«Γρίφος» ο θάνατος των τριών αδερφών στην Πάτρα: Ποιοι βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ.

Advertisement
Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα. Το ενδεχόμενο της εκταφής και τα τελευταία στοιχεία.

Το ιατρικό ιστορικό, οι ενέργειες γιατρών και νοσηλευτών, τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εκθέσεων, αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον, αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο των αρχών που ερευνούν τον αιφνίδιο θάνατο των τριών παιδιών της οικογένειας στην Πάτρα. Θα αναζητηθούν κοινά στοιχεία που ενδεχομένως συνδέουν τους τρείς θανάτους, αλλά και τυχόν εξωγενείς παράγοντες που μπορεί να τους προκάλεσαν.

Σε δεύτερο βαθμό δεν αποκλείεται να ζητηθεί ακόμα και η εκταφή των σορών, προκειμένου να ακολουθήσει ένας νέος κύκλος πραγματογνωμοσύνης, γονιδιακός έλεγχος και ένας ευρύτερος κύκλος εργαστηριακών εξετάσεων.
Οι φάκελοι για τους θανάτους των τριών κοριτσιών, βρίσκονται από χθες στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, καθώς η Εισαγγελία Εφετών Πάτρας, διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Οι αρχές θα συγκεντρώσουν για πρώτη φορά όλες τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και τοξικολογικές εξετάσεις και των τριών παιδιών για να μπορέσουν να τις αντιπαραβάλλουν. Ταυτόχρονα θα πάρουν καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους γιατρούς και ιατροδικαστές, όπως επίσης και από τα μέλη της οικογένειας.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη που έκανε τη νεκροψία στην 9χρονη Τζωρτζίνα, που έχασε πριν από λίγες μέρες τη ζωή της: «δεν προέκυψαν ευρήματα ικανά να διαλευκάνουν τα αίτια θανάτου». Οι γιατροί του νοσοκομείου Παίδων στην Αθήνα, ζήτησαν τη συνδρομή του καθώς δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν από τι πέθανε το κορίτσι. Μάλιστα τον ενημέρωσαν ότι αντιμετώπιζε κάποια τετραπληγία, από άγνωστη σε αυτόν αιτία. Περισσότερες απαντήσεις ενδεχομένως να δώσουν τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που θα γίνουν σε κάθε όργανο, ο ιατροδικαστής πάντως δεν διέκρινε μακροσκοπικά αλλοιώσεις συμβατές με χρήση κάποιας ουσίας.

Advertisement

Την κλήση της από τις αρχές περιμένει και η ιατροδικαστής που πραγματοποίησε τη νεκροψία στην Ίριδα που πέθανε αιφνίδια το 2021.

«Αντιλαμβάνομαι γιατί έχει διαταχθεί ο έλεγχος. Κάποιος λόγος υπάρχει», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αγγελική Τσιόλα, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή τραγωδία». Κατά τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στο μόλις 7 μηνών βρέφος σύμφωνα με την ιατροδικαστή μακροσκοπικά δεν είχε προκύψει αιτία θανάτου. Ακολούθησαν οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα (αγενεσία φλεβόκομβου).

Όσον αφορά στην 9χρονη Τζωρτζίνα, ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης επεσήμανε σχετικά με το ενδεχόμενο ο θάνατος να προήλθε από πνιγμό, ότι δεν προέκυψαν τέτοιες ενδείξεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Είναι κάτι που θα μπορούσα να διακρίνω».

Advertisement

Οι γονείς των τριών κοριτσιών εκφράζουν «ιδιαίτερη ικανοποίηση» για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας. Μέσω του δικηγόρου της, η οικογένεια απηύθυνε «ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης».

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες με αιφνίδιο τρόπο. Την άνοιξη του 2021 είχε παρουσιάσει καρδιακό πρόβλημα και μέχρι τον Ιούλιο παρέμενε νοσηλευόμενη στην ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου. Πριν μερικές εβδομάδες μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας για νευρολογικό έλεγχο λόγω της εγκεφαλίτιδας που είχε πάθει, η οποία συνδέθηκε με το καρδιολογικό πρόβλημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Πελοπόννησος, ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στη μικρή, δεν είχε δείξει ενδείξεις καρδιακής αρρυθμίας ή φθίνουσας κατάστασης της καρδιάς της.

Πρώτη είχε φύγει από τη ζωή τον Απρίλιο του 2019, η μόλις 3,5 ετών Μαλένα, που νοσηλευόταν στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα» με λευχαιμία. Σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάστασή της είχε σταθεροποιηθεί και δεν δικαιολογείτο σε καμιά περίπτωση ο αιφνίδιος θάνατός της. Αυτός σύμφωνα με την έκθεση της Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών οφειλόταν σε «ηπατική ανεπάρκεια». Ο πατέρας του κοριτσιού στράφηκε αργότερα δικαστικά εναντίον του ιατροδικαστή, για «ασαφές συμπέρασμα» και λάθος προσδιορισμό της αιτίας θανάτου.

Advertisement

Το 2021 η μητέρα βρήκε χωρίς σφυγμό την μόλις 6 μηνών κόρη της, μέσα στην κούνια. Το πόρισμα του ιατροδικαστή απέδωσε το θάνατο του βρέφους σε σπάνια «αγενεσία βλεφοκόμβου». Το συγκεκριμένο εκφυλιστικό νόσημα, σύμφωνα με γιατρούς και ιατροδικαστές θεωρείται δύσκολο να εντοπιστεί σε μωρά.

Οι γονείς των τριών κοριτσιών υποβλήθηκαν σε ενδελεχή γενετικό έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν υπήρχε κάποιο κληρονομικό νόσημα, όμως οι εξετάσεις βγήκαν αρνητικές.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement