Βουλή: Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ

Advertisement

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατέθεσε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή, ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για τον e-ΕΦΚΑ.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας στην έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον e-ΕΦΚΑ. Την ένσταση κατέθεσε κατά την ομιλία της στη Βουλή η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ παραβιάζει οκτώ άρθρα του Συντάγματος. Ειδικότερα τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 7, 25 και 103 του Συντάγματος.

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις

Μετά από ψηφοφορία απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΜεΡΑ 25.

Advertisement

«Μετατρέπετε το Σύνταγμα σε κουρελόχαρτο και καταστρατηγείται το ΑΣΕΠ» τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης στην τοποθέτηση του.

«Το άρθρο 103 του Συντάγματος προβλέπει ότι σε ειδικές συνθήκες, μπορεί να υπάρχει πρόσληψη υπαλλήλων επί θητεία ή ιδιωτικού δικαίου» σημείωσε από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης.

«Ναι βγάζουμε από το πειθαρχικό τους συνδικαλιστές. Δεν είναι η δουλειά των συνδικαλιστών να κάνουν τους κριτές συναδέλφων τους. Εγώ δεν δέχομαι αυτή την εικόνα του ΕΦΚΑ. Θέλω έναν ΕΦΚΑ που να υπηρετεί τους πολίτες», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους προβληματισμούς της για μια σειρά από ρυθμίσεις που περιέχονται στο νομοσχέδιο διατυπώνει στην έκθεση της η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. «Συνάγεται ότι οι οργανικές θέσεις του προσωπικού των δημοσίων εν γένει υπηρεσιών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου κατ’ αρχήν, απαιτείται να πληρούνται με τακτικούς υπαλλήλους, δεν αποκλείεται όμως και η πλήρωση αυτών, εξαιρετικώς, με υπαλλήλους επί θητεία, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους απολαύουν όλων των εγγυήσεων της μονιμότητας. Η παρέκκλιση όμως αυτή από τον κανόνα περί πληρώσεως των οργανικών θέσεων με τακτικούς υπαλλήλους είναι ανεκτή συνταγματικώς, αν δικαιολογείται από την ιδιάζουσα φύση, την ειδική αποστολή και το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων ορισμένης υπηρεσίας ή θέσε- ως, κατά την κρίση γι’ αυτό του νομοθέτη, του κύρους των σχετικών διατάξεων ελεγχομένου συνταγματικώς υπό την ως άνω έννοια.» (ΟλΣτΕ 956/2011, 1849/2008, 1770/1983 κ.α.) αναφέρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για την πλήρωση θέσεων γενικών διευθυντών με μετακλητούς υπαλλήλους.

«Υπό το φως των ανωτέρω φαίνεται να απαιτείται ειδική αιτιολόγηση της πλήρωσης συλλήβδην όλων των θέσεων προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων του e-Ε.Φ.Κ.Α., κατ’ αναφοράν προς “την ιδιάζουσα φύση, την ειδική αποστολή και το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων ορισμένης υπηρεσίας ή θέσεως”, στοιχείο το οποίο, κατά τα ανωτέρω, υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο», σημειώνει, επιπλέον, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement