Ουκρανία: Επίθεση με πυραύλους «Κρουζ» στο Κίεβο – Πληροφορίες για βομβαρδισμούς στην Οδησσό

Foreign and Ukrainian soldiers cross an improvised path under a destroyed bridge in Irpin, outskirts of Kyiv, Ukraine, Saturday, March 12, 2022. Kyiv northwest suburbs such as Irpin and Bucha have been enduring Russian shellfire and bombardments for over a week prompting residents to leave their homes. (AP Photo/Felipe Dana)
Advertisement

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στην 21η ημέρα του, με συνεχείς βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, γενικό αντιαεροπορικό συναγερμό, με απαγόρευση κυκλοφορίας 36 ωρών, αλλά και έντονη διπλωματική κινητικότητα. Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, όλη τη νύχτα ηχούσαν σειρήνες και στις 6 το πρωί τέσσερις πύραυλοι “Κρουζ” έπληξαν τα βορειοδυτικά του Κιέβου. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες για βομβαρδισμούς στην Οδησσό.

Στην μαρτυρική Μαριούπολη, 20.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν με τουλάχιστον 2.000 ιδιωτικά οχήματα, ενώ άλλα 2.000 αναμένονται να αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τον Δημαρχο της πόλης οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν ως ομήρους ασθενείς και ιατρικό προσωπικό ενός νοσοκομείου, περίπου 400 άτομα. Αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάζουν τους κατοίκους σε κοντινά κτίρια να βγουν από τα σπίτια τους και να μεταβούν στο νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι και η μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα πρόξενου Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Ζαπορίζια.

Advertisement

Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο: Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει το 40% των μονάδων τους

Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό γενικό επιτελείο, υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους. Δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση. Το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Το ουκρανικό επιτελείο θεωρεί εξάλλου κρίσιμη την κατάσταση στη Μαριούπολη, πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, στην Αζοφική Θάλασσα. Ο ρωσικός στρατός αποπειράται τον αποκλεισμό της Μαριούπολης στο δυτικό και στο ανατολικό της όριο, πάντως υφίσταται «μεγάλες απώλειες», κατ’ αυτό.
Κατά τις ουκρανικές αρχές, κάπου 20.000 κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να φύγουν χθες. Ωστόσο οχηματοπομπή με εφόδια που προορίζονται για τη Μαριούπολη συνεχίζει να εμποδίζεται, κατήγγειλε ξανά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Advertisement

Στην περιοχή της Οδησσού αναφέρονται βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά, αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, κατά τον Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλο του ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Διπλωματικές διεργασίες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές διεργασίες. Σήμερα συνεχίζονται οι χαμηλόβαθμες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Σύμφωνα με βοηθό του προέδρου Ζελένσκι είναι πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι. Υπάρχουν ακόμα θεμελιώδεις διαφορές, ωστόσο υπάρχει ακόμα ελπίδα για συμβιβασμό καθώς οι συνομιλίες έχουν γίνει πιο εποικοδομητικές.

Το απόγευμα της Τρίτης (15/3) έφτασαν στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας. Μετά τη συνάντηση ο Βολοντομίρ Ζελένσκι δήλωσε πως «με τέτοιους συμμάχους θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο» αφού οι τέσσερις ηγέτες έκαναν ένα επικίνδυνο ταξίδι με τρένο. Είναι οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που φτάνουν στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου. Ο Ζελένσκι τους ενημέρωσε για την τελευταία στρατιωτική και ανθρωπιστική κατάσταση και τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επίσκεψή τους, ενώ εκείνοι με την σειρά τους τόνισαν ότι εκφράζουν την απερίφραστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία ως εκπρόσωποι των άλλων 24 αρχηγών κρατών μελών της ΕΕ.

Advertisement

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ανέφερε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με την Ρωσία ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου και ανάφερε ότι κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει πρόσθετο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία άνω των 800 εκατ. δολαρίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται την επόμενη εβδομάδα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες ώστε να παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 24 Μαρτίου. Θα έχει συναντήσεις με ηγέτες της συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση στην Ουκρανία. Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Από την Τουρκία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ρωσία, ο οποίος θα έχει σήμερα συνομιλίες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και την Πέμπτη θα μεταβεί στην Ουκρανία.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement