Η ώρα της κρίσης για τον Δημήτρη Λιγνάδη: Αρχίζει η δίκη του – Στο εδώλιο κατηγορούμενος για 4 βιασμούς

Advertisement
Την πόρτα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου περνάει σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης που κατηγορείται, για τέσσερις περιπτώσεις βιασμών, οι τρεις με ανήλικα αγόρια.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αναμένεται να μεταχθεί νωρίς το πρωί από τις φυλακές για να παρασταθεί στη δίκη, εφόσον αυτή ξεκινήσει.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Αλέξης Κούγιας δήλωσε δημόσια πως σκοπεύει να ζητήσει διακοπή ή και αναβολή της δίκης λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων που έχει. Το αίτημα, που εφόσον διατυπωθεί, παραμένει ζητούμενο αν θα ικανοποιηθεί από το δικαστήριο, προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την πλευρά των θυμάτων της υπόθεσης.

Ο εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής Γιάννης Βλάχος ήδη σε δηλώσεις του έκανε λόγο για προσπάθεια από την πλευρά του ηθοποιού, να πλήξει οικονομικά κάποιους από τους καταγγέλλοντες, αναφερόμενος σε συγκεκριμένο εντολέα του, ο οποίος έχει ταξιδέψει ήδη στην Ελλάδα από την χώρα που κατοικεί.

«Θα ζητήσω, να διοριστεί από το δικαστήριο άλλος συνήγορος υπεράσπισης, γιατί επαγγελματικές υποχρεώσεις, μπορεί να επικαλεστεί και στο μέλλον ο συνάδελφος. Τι σημαίνει αυτό? Ότι κάθε φορά δεν θα γίνεται η δίκη?».

Advertisement

Στον αντίποδα ο Αλέξης Κούγιας υποστηρίζει ότι «είμαι ο μοναδικός δικηγόρος του κ. Λιγνάδη και άλλωστε ο κ. Λιγνάδης θέλει μόνο εμένα να τον υπερασπιστώ, δεν μπορεί να με αντικαταστήσει κανένας συνάδελφος, γιατί δεν το επιθυμεί και ο κ. Λιγνάδης. Η δίκη του δεν έχει προβλήματα, ούτε παραγραφών, ούτε συμπληρώσεως του 18μηνου γιατί έχει παραταθεί το 18μηνο πριν από λίγες μέρες και είναι μόλις 12 μήνες κρατούμενος και λιγότερο από 12 μήνες».

Πώς ο Λιγνάδης οδηγήθηκε στη φυλακή

Ο Δημήτρης Λγνάδης, μεταφέρθηκε χθες από τις φυλακές της Τρίπολης στον Κορυδαλλό για να είναι παρών στο δικαστήριο, έχει να αντιμετωπίσει, συνολικά, τέσσερις καταγγελίες για βιασμούς και πράξεις άγριας σεξουαλικής κακοποίησης, εκ των οποίων οι τρεις εξ΄ αυτών προέρχονται από ανηλίκους.

Η υπόθεση στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, όταν ένας 41χρονος σήμερα άνδρας, κατέθεσε την πρώτη μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, καταγγέλλοντάς τον για σεξουαλική κακοποίησή του σε ηλικία 15 ετών.

Advertisement

Παρ’ ότι τα αδικήματα τα οποία κατήγγειλε ο 41χρονος, ο οποίος μάλιστα είναι ένας από τους μάρτυρες στην αυριανή δίκη – είχαν υποπέσει σε παραγραφή, οι μάρτυρες που πρότεινε να εξεταστούν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, έδωσαν νέα τροπή στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, ο μηνυτής, είχε υποδείξει στις εισαγγελικές αρχές ως μάρτυρα ένα νεαρό άνδρα με καταγωγή από την Αίγυπτο, τον οποίο γνώρισε, όπως είχε αναφέρει, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο άνδρας αυτός του είχε πει ότι «και αυτός είχε σχέση με τον κατηγορούμενο» Δημήτρη Λιγνάδη. Ο νεαρός καταθέτοντας στην εισαγγελία υποστήριξε ότι, είχε βιασθεί από τον σκηνοθέτη στην Επίδαυρο, τον Αύγουστο του 2015, λίγο πριν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια.

Advertisement

Την ίδια στιγμή, οι εισαγγελικές αρχές είχαν στα χέρια τους μια ακόμη μήνυση σε βάρος του ηθοποιού, από έναν 27 σήμερα άνδρα, ο οποίος ζει πλέον μόνιμα στη Σουηδία. Ο μηνυτής κατηγορούσε τον σκηνοθέτη επίσης για βιασμό, που έγινε το 2010, ενώ ο ίδιος ήταν ανήλικος, μαθητής ακόμη!

Κατόπιν αυτών, οι εισαγγελικές αρχές με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας ανακρίτριας, εξέδωσαν στις 20 Φεβρουαρίου του 2021, ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο σκηνοθέτης συνελήφθη και οδηγήθηκε λίγες ώρες αργότερα με χειροπέδες, στην 19η τακτική ανακρίτρια. Η απολογία του ήταν μαραθώνια, αλλά δεν τον βοήθησε να γλυτώσει τη φυλακή, παρά την άρνηση των κατηγοριών εκ μέρους του.

Advertisement

Τα ξημερώματα της 26ης Φεβρουαρίου οδηγήθηκε στις φυλακές Τρίπολης, καθώς ανακρίτρια και εισαγγελέας, έκριναν ότι θα πρέπει να προφυλακιστεί.


Αρνήθηκε τις κατηγορίες αλλά δεν έπεισε την ανακρίτρια

Κατά την απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης αρνήθηκε όσα του αποδίδονται: «Όλα αυτά είναι κατασκευασμένα καταρχάς στο «εργαστήριο» του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου από την στιγμή που ανέλαβα Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου τον Σεπτέμβριο του 2019, βρίσκονταν σε ιδεολογική αντίθεση με το πρόσωπό μου…» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος.

Advertisement

Ενώ απαντώντας σε μια από τις επίμονες ερωτήσεις της ανακρίτριας, για το εάν καλούσε νεαρά άτομα ηλικίας 15 – 14 ετών στο σπίτι του, είχε υποστηρίξει: «Δηλώνω κατηγορηματικά «όχι», ούτε έκανα χρήση ναρκωτικών ουσιών ούτε ο ίδιος, ούτε θα προσέφερα ποτέ σε κανέναν. (….) Ποτέ δεν είχα συνευρεθεί με ανήλικα άτομα επ’ ουδενί λόγο, ποτέ δεν είχα διενεργήσει γενετήσιες πράξεις με ανήλικα άτομα είτε στο σπίτι μου είτε αλλού…».

Οι ισχυρισμοί του, δεν έπεισαν την ανακρίτρια, η οποία στο ένταλμα της προφυλάκισης, που συνέταξε, έκανε λόγο για συγκεκριμένη μεθοδολογία πίσω από τις πράξεις του.

Η φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αδικημάτων που αποδίδει το κατηγορητήριο στο Δημήτρη Λιγνάδη, καταδείκνυαν κατά τη δικαστική λειτουργό, «εμμονή, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά και σταθερή εγκληματική ροπή του στην τέλεση συναφών αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας».

Advertisement

Μάλιστα, άλλοι συνάδελφοί της, σε βούλευμα που εξέδωσαν, λίγο μετά την προφυλάκιση του ηθοποιού, απορρίπτοντας την αίτηση που εκείνος είχε καταθέσει για ακυρότητα της προδικασίας, τον χαρακτήριζαν «παράφιλο», «εφηβόφιλο» και άτομο που εκμεταλλευόμενο επί σειρά ετών την αδυναμία ανηλίκων και την ανάγκη τους για επαγγελματική εξέλιξη τα χειραγωγούσε, «ώσπου εν τέλει να επιτύχει την εκπλήρωση των ανάρμοστων προθέσεων του».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αντιμετωπίζει ποινή πολυετούς κάθειρξης, σε περίπτωση που το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τον καταδικάσει για όσα του αποδίδονται.

Ειδικότερα, η πρώτη από τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Δημήτρη Λιγνάδη Λιγνάδη στηρίζεται στη μαρτυρία του 27χρονου άνδρα, ο οποίος πλέον ζει στη Σουηδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο άνδρας αυτός, αιγυπτιακής καταγωγής, σε ηλικία 16 ετών φέρεται να υπέστην άγρια σεξουαλική κακοποίηση από τον προφυλακισμένο σκηνοθέτη.

Advertisement

Στο «δια ταύτα» του παραπεμπτικού βουλεύματος, η συγκεκριμένη περίπτωση αποτυπώνεται ως εξής: «Ο κατηγορούμενος στο Μεταξουργείο Αττικής σε απροσδιόριστη ημερομηνία κατά το χρονικό διάστημα από 01.04.2011 έως 31.05. 2011, αφού προσκάλεσε στο διαμέρισμά του τον (….) αιγυπτιακής καταγωγής, γεννηθέντα την 14.09.1995, με το πρόσχημα να συζητήσουν το επαγγελματικό του μέλλον στον χώρο του θεάτρου του προσέφερε αλκοόλ και τσιγάρο ινδικής κάνναβης, περιάγοντας αυτόν σε κατάσταση αναισθησίας».

Στη συνέχεια δε, «εκμεταλλευόμενος την πλήρη ανικανότητά του να αντισταθεί» ο κατηγορούμενος εξανάγκασε το ανήλικο τότε αγόρι «σε πεολειξία, με σκοπό την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του». Σύμφωνα με το βούλευμα, ο ανήλικος είχε χάσει τις αισθήσεις του, αμέσως μετά τις ασελγείς πράξεις που διέπραξε ο κατηγορούμενος σε βάρος του, και όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα «βρήκε το παντελόνι του και το εσώρουχό του πεταμένο δίπλα του στη βεράντα».

Η δεύτερη κατηγορία για την οποία δικάζεται ο Δημήτρης Λιγνάδης, αφορά όσα κατέθεσε ο μάρτυρας, που είχε προταθεί από τον 41χρονό.

Advertisement

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Δημήτρης Λιγνάδης «στην Επίδαυρο Αργολίδας, πρώτες πρωινές ώρες της 26.07.2015, εντός ενοικιαζόμενου διαμερίσματος όπου είχε καταλύσει με τον Αιγυπτιακής καταγωγής (…) γεννηθέντα την 02.09.1997 την ώρα που αυτός κοιμόνταν σε πρηνή θέση, εκμεταλλευόμενος την υπέρτερη σωματική του δύναμη, τον ανασήκωσε στο ύψος του στόματός του και κρατώντας τον σφιχτά από τη μέση, κατά τρόπο που να μη δύναται αυτός να αντισταθεί, ενήργησε σε βάρος του» και παρά τη θέλησή του προέβη σε ασελγείς πράξεις «ικανοποιώντας έτσι τη γενετήσια ορμή του».

Όπως αναφέρει το δικαστικό έγγραφο, ο ανήλικος «προέρχεται από ένα στερημένο οικογενειακό περιβάλλον» και ο κατηγορούμενος «από την πρώτη στιγμή έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόσωπό του και το όνειρό του να ασχοληθεί με το θέατρο και την τηλεόραση». Η συμπεριφορά του αυτή, «εξύψωσε ηθικά τον ανήλικο, που δεν είχε καμία υποστήριξη από την οικογένειά του και τον έκανε να εμπιστευθεί απόλυτα τον κατηγορούμενο…».

Η τρίτη καταγγελία σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη προέρχεται από έναν ενήλικα άνδρα ηλικίας σήμερα 46 ετών, ο οποίος κατέθεσε στις δικαστικές αρχές, πως ο σκηνοθέτης, αφού τον νάρκωσε μέσα στο διαμέρισμα του, τον βίασε κάνοντας χρήση ερωτικού βοηθήματος.

Advertisement

Για αυτή την υπόθεση το βούλευμα, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Στο Μεταξουργείο Αττικής σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή κατά το διάστημα 05-06/12/2018, αφού προσκάλεσε (ο κατηγορούμενος) στο διαμέρισμά του τον (….) γεννηθέντα την 02.02.1976, άσκησε σε βάρος του σωματική βία, περιάγοντας τον σε κατάσταση αναισθησίας με τη χρήση υπνωτικής ουσίας που έριξε κρυφά στο ποτό του».

Στη συνέχεια με τη χρήση «ερωτικού βοηθήματος – δονητή» τον βίασε. Όταν δε το φερόμενο ως θύμα ζήτησε εξηγήσεις από το Δημήτρη Λιγνάδη, εκείνος του είπε: «Έλα που δε σου άρεσε, να σου δώσω πενήντα εκατό ευρώ να φύγεις». Τότε, «ο καταγγέλλων «τον χαστούκισε και ο κατηγορούμενος τον απείλησε πως αν δεν έφευγε αμέσως από το διαμέρισμα, θα καλούσε την αστυνομία, λέγοντας του με νόημα ότι οι αστυνομικοί θα πίστευαν τον ίδιον και όχι αυτόν, λόγω προφανώς του ότι, ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών, αναγκάζονταν τον με τον τρόπο αυτό να αποχωρήσει».

Εξίσου αποκρουστικά είναι όσα αποδίδονται στον Δημήτρη Λιγνάδη και στην τέταρτη υπόθεση βιασμού ανηλίκου. Για την πράξη αυτή το βούλευμα αναφέρει για τον κατηγορούμενο πως «σε απροσδιόριστη χρονική στιγμή, την 15.03. 2015, την ώρα που ο φιλοξενούμενος στο διαμέρισμά του (…) ουκρανικής καταγωγής, γεννηθείς την 02.06.1997, βρίσκονταν στο υπνοδωμάτιο με ένα φίλο του, εισήλθε αιφνίδια στον χώρο, όντας γυμνός από τη μέση και κάτω». Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Δημήτρης Λιγνάδης, αφού ακινητοποίησε τον ανήλικο προχώρησε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του.

Advertisement

Κατά τις δικαστικές αρχές, ο ανήλικος είχε εκμυστηρευτεί στον κατηγορούμενο ότι, στο σπίτι που έμενε με την οικογένειά του δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, ότι η μητέρα του ήταν αλκοολική και ότι ο πατέρας του είχε βιαιοπραγήσει αρκετές φορές σε βάρος του. «Ο κατηγορούμενος χωρίς δισταγμό του πρότεινε να μείνει σπίτι του, όπως και έγινε». Εκεί, σύμφωνα με τη δικογραφία ο ανήλικος «ανέχονταν» σεξουαλικές επαφές με τον κατηγορούμενο «για να παραμένει σπίτι του, όπως παραδέχθηκε…».

κατηγορείται ότι διέπραξε

Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του δήλωσε «αμφιφυλόφιλος, με πολλές σχέσεις στη ζωή και με τα δυο φύλα», αρνούμενος όμως κατηγορηματικά οποιαδήποτε «σχέση ή επαφή του με ανηλίκους»! Στο δικαστήριο αναμένεται να καταθέσουν πάνω από 20 μάρτυρες και υπολογίζεται ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από δέκα συνεδριάσεις μέχρι η έδρα να εκδώσει την ετυμηγορία της.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement