Ακρίβεια: Οι 7 κατηγορίες που μένουν εκτός ενισχύσεων

Advertisement
Όσο ανεβαίνουν οι τιμές και παρατείνεται η ακρίβεια στην αγορά, διαψεύδοντας κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι, δήθεν, η πληθωριστική έκρηξη είναι κάτι προσωρινό, τόσο από την άλλη… μειώνεται η κρατική παρέμβαση.

Στις ενισχύσεις του Φεβρουαρίου για την κάλυψη μέρους των ανατιμήσεων του ηλεκτρικού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μικρότερη επιδότηση εν σχέσει με τους προηγούμενους μήνες, καίτοι οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα ή, ακόμη χειρότερα, ενισχύονται.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ.Σκυλακάκης μας ενημέρωσε ότι οι… φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο, άρα η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των καυσίμων θα ενίσχυε το εισόδημα των… ισχυρών. Ενώ ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας είπε ότι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα δεν περνάει στον καταναλωτή.

Κοντολογίς, μόνο στην Ελλάδα οι έμμεσοι φόροι που καταστρέφουν την ζήτηση (αυξάνουν ισοπεδωτικά τις τιμές) είναι αντιστρόφως ταξικοί, επιβαρύνουν δηλαδή (σ.σ.: κατά την κυβερνητική ρητορική), όσους διαθέτουν… υψηλό εισόδημα. Δεν αντιμετωπίζονται σαν οριζόντιοι και ισοπεδωτικοί, αλλά… εξυγιαντικοί.

Αντιθέτως, προβάλλεται σαν φιλολαϊκό μέτρο η κατάτμηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας ανά 400.000 ευρώ το ακίνητο. Ώστε όσοι έχουν πολυάριθμα ακίνητα κάτω αυτού του ορίου, η περιουσία τους να μην αθροίζεται και απλώς να κληρώνουν φόρο όσο και οι υπόλοιποι μικροϊδιοκτήτες.

Advertisement

Ακόμη-ακόμη, είναι σε βάρος της… άρχουσας τάξης η αύξηση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές (κινητής και ακινήτου περιουσίας) μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ ανά παιδί και ανά γονέα. Κατά τρόπον ώστε περιουσία 3,2 εκ. ευρώ να μεταβιβάζεται χωρίς ένα ευρώ φόρου!

Τα ενεργοβόρα αυτοκίνητα

Τελικά, μέσα από αυτές τις κυβερνητικές επιλογές ιδού ποιοι επιβαρύνονται περισσότερο:

1. Οι συνταξιούχοι έχουν, κατά κανόνα, παλαιά αυτοκίνητα που καίνε περισσότερο από τα νέα… υβριδικά. Ενώ όσοι έχουν ένα αυτοκίνητο ανά ζευγάρι συνταξιούχων, όπως είναι φυσικό, ή και κανένα λόγω ηλικίας, αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα μετακίνησης, τα κόμιστρα των οποίων έχουν αναπροσαρμοστεί από τις τιμές των καυσίμων (οι οποίες επιβαρύνονται πρόσθετα, από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ…)

Advertisement

2. Τα πιο φτωχά νοικοκυριά μένουν σε σπίτι χωρίς μόνωση και πορτοπαράθυρα αλουμινίου με διπλά τζάμια, άρα δαπανούν περισσότερα χρήματα για θέρμανση.

3. Όσοι δουλεύουν με μερική απασχόληση, δηλαδή οι πιο φτωχοί εργαζόμενοι, έχουν απώλειες (στο διαθέσιμο εισόδημα) της τάξης του 14%, έναντι περίπου 10% όσων έχουν πλήρες ωράριο (Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ). Και αυτό είναι φυσικό γιατί ολόκληρο το εισόδημα δαπανάται (φαγητό, ενοίκιο, καύσιμα). Δεν υπάρχει δηλαδή αποταμίευση.

4. Φυσικά η ακρίβεια λειτουργεί σε βάρος της κοινωνικής και επαγγελματικής κινητικότητας ή της μόρφωσης των πιο φτωχών στρωμάτων. Η φτωχοποίηση δια της ακρίβειας οδηγεί σε μείωση ή κατάργηση των φροντιστηρίων τα οποία είναι απαραίτητα με βάση το ελληνικό σύστημα για την επιτυχία στις πανελλαδικές. Χώρια που ορισμένα αναγκαία μαθήματα για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια (π.χ. Σχέδιο για την είσοδο στην Αρχιτεκτονική), δεν διδάσκονται καν στο Λύκειο…

Advertisement

5. Οι χαμηλόμισθοι των 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ έχασα Δώρα και ΕΚΑΣ, δεν πήραν καν το επίδομα των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα (αφορούσε συνταξιούχους μέχρι 500 ευρώ το μήνα), ενώ δεν έλαβαν και αναδρομικά από τις δικαστικές αποφάσεις για τις «διορθώσεις» στις συντάξεις (δόθηκαν σε όσους λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ).

6. Οι νέοι που θέλουν να ζήσουν μόνοι τους ή να κάνουν οικογένεια δεν μπορούν αν νοικιάσουν σπίτι.

7. Οι επιστρεπτέες προκαταβολές, που έγιναν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους μη επιστρεπτέες και, εν όψει εκλέγων αναμένεται να χαριστούν, δόθηκαν με μόνο κριτήριο το τζίρο. Κατά συνέπεια, τα κυβερνητικά αυτά «δώρα» τα έλαβαν οι πιο ισχυροί, αλλά και όσοι κατέφυγαν στο τρικ της τροποιητικής δήλωσης για το τζίρο του 2019 ώστε να εγγράφεται μείωση κατά 20% το «πανδημικό» έτος 2020… Έτσι, ακόμη και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με όλο το προσωπικό σε αναστολή σύμβασης (ελάμβαναν 534 ευρώ από τους φορολογουμένους), τις εισφορές και την εφορία σε αναβολή και τα δάνεια στις τράπεζες «παγωμένα», έλαβαν εκατομμύρια ευρώ απολύτως αδικαιολόγητα. Τα οποία, στη συνέχεια, έγιναν καταθέσεις. Τώρα αυτά τα χρήματα, σε μεγάλο βαθμό, γίνονται κατανάλωση και πιέζουν προς τα πάνω τις τιμές. Συμπιέζοντας τους πιο μικρούς που δεν έλαβαν επιστρεπτέες…

Advertisement

Το κράτος αποσύρεται…

Η κυβερνητική (αρνητική) στάση, καίτοι έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, ερμηνεύεται από τα οικονομικά της χώρας:

α/Τα επιτόκια κρατικού δανεισμού «ξεπετάχτηκαν» στο 2,5% και αναμένεται αντίστοιχη (εκρηκτική) άνοδος μέσα στο 2022 (λόγω αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, μη επενδυτικής βαθμίδας της χώρας και πληθωρισμού).

β/Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί το (υποεκτιμημένο) δανειακό πρόγραμμα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ύψους 12 δις για φέτος, άρα να δαπανηθεί μέρος του αποθεματικού (μαξιλαράκι) των 36 δις.

Advertisement

γ/ Η χώρα έχει δεσμευτεί για περιορισμό του ελλείμματος κατά 9,5 δις ευρώ (από 7% του ΑΕΠ ή 12 δις το 2021 σε 1,4% του ΑΕΠ ή 2,5 δις φέτος) άρα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει αυστηρή πολιτική «σύσφιγξης».

δ/Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ μας συστήνουν την έγκαιρη εκπόνηση ενός σχεδίου περιορισμού του χρέους (άρα δημιουργίας πλεονάσματος δια περικοπών του προϋπολογισμού και αύξηση των φόρων…).

Δυστυχώς με τόσα μελανά χρώματα περιγράφεται η «οικονομική θηλιά» του 2023.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement