«For What It’s Worth», φωτογραφίες για τις εξορύξεις από τη Γη

Advertisement

Ο φωτογράφος Dillon Marsh έχει βάση το Κέιπ Τάουν και όταν έμαθε για τα ορυχεία χαλκού κοντά στην πόλη Springbok της Νότιας Αφρικής πήρε την απόφαση να καταγράψει με τον φακό του ό,τι έχει απομείνει από τα σημεία εξόρυξης. Η περιέργειά του αυτή τον οδήγησε στο να εγκαινιάσει το πρότζεκτ «For What It’s Worth», ένα πρότζεκτ ψηφιακά επεξεργασμένων φωτογραφιών στις οποίες τοποθετεί μέσα στα ορυχεία μεταλλικές σφαίρες που αντιπροσωπεύουν τις ποσότητες που εξορύχθηκαν από τη Γη.

«Το πρώτο από αυτά τα ορυχεία εγκαινιάστηκε το 1852 και τότε η εξόρυξη γινόταν με τον κασμά. Το μετάλλευμα χαλκού το οποίο εξόρυσσαν το μετέφεραν με κάρα που έσερναν βόδια στην ακτή, σε απόσταση 140 χιλιομέτρων και από εκεί με πλοίο στην Αγγλία για τη διαδικασία επεξεργασίας» λέει ο φωτογράφος, μιλώντας στο Colossal.

Στις φωτογραφίες της σειράς «For What It’s Worth», οι εντυπωσιακές αντιπαραθέσεις των μεταλλικών σφαιρών με τα ορυχεία παίρνουν διαστάσεις έντονης οπτικής απαγγελίας κατηγορίας για το πώς δόθηκε προτεραιότητα στην εξόρυξη και πώληση μετάλλων όπως χαλκός, χρυσός, πλατίνα αλλά και διαμαντιών σε βάρος της υγείας της Γης. «Τα συναισθήματά μου σταθερά και ταχύτατα ταλαντεύονταν μεταξύ δέους για το τι κερδιζόταν και θλίψης για το ποιο ήταν το κόστος» εξομολογείται ο Dillon Marsh.

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement