Το «μυστικό» της απλής αναλογικής: Κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ υπό προϋποθέσεις

Advertisement

Το σύνολο των εδρών τους σε ΟΛΕΣ τις μετρήσεις στις εκλογές με απλή αναλογική είναι σαφώς μεγαλύτερο από τις έδρες που λαμβάνει η Νέα Δημοκρατία – Όλα ανοιχτά για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρώτες κάλπες – Τα πολύ δύσκολα διλήμματα για τη Χαριλάου Τρικούπη.

Μια προσεκτική ματιά στις δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι προσεχείς εκλογές μόνο …περίπατος δεν θα είναι για τη Νέα Δημοκρατία, όπως μέχρι πρόσφατα νόμιζε πιθανόν το Μαξίμου και τις παρουσίαζαν τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης!

Στις εκλογές με απλή αναλογική το άθροισμα των εδρών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι σαφώς μεγαλύτερο από τις έδρες που λαμβάνει η Νέα Δημοκρατία, γεγονός που δείχνει πως τα δυο κόμματα, εφόσον συνεννοηθούν διαθέτουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, πιθανόν και τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης!

-Στην (πολυσυζητημένη) δημοσκόπηση της ABACUS, στις εκλογές με απλή αναλογική, η Νέα δημοκρατία με 37,5% λαμβάνει 132 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,5% 75 έδρες και το ΚΙΝΑΛ με …19,5% 68 έδρες. Σύνολο εδρών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ 143 έδρες έναντι 132 της Νέας Δημοκρατίας!

-Στην τελευταία δημοσκόπηση της MARC η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 37,8% στις εκλογές με απλή αναλογική κερδίζει 123 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,3% 79 έδρες και το ΚΙΝΑΛ με 16,8% 57 έδρες. Σύνολο εδρών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ 136 έδρες έναντι 123 της Νέας Δημοκρατίας.

Advertisement

-Στην τελευταία μέτρηση της Metron Analysis η Νέα Δημοκρατία, στις εκλογές με απλή αναλογική, με 36% κερδίζει 116 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 24,2% 78 έδρες και το ΚΙΝΑΛ με 18,5% 60 έδρες. Σύνολο εδρών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ 138, έναντι 116 της Νέας Δημοκρατίας.

-Στην τελευταία δημοσκόπηση της PULS, στις εκλογές με απλή αναλογική η Νέα Δημοκρατία με 36,5% κερδίζει 118 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,3% 82 έδρες και το ΚΙΝΑΛ με 16,3% 53 έδρες. Σύνολο εδρών ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ 135 έναντι 118 της Νέας Δημοκρατίας.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα αυτά;

-Η Νέα Δημοκρατία, όσο και αν θέλει να ξεπεράσει «ανώδυνα» τις εκλογές με απλή αναλογική, δεν το κατορθώνει. Οι πρώτες κάλπες μπορεί να δημιουργήσουν νέα πολιτικά δεδομένα, ακόμα και να κρίνουν το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της χώρας, χωρίς να χρειαστούν δεύτερες κάλπες!

Advertisement

-Με τα σημερινά δεδομένα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ μπορεί να σχηματίσουν εφόσον συμφωνήσουν ακόμα και κυβέρνηση μειοψηφίας, εφόσον ένα από τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης απέχει από την ψηφοφορία!

-Το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη θα βρεθεί ενώπιον δύσκολων διλημμάτων, όσο και αν σήμερα αρνείται (και από άποψη αυτοσυντήρησης πιθανόν και σωστά) να μπει στη σχετική συζήτηση. Η επομένη των εκλογών με απλή αναλογική θα το αναγκάσει –και καλό για το ίδιο είναι να προετοιμαστεί για αυτό, αν δεν θέλει να πιεστεί πολύ σε τυχόν δεύτερες κάλπες.

Η χώρα βεβαίως τώρα εισέρχεται, έστω και ατύπως, σε προεκλογική περίοδο και με αυτή την έννοια τα αποτελέσματα των σημερινών δημοσκοπήσεων μπορεί να μεταβληθούν είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατάσταση. Το βέβαιον είναι ένα: Οι εκλογές θα είναι πολύ δύσκολες για όλους- προφανώς και για τη Νέα Δημοκρατία!

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement