και Αιτωλοακαρνανία, κτηνοτρόφοι και αγρότες προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την ολοένα επιδεινούμενη εξαθλίωση του κλάδου τους.

Advertisement

Οι αγρότες στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Νίκαιας – σημείο αναφοράς των κινητοποιήσεων – προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της ΠΑΘΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου της Νίκαιας απευθύνει κάλεσμα για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, που βγήκαν, για άλλη μία φορά στους δρόμους, διεκδικώντας αγωνιστικά την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωση τους.

Ζητούν, επίσης, να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από το σημείο για να υλοποιήσουν την απόφασή τους για κινητοποίηση επί της Εθνικής Οδού. Σε ό,τι αφορά τον διάλογο με την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν συνάντηση με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς.

Advertisement

Στην Π.Ε Λάρισας, μπλόκα αγροτών έχουν στηθεί στην είσοδο του Τυρνάβου, στο Γερακάρι Αγιάς και στα Δελέρια.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement