Σε δυο στάδια η άρση των μέτρων: Αποφάσεις σήμερα για διασκέδαση, γήπεδα, Απόκριες

Advertisement
Γιατί δεν επιβεβαιώνεται στην Ελλάδα το σενάριο της άμεσης και απόλυτης άρσης των μέτρων. Πότε θα βγάλουμε τη μάσκα. Τι αποφασίζει σήμερα η Επιτροπή.

Η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει την άρση μέτρων της πανδημίας.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δηλώνει κατά του σεναρίου της άμεσης κι απόλυτης χαλάρωσης των μέτρων και εξήγησε γιατί.

«Αν πούμε «ελεύθερα στα γήπεδα», σε 3 – 4 ματς θα έχει παραπάνω κόσμο διότι ο μέσος όρος των εισιτηρίων στη Σούπερ Λίγκα είναι κάτω από 1.000. Στα ντέρμπι θα υπάρχει συνωστισμός. Να κάνουμε «ελεύθερα» τα καρναβάλια και όρθιοι στα κέντρα, να βγάλουμε και τις μάσκες, θα μειωθεί πιο γρήγορα η επιδημία, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος» επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα» ξεκαθάρισε.

Advertisement

Σχετικά με το πότε θα βγάλουμε τη μάσκα, ο καθηγητής πνευμονολογίας είπε ότι εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε κοινωνίας και το ποσοστό εμβολιασμού. «Στις χώρες που αίρονται τα περισσότερα μέτρα οι άνω των 60 είναι όλοι εμβολιασμένοι, κι είναι αυτοί που προκαλούν το πρόβλημα. Οπότε και να κολλήσει ένας νεαρός που έχει δυο φορές εμβολιαστεί η πιθανότητα να κινδυνέψει είναι πολύ πολύ μικρή».

Για τη μάσκα διευκρίνισε πως «η υποχρεωτικότητα αφορά όταν υπάρχει κόσμος, όχι όταν είμαστε μόνοι μας. Με μια απόσταση το να πίνεις καφέ χωρίς μάσκα δεν είναι κακό σε εξωτερικό χώρο, η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρή».

«Κάθε μέρα πεθαίνουν 70-80 άνθρωποι, ανεμβολίαστοι, οι περισσότεροι πεθαίνουν τελείως άδικα, αν είχαν εμβολιαστεί κατά 90% δε θα πέθαιναν» σημείωσε ο καθηγητής.

Advertisement

Τόνισε πάντως ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. «Είναι γεγονός ότι είναι πιο βραδεία απ’ ό,τι αναμέναμε αλλά πλέον είναι τελείως σαφής, έχουμε 350 εισαγωγές κατά μ.ο από 550 μ.ο δύο εβδομάδες πριν». Τέλη Φεβρουαρίου, τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, η εικόνα είναι καλύτερη και το Μάρτιο θα είναι ακόμα καλύτερη.

Ποια μέτρα αίρονται πρώτα και ποια σε 2 βδομάδες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή θα κάνει αποδεκτή την εισήγηση της κυβέρνησης για κατάργηση της απαγόρευσης των ορθίων στα μπαρ. Θετική αναμένεται να είναι στην πρόταση για αύξηση της χωρητικότητας των γηπέδων σε τουλάχιστον 50%, όπως επίσης και στην απελευθέρωση των σχολικών εκδρομών. Έτσι, το πρώτο βήμα της άρσης των μέτρων θα ισχύσει από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Η μάσκα θα παραμείνει μέχρι τα τέλη του μήνα και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται τη μεθεπόμενη εβδομάδα να καταργηθεί στους εξωτερικούς χώρους.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement