Τσίπρας: Στο γραφείο του Πέτσα αποφασιζόταν ποια ΜΜΕ θα πληρωθούν και πόσο

Advertisement
Με δηκτικό τρόπο σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας την πρόσφατη υπόθεση Λιβανού που τον έφερε εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα, σημείωσε, για τα όσα ειπώθηκαν στην περίφημη σύσκεψη πως «κ. Λιβανέ δεν μπορείς έτσι να προσβάλεις την κυβέρνησή σου, τι είναι τα εκατοντάδες εκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις και στους διαγωνισμούς του 2022, τα δεκάδες εκατομμύρια της λίστας Πέτσα χωρίς κριτήρια στα ΜΜΕ, τι είναι οι χαριστικές ρυθμίσεις ιδιοκτητών ή οι απευθείας αναθέσεις με το τσουβάλι σε δημοσκοπικές εταιρείες που αρνούνται να δώσουν τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών τους και προστατεύονται προκλητικά και παράνομα».

«Όλα και όλα, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν μπορείς να προσβάλεις έτσι την κυβέρνηση κ. Λιβανέ. Πολύ σωστά λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης τον απέπεμψε, διότι δεν μπορεί να λέει σήμερα ότι υπολοιπόμεθα. Το πραγματικό έπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς από την μεταπολίτευση και μετά. Η φαυλότητα, η διαφθορά, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος πάντοτε ήταν στο DNA της παράταξής σας αλλά αυτό που συμβάινει σήμερα δεν έχει προηγούμενο από την ματαπολίτευση και μετά τουλάχιστον. Και δεν έχει προηγούμενο σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών ασφυκτιούν με το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας το οποίο σαρώνει το εισόδημα. Ένα στα δυο νοικοκυριά δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είστε μια ανοιχτή πληγή για τη χώρα»

Ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε για ακόμη μια φορά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, τονίζοντας προς την «γαλάζια» κυβέρνηση ότι συνήθως τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο. «Έρχεται η ώρα σας. Μπορείτε να βγάλετε όσα πορίσματα θέλετε, πλειοψηφία έχετε άλλωστε. Όμως η κοινωνία έχει βγάλει το δικό της πόρισμα, το οποίο είναι αμείλικτο και αμετάκλητο. Είστε μια ανοιχτή πληγή για την χώρα και τον λαό της. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Διέξοδος είναι οι εκλογές, η λαϊκή έτυμηγορία και η ανάδειξη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που θα στηρίξει άμεσα τους πολίτες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Advertisement

«Με την αύξηση του κατώτατου μισθού άμεσα στα 800 ευρώ, με ρύθμιση και την διαγραφή των χρεών της πανδημίας, για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοπασχολούμενοι. Με μείωση φόρων, με την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ για να συμπαρασύρει προς τα κάτω ολόκληρη την αγορά ενέργειας. Με κανόνες και εντατικούς ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να καταπολεμηθούν τα καρτέλ, η αισχροκέρδεια στην ενέργεια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και κατέληξε λέγοντας πως «η Ελλάδα πρέπει να πάει παρακάτω. Η χώρα να επουλώσει τις πληγές. Με οδηγό μια έντιμη σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση που θα στηρίζει τους πολλούς. Εκείνη η μέρα δεν θα αργήσει. Ούτε τα πεπραγμένα σας θα ξεχαστούν».

«Μία λίστα υπάρχει. Η λίστα Μητσοτάκη»

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της εξεταστικής επιτροπής για την λίστα Πέτσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «πήγατε να μετατρέψετε την εξεταστική επιτροπή σε νεκροταφείο της αλήθειας. Με μονοκομματικό προεδρείο, κρύβοντας έγγραφα και κρύβοντας τους υπουργούς. Αποδείξατε ότι φοβάστε την αλήθεια. Λειτουργείτε με όρους συγκάλυψης και αδιαφάνειας».

Advertisement

Και χαρακτηριστικά δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας πως «αν απέδειξε κάτι αυτή η διαδικασία είναι ότι δεν υπάρχει λίστα Πέτσα, Πιερρακάκη, Δημητριάδη. Μια λίστα υπάρχει. Η λίστα Μητσοτάκη. Γεμάτη χορηγούς, κουμπάρους και αεριτζήδες που καταναλώνει αχόρταγα την περιουσία του ελληνικού λαού. Σύστημα που προστατεύει και προστατεύεται από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Όλοι κρατούν και κρατιούνται από τον κ. Μητσοτάκη».

Τόνισε μάλιστα, για τα αποτελέσματα της Εξεταστικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πως «παρ’ όλη την προσπάθεια να κρυφτούν μάρτυρες νομίζω ότι βγήκαν κρίσιμα συμπεράσματα και θα αποτελέσουν πρώτη ύλη για την περαιτέρω ποινική διερεύνηση από την Βουλή αργότερα και από την Δικαιοσύνη».

Για την υπόθεση της λίστας Πέτσα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «μάρτυρες της εξεταστικής επιτροπής όταν ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν τα κριτήρια τα οποία και οι ίδιοι είχαν ζητήσει να τους γνωστοποιηθούν, η απάντηση που έδωσαν είναι:

Advertisement

«Όχι, δεν τα γνωρίζουμε ακόμα. Όταν ο ίδιος ο επικεφαλής της εταιρείας INITIATIVE ρωτήθηκε για τα κριτήρια, δεν είχε επίσης απάντηση. Και τελικά, παραδέχτηκε ότι στο γραφείο του κ. Πέτσα αποφασιζόταν ποια ΜΜΕ θα πληρωθούν και πόσο»».

Και συμπλήρωσε:

«Το περίφημο κριτήριο -που αναζητούσαν όλοι εναγωνίως- είναι ένα και μοναδικό: Στηρίζεις την κυβέρνηση; Πληρώνεσαι. Αποθεώνεις την κυβέρνηση; Πληρώνεσαι ακόμα καλύτερα. Η αναγνωσιμότητα, η επισκεψιμότητα, η αξιοπιστία ενός μέσου, ο αριθμός των εργαζόμενων, είναι ψιλά γράμματα».

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement