Κορωνοϊός – «Βόμβα» Τριανταφυλλίδη: Στη Βρετανία ήδη κυκλοφορεί η μετάλλαξη Delmicron

Advertisement

Για τα καλά έχει ξεκινήσει στη χώρα μας η συζήτηση για ολική άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν πριν από την Πρωτοχρονιά για περιορισμό της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, ενώ σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για το εν λόγω ζήτημα. Παράλληλα σχεδιάζονται ήδη σενάρια για τον τρόπο που θα κάνουμε φέτος Πάσχα, κάτι που σύμφωνα με τον καθηγητή γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη δεν θα έπρεπε να κάνουμε καθώς υπάρχει μια πολύ ανησυχητική πληροφορία από την Μεγάλη Βρετανία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο πισωγύρισμα στο μέτωπο του κορονοϊού.

«Βιαζόμαστε πάλι. Θα έπρεπε να κάνουμε ευχέλαιο για την πληροφορία που κυκλοφορεί από την Τρίτη και προέρχεται από την Αγγλία, χώρα που έχει από τα καλύτερα συστήματα επιτήρησης. Το βρετανικό σύστημα διαπίστωσε ότι στην Αγγλία υπάρχει ήδη η μετάλλαξη Deltacron. Είναι δηλαδή ο συνδυασμός της μετάλλαξης Δέλτα και της Όμικρον. Αυτόν δηλαδή που είχαν πει ότι βρήκαν στην Κύπρο και ήταν επιστημονικό λάθος».

Ο καθηγητής τόνισε ότι «κυκλοφορεί στη Βρετανία μία καινούργια παραλλαγή που έχει χαρακτηριστικά και της Δέλτα και της Όμικρον». Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί αν είναι πιο επικίνδυνη από ότι οι άλλες δύο μεταλλάξεις ξεχωριστά. «Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο μέρος της Δέλτα και ποιο μέρος της Όμιρκον πήρε ο ιός, αλλά ανάλογα με το μέρος που πήρε θα εξαρτηθεί η επικινδυνότητα του». Το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι να έχει την ταχύτητα διασπορά της Όμιρκον και τη νοσηρότητα της Δέλτα.

Advertisement

Πιθανότατα προστατεύονται όσοι έχουν κάνει ενισχυτική δόση

Ωστόσο, η θετική είδηση σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ότι οι Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου φαίνεται πως θα προστατεύονται και από τη νέα παραλλαγή.

«Είναι ρίμα που στη χώρα μας μόλις έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμών με τρίτη δόση, αντίστοιχο με τον μέσο όρο της Ευρώπης ενώ θα έπρεπε να έχουνε πολύ υψηλότερα ποσοστά, Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που αρκετοί από όσους έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση», σημείωσε ο καθηγητής και επεσήμανε ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη ασπίδα για να είμαστε ασφαλείς ακόμα και αν υπάρξουν και νέες παραλλαγές του ιού.

Για την νέα μετάλλαξη Delmicron, ο κ. Τριανταφυλλίδης επεσήμανε ότι το γεγονός ότι ανιχνεύτηκε στην Αγγλία δεν σημαίνει ότι γεννήθηκε στην Αγγλία. «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν επικρατήσει σίγουρα θα προκαλέσει προβλήματα στη Δύση. Η αγγλική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει όλο το σύστημα της διασφάλειάς της», σημείωσε ο καθηγητής.

Advertisement

Ο ενδημικός ιός δεν σημαίνει πως δεν είναι επικίνδυνος

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει στη χώρα μας συζήτηση για το αν ο κορονοϊός έχει μετατραπεί, ή αναμένεται να μετατραπεί μέσα στους επόμενους μήνες από πανδημία σε ενδημικό ιό. Ο καθηγητής εξήγησε ότι και να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγει από τη ζωή μας.

«Δεν σημαίνει ότι ο ενδημικός δεν θα δημιουργεί προβλήματα. Θα πρέπει πάλι να προσέχουμε και να εμβολιαζόμαστε. Η λέξη ενδημικός μάλλον έχει κακοχρησιμοποιηθεί», τόνισε ο καθηγητής και εν συνεχεία παρέθεσε ορισμένα στοιχεία.

«Πριν από τρεις ημέρες μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Lasset, μελέτησε κρούσματα σε 177 χώρες και διαπίστωσε ότι δεν τα έχουν πάει καλά (όσον αφορά στους θανάτους) χώρες με γηρασμένο πληθυσμό και με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπως είναι δηλαδή και η Ελλάδα. Ένας δεύτερος αρνητικός παράγοντας είναι η παχυσαρκία και ένας τρίτος παράγοντας είναι τα στοιχεία που παρουσιάζουν κυβέρνηση και ειδικοί και η εμπιστοσύνης που έχουν οι πολίτες στην κυβέρνηση», επεσήμανε ο καθηγητής.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement