Τούρκος θεολόγος: «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ενάντια στο Κοράνι»

Advertisement

Ο τούρκος θεολόγος αποδομεί τη ρητορική Ερντογάν για την Αγία Σοφία. Το περιεχόμενο του κορανίου δεν συμβαδίζει με τέτοιου είδους ενέργειες.

Προς δυσάρεστη έκπληξη του προέδρου Ερντογάν, ο διακεκριμένος τούρκος θεολόγος Μουσταφά Ισλάμογλου προέβη σε μία δήλωση που  θα συζητηθεί σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στην τουρκική DW πρόκειται για «μια ενέργεια που δεν συμβαδίζει με το Κοράνι».

Στο στόχαστρο έβαλε και τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς που ανέβηκε στον άμβωνα με το σπαθί.

«Μα η Άλωση δεν είναι αυτή. Άλωση σημαίνει να κερδίσεις την καρδιά του ανθρώπου
, εκεί να γίνει η άλωση», σημείωσε με νόημα.

Advertisement

Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, επεσήμανε, σύμφωνα με τον Σκάι ότι «όλα τα μνημεία είναι υπό την προστασία του Θεού του Κορανίου. Άρα αυτή η ενέργεια δεν συμβαδίζει με το Κοράνι, αντιθέτως συγκρούεται».

Η εν λόγω δήλωση αποδομεί την ρητορική Ερντογάν, ο οποίος έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Κανείς δεν χρειάζεται την Αγία Σοφία ως τζαμί»

Ο  Ισλάμογλου, δεν είναι ο πρώτος θεολόγος που κατακεραυνώνει τον Ερντογάν. Υπενθυμίζεται  ότι και ο Τζεμίλ Κιλίτς, έτερος τούρκος θεολόγος, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Τουρκίας, είχε εμφανιστεί αντίθετος στην εξέλιξη αυτή.

Advertisement

Συγκεκριμένα λίγο πριν της υλοποίηση της απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης, ο Κιλίτς, σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung είχε σημειώσει μεταξύ άλλων: «Κανείς δεν χρειάζεται την Αγία Σοφία ως τζαμί. Υπάρχουν αρκετοί τόποι λατρείας στην Κωνσταντινούπολη».

Πρόσθεσε δε ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν θέλει να κερδίσει το χαμένο έδαφος μεταξύ των ψηφοφόρων. Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση. Με την Αγία Σοφία ο πρόεδρος θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά προβλήματα».

Σε ερώτημα κατά πόσο η σχεδιαζόμενη νέα χρήση της Αγίας Σοφίας έχει ως στόχο την παντελή απομάκρυνση από το κεμαλικό κοσμικό κράτος, ο τούρκος θεολόγος απαντά ότι πράγματι αυτός είναι ο στόχος του Ερντογάν. «Ο υπ. Εξωτερικών ανήγαγε την τύχη της Αγίας Σοφίας σε ζήτημα τουρκικής κυριαρχίας απορρίπτοντας κάθε ένσταση από το εξωτερικό. Τι σχέση έχει η Αγία Σοφία με την κυριαρχία της Τουρκίας; Ο ισλαμικός κόσμος έχει σύνδρομο κατωτερότητας έναντι της Δύσης. Η Τουρκία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Εδώ και 300 χρόνια είναι αδύναμη: πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά. Για τον λόγο αυτό οι Τούρκοι θέλουμε να βγαίνουμε μπροστά. Αλλά έτσι ξεγελάμε μόνο τον εαυτό μας».

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement