Η Σχεδία γιορτάζει σήμερα 9 χρόνια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς

Advertisement

Πριν από 9 χρόνια «γεννήθηκε» η Σχεδία. Το περιοδικό δρόμου που δημιουργήθηκε με πολύ μεράκι από μια ομάδα ανθρώπων και με βασικό στόχο να βοηθήσει εκείνους που το έχουν πολύ ανάγκη.

Η Σχεδία δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, όπως περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Αισθάνομαι σαν να μην έχει περάσει μία μέρα. Από την άλλη, είναι τόσο έντονη η καθημερινότητά μας, τόσες χιλιάδες οι άνθρωποι, τόσα εκατομμύρια (κυριολεκτικά) οι ανθρώπινες ιστορίες που, με κάποιον τρόπο, έχουμε γίνει και εμείς κομμάτι τους, που -όταν βρίσκουμε το χρόνο να κάνουμε μισό βήμα πίσω από τα καθημερινά- ένα δέος το νιώθουμε. Δέος, υποχρέωση και ευγνωμοσύνη. Ειλικρινά δεν ήξερα τι να περιμένω. Η «Σχεδία» ήταν και θα είναι πάντα μια κοινωνική οργάνωση βάσης, μια «grassroots organization», όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι αγγλοσάξονες. Όταν ξεκινήσαμε, λέγαμε «να υποστηρίξουμε έστω και έναν άνθρωπο ώστε να μπορεί να υποστηρίξει ο ίδιος τον εαυτό του», δανειζόμενοι το μότο του βρετανικού περιοδικού δρόμου «The Big Issue» (Supporting People Support Themselves). Ακόμη το ίδιο λέμε, προσθέτοντας πλέον έναν ακόμη συμπλεκτικό σύνδεσμο «και»: «Να υποστηρίξουμε και έναν ακόμη άνθρωπο ώστε να μπορεί να υποστηρίξει ο ίδιος τον εαυτό του»», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής σύνταξης της Σχεδίας, Χρήστος Αλεφάντης.

Advertisement

Από τα 4 ευρώ, που είναι η τιμή διάθεσης του περιοδικού, τα 2,5 ευρώ (ήτοι το 62,5% επί της τιμής πώλησης) αφορούν απευθείας τον άνθρωπο με το κόκκινο γιλέκο, εκ των οποίων το 1,52 ευρώ είναι καθαρό έσοδο. Τα 0,39 ευρώ αφορούν τον ΕΦΚΑ, ενώ 0,59 ευρώ είναι η παρακράτηση φόρου (20%) και το χαρτόσημο (3,6%). Είκοσι τέσσερα λεπτά είναι ο ΦΠΑ (6%). Το υπόλοιπο 1,26 ευρώ αξιοποιείται για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του οργανισμού (με τη δαπάνη για την εκτύπωση του περιοδικού να έχει τη μερίδα του λέοντος), την υποστήριξη υφιστάμενων (όπως το «Γκολ στη Φτώχεια») και την ανάπτυξη νέων κοινωνικών προγραμμάτων και λύσεων, όπως είναι, βεβαίως, και το «σχεδία αρτ».

«Ξέρετε είναι τόσο εύκολο να αναλωθείς στις δυσκολίες, στο πρόβλημα. Εμείς επιλέγουμε να κοιτάμε προς τις λύσεις, να στεκόμαστε σε όλα αυτά που μας δίνουν δύναμη, την ανιδιοτελή αγάπη, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση. Όλες εκείνες τις ανθρώπινες στιγμές που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Εννοείται πως δυσκολίες υπήρξαν και, προφανώς, θα υπάρχουν. Ο κόσμος είναι συγκλονιστικός. Υπάρχει τόση ζεστασιά, αγάπη, αλληλεγγύη στην ελληνική κοινωνία. Με αυτήν και εμείς πορευόμαστε. Αυτή, θαρρώ, είναι που θα κάνει τον κόσμο μας καλύτερο, δίκαιο. Το κάνει ήδη. Μέσα σε τρεις μήνες από την έκδοσή της, η «Σχεδία» ξεπέρασε τις 10.000 πωλήσεις. Σε λιγότερο από τρία χρόνια, ξεπέρασε τις 30.000 (και ας κυκλοφορεί μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Και δεν είναι μόνο η αγορά του περιοδικού, είναι όλη αυτή η υποστήριξη προς τους ανθρώπους με τα κόκκινα γιλέκα σε τόσα πολλά επίπεδα. Από το ένα μπουκαλάκι νερό μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού για να τους δροσίσουν, μέχρι θέσεις εργασίας. Η ανταπόκριση είναι απίστευτη» προσθέτει ακόμα ο κ. Αλεφάντης.

Μέσα από τη «Σχεδία» συμπολίτες μας που είχαν εγκλωβιστεί στον φαύλο κύκλο της φτώχειας, έχουν την ευκαιρία να σηκώσουν το κεφάλι τους κα να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο εισόδημα που τους επιτρέπει να επιστρέψουν στη ζωή τους ή να δημιουργήσουν μια νέα.

Advertisement

«Περήφανοι, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, νιώθουμε κάθε φορά που μαθαίνουμε ότι ένας συνάνθρωπό μας, μέσα από τη «Σχεδία», έπαψε να είναι άστεγος και μπήκε (με αυτό το μικρό εισόδημα ως πολύτιμο συνεργό) σε σπίτι, κάθε φορά που ένας συνάνθρωπός μας φεύγει από τη «Σχεδία» επειδή τα κατάφερε να βρει μια δουλειά και να ξαναπάρει τη ζωή του στα χέρια του. Κάθε φορά που νιώθουμε ότι «κάτι καλό συμβαίνει» στον άνθρωπο, στην κοινωνία μας και εμείς ως απλοί και ενεργοί πολίτες, με κάποιο τρόπο έχουμε βάλει το δικό μας λιθαράκι.

Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό «σημαντικό επίτευγμα». Είναι αυτές οι μικρές νίκες στην καθημερινότητα που, εν τέλει, συνθέτουν το σημαντικό. Η κ. Δήμητρα που από το παγκάκι, τώρα πια ζει στο δικό της διαμερισματάκι, ο κ. Φώτης που πήρε σύνταξη, η Κριστιάν που τώρα είναι εργαζόμενη στο «σχεδίαρτ», η 67χρονη κυρά Ελένη που από πωλήτρια της «Σχεδίας» μας πλέον δουλεύει στην κουζίνα του καφέ της «Σχεδίας». Όλα αυτά συνθέτουν το πιο σημαντικό μας επίτευγμα», λέει ο κ. Αλεφάντης.

Σήμερα Κυριακή 27 Φεβρουαρίου η «Σχεδία» γιορτάζει τα γενέθλιά της στο σπίτι της: στο καφέ Σχεδία που βρίσκεται Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement