Κορονοϊός: Αυτές είναι οι τέσσερις χώρες με κανέναν ανεμβολίαστο άνω των 60 ετών – Η τραγική θέση της Ελλάδας

Advertisement
Οι τέσσερις χώρες της Ευρώπης που δείχνουν τον δρόμο για το τέλος της πανδημίας. Τραγική η κατάταξη της Ελλάδας στους εμβολιασμούς άνω των 60.

Την ώρα που στην Ελλάδα «τρέχουν» προστιμα των 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών, την ώρα που τα ραντεβού για την ενισχυτική δόση (booster) παρουσιάζουν κάμψη, 4 ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν παράδειγμα καθώς δεν έχουν σχεδόν κανέναν ανεμβολίαστο πολίτη άνω των 60 ετών.

Συγκεκριμένα, Ιρλανδία, Δανία, Ισλανδία και Πορτογαλία παρουσιάζουν εμβολιαστική κάλυψη στον πληθυσμό των άνω των 60 έως και 97%.

Σύμφωνα με πίνακα που δημοσιεύτηκε στη Sunday Times, η Ιρλανδία είναι πρώτη χώρα στην κατάταξη με εμβολιασμένο το 97% των πολιτών άνω των 60 ετών.

Advertisement

H Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 18η θέση στις 29 χώρες που μετρήθηκαν τα στοιχεία εμβολιασμού με ουραγούς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

st

Τέλος της πανδημίας για τους εμβολιασμένους;

Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότερο ανοίγει η συζήτηση για πλήρη άρση των μέτρων στον εμβολιασμένο πληθυσμό. Σε σημερινή του συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό παράθυρο για πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών.

Με το μεγάλο ερωτηματικό όμως να παραμένει για τους ανεμβολίαστους και τους ειδικούς να συνεχίζουν να έχουν επιφυλάξεις για την επόμενη μέρα χωρίς μέτρα.

Advertisement

Ερωτηθείς ο υπουργός για τα σενάρια που ακούγονται για πλήρη απελευθέρωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους πολίτες, η απάντησή του στηρίχθηκε γύρω από την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως υποστήριξε, «η βασική συζήτηση με τους άλλους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο την γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες», σημείωσε.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς του ΕΣΥ ο κ. Πλεύρης έδωσε δύο εναλλακτικές. «Οι δυνατότητες στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δύο: είτε οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή για όσο διαρκεί η πανδημία, είτε εάν αποφασισθεί ότι ο εμβολιασμός καθίσταται μόνιμα πλέον υποχρεωτικός στους υγειονομικούς στην πραγματικότητα οι ίδιοι θα επιλέξουν να μην παραμείνουν στο ΕΣΥ. Η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας δεν μπορεί να μπαίνει σε καμία ζυγαριά με οποιαδήποτε αντίδραση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Advertisement

Η ουσία ωστόσο, είναι αλλού. Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να πείσει τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν, άργησε να μεταδώσει το μήνυμα της ζωής και αντί να προσπαθήσει έστω και στο και πέντε να πει την αλήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι για διάφορους λόγους διστακτικοί να εμβολιαστούν απάντησε αυταρχικά με πρόστιμα και αποκλεισμούς. Έτσι χάθηκε το «παιχνίδι» και μαζί με αυτό μετράμε κάθε μέρα δεκάδες νεκρούς με κάποιους να προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα περισσότερο καθώς είναι πλέον ατομική και μόνο η ευθύνη.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement