Ουκρανία: Άνοιξαν στρατόπεδα για τους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου

Advertisement

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δήλωσε σε συνέντευξη της στο BBC, ότι στην Ουκρανία έχουν ανοίξει στρατόπεδα για Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

«Σίγουρα έχω στοιχεία (για τον αριθμό των αιχμαλώτων πολέμου), αλλά δεν μπορώ να απαντήσω σε ερωτήσεις που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μου. Όσον αφορά τους αιχμαλώτους πολέμου, υπεύθυνος γι’ αυτούς είναι ένας ειδικός φορέας που δημιουργήθηκε για την επιβολή του νόμου, η Στρατιωτική Υπηρεσία Επιβολής του Νόμου», δήλωσε.

Ταυτόχρονα, η Βενεντίκτοβα διευκρίνισε ότι η δημιουργία τέτοιων στρατοπέδων απαιτείται από τη Σύμβαση της Γενεύης.

Advertisement

«Φυσικά, έχουμε αιχμαλώτους πολέμου σε ειδικά στρατόπεδα και το έχουμε επεξεργαστεί. Έχουμε υπογράψει κοινή διαταγή με το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά είναι ένα θέμα που αφορά ειδικά αυτούς. Υπάρχουν ήδη. Έχουμε εργαστεί πάνω σε αυτό. Βρίσκονται εκεί επειδή το απαιτεί και πάλι η Σύμβαση της Γενεύης», πρόσθεσε.

Η αναπληρωτής πρωθυπουργός Ιρίνα Βέρεστσουκ διευκρίνισε το θέμα των στρατοπέδων για τους Ρώσους κρατούμενους, σημειώνοντας ότι «δεν ασχολούμαστε άμεσα με τα στρατόπεδα, αλλά συλλέγουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν 562 κρατούμενοι στο μητρώο.»

«Ο αριθμός αλλάζει επειδή όλες οι υπηρεσίες δίνουν πληροφορίες πριν από τις 3 μ.μ. κάθε μέρα. Όπως ενημερώνει το γραφείο του εισαγγελέα, οι τομείς έχουν δημιουργηθεί με βάση τα κέντρα προφυλάκισης και τις αποικίες, θα θεωρηθούν ως προσωρινά στρατόπεδα. Στη συνέχεια, θα δημιουργηθούν πραγματικά στρατόπεδα. Δεν έχω ακόμη πληροφορίες για το αν έχουν κατασκευαστεί τέτοιες κατασκευές», δήλωσε η αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

Πηγή

Advertisements

Δείτε και αυτά:

Advertisement